Snart deadline för subventionerade pensionärsresor

Ansökningen är fortfarande öppen för de mycket förmånliga och populära Imserso semesterresorna för pensionärer i Spanien.

Subventionerade pensionärsresor
En strand i Spanien.

Spaniens nationella institut för äldre och sociala tjänster (Imserso) har meddelat en deadline den 25 juli för att lämna in ansökningar om att delta i turistprogrammet för säsongen 2023/2024.

Imserso är ett socialt system som erbjuder stora rabatter på semestrar till äldre i Spanien, ett program som syftar till att förbättra deras livskvalitet och hälsa, samtidigt som de minskar sysselsättningsproblemen för landets turistsektor under lågsäsong. Personer över 65 år med spansk pension, såväl som andra personer som uppfyller vissa kriterier, kan njuta av semester på olika platser i Spanien

Bland de mest prisvärda alternativen är resor till provinshuvudstäder, med ett pris på 124,68 euro per person. Detta alternativ inkluderar en vistelse på fyra dagar och tre nätter i någon av landets huvudstäder. Priset inkluderar inte transporttjänster, men inkluderar halvpension och en aktivitet relaterad till kultur, konst eller shower. I paketet ingår även en guidad rundtur på resmålet och besök på utställningar, museer eller landmärken.

Det finns en stor mängd olika resealternativ med vistelselängder på mellan 4 – 10 dagar. På alla alternativ utom de ovan nämnda resorna till provinshuvudstäderna ingår helpension. Det finns i år totalt 886.269 platser tillgängliga för de som uppfyller kraven.

Något av följande kvalifikationskrav måste vara uppfyllda:

  1. Vara pensionär i det spanska socialförsäkringssystemet.
  2. Ha änke- änkemanspension och vara 55 år eller äldre.
  3. Vara pensionär av andra skäl i det spanska systemet eller mottagare av förmåner alternativt arbetslöshetsbidrag och vara 60 år eller äldre.
  4. Vara försäkrad eller förmånstagare i det spanska socialförsäkringssystemet och vara 65 år eller äldre.

Spanjorer som är bosatta utomlands (inom EU och EES länderna) kan ansöka så länge de uppfyller något av ovanstående krav.

Spanjorer med emigrantursprung som har återvänt till Spanien kan också ansöka. Förutsatt att de är pensionärer i de offentliga socialförsäkringssystemen i det eller de länder de emigrerade till.

Användare kan åtföljas av sin make eller av en sambo eller person med vilken ett stabilt samboförhållande har upprättats likvärdigt med äktenskap. Utan att de behöver uppfylla krav på ålder eller pension.

På samma sätt kan de åtföljas av barn med funktionsnedsättning, i en grad som är lika med eller större än 45 procent. Förutsatt att de reser med sina föräldrar och bor i samma rum eller betalar det tillägg som fastställts för dubbelrum för individuellt bruk. Detta kommer att vara beroende av tillgången på platser.

Sökande ska kunna utföra grundläggande dagliga aktiviteter på egen hand.

Hur man ansöker

Dessa resor kommer att börja i oktober och Imserso rekommenderar att ansökningar skickas in via sin onlineportal på grund av dess ”enkelhet, snabbhet och säkerhet”. Det är också möjligt att ladda ner ansökningsformuläret från Imsersos webbplats eller dess elektroniska huvudkontor. När det är ifyllt, skicka det digitalt till Imsersos kontor. Alternativt skicka det i ett frankerat kuvert till Imsersos postbox. Frågor besvaras på telefon +34 912 667 713 eller via e-post buzon@imserso.es.

Urvalet på vilka som får sina ansökningar beviljade bygger ett något tillkrånglat poängsystem. I korthet går det ut på att de med störst behov och minst ekonomiska resurser har förtur.

Artikel relaterad till resor för pensionärer:

Spaniens subventionerade pensionärsresor utökas.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …