Vilda västern i Spanien

”Spaghettivästern”var den nedsättande term som inte bara nordamerikanska medier, utan även filmkritiker i allmänhet använde. Anledningen är väldigt enkel. De flesta av dessa filmer var
italienska och spanska produktioner.

Gunnar Lönn
Utmed järnvägslinjen Flagstone- Calahorra.

Spaghettivästern präglades, till skillnad från de klassiska amerikanska filmerna, av en mycket mer smutsig estetik, av karaktärer som saknade moral och av sina höga doser av våld.

Till stor förtret för många av kritikerna förändrade spagettivästern sättet att göra filmer. Det var denna genre som populariserade inkluderingen av soundtracket som ytterligare en skådespelare i filmen. Ett av de mest uppenbara exemplen är kompositören Ennio Morricones verk.

Clint Eastwood
”For a fist ful of dollars” spelades in på Hoyo de Manzanares på 70-talet.

Serieproduktion av västernfilmer i Europa började inte förrän 1961, men det var först 1964 som framgången med Sergio Leones A Fistful of Dollars kom och gjorde spagettivästern till en mainstream-genre.

I början av 70-talet började spaghettivästerns popularitet att avta. Det var då som regissören Enzo Barboni gav den en ett nytt uppsving genom Trinity-filmerna med det komiska paret Bud Spencer och Terence Hill. Officiellt säger man att spaghettivästern upphörde 1976, mellan 1961 och 1976 producerades cirka 500 filmer.

Hoyo de Manzanares

I Hoyo de Manzanares utanför Madrid låg den första filmstaden, den skapades 1962 till filmen For a fistful of dollars eller för För en handfull dollar som var den svenska titeln, med ett ungt löfte som hette Clint Eastwood. Staden finns inte längre men tack vare ny teknik kan man ladda ner en app i sin mobiltelefon så att man kan gå längs huvudgatan i filmen A Fistful of Dollars och se hur det en gång såg ut.

Esplugas City

Den andra staden var Esplugas City i Barcelona, men den var tvungen att flytta 1967 på grund av byggandet av motorvägen. Den nya staden byggdes i stadsdelarna Centro och Mallola i Esplugues de Llobregat i Barcelona. Mellan 1964 och 1972 var Esplugas City värd för inspelningen av ett sextiotal filmer.

Calahorra - Flagstone station
 Calahorra/Flagstone station.
Flagstone
Flagstone under västerntiden

Nedgången av spagettivästern började påverka Esplugas City. Man ville hålla staden och dess legender vid liv och förvandla den till vad som skulle ha varit den första nöjesparken i sitt slag i hela Europa. Efter tuffa förhandlingar med kommunfullmäktige hade de redan tillstånden klara. Francos minister för information och turism skulle träffa ansvariga på Barcelonas flygplats för att diskutera frågan. Efter att ha frågat sina underordnade vad det var för någon stad, beordrade ministern rivningen av staden eftersom den ”gav en dålig image” för Spanien och så var denna staden ett minne blott.

Men Esplugas City sparade det bästa till sist. I den sista filmen som spelades in sprängde några banditer hela staden som lades i aska. Bilderna av staden i lågor, inspelade med tre kameror eftersom det inte fanns något reprisalternativ, var så spektakulära att de såldes för användning i andra filmer och skapade på så sätt den sista vinsten från staden.

Tabernasöknen i Almería

Detta var den mer okända delen av vilda västern i Spanien. När man pratar om spagettivästern i Spanien tänker man mer på miljöerna i Almería-öknen i Tabernas.

I Tabernasöknen, Cabo de gata området och runt Guadix med många flera platser har man spelat in mängder av filmer. Idag ligger i stort sett alla dessa platser helt övergivna utan någon som helst information. Ja det finns vissa undantag och det är de tre temaparkerna strax utanför Tabernas varav en av dom är nära knuten till Flagstone och filmen Harmonica en hämnare. Även i byn Los Albaricoques på Cabo de Gata och några ställen utanför den byn kan man hitta några skyltar med information, resten av de 100-tals platserna och ca ett tiotal ruinstäder ligger idag helt övergivna och utan information.

I detta reportage ska vi göra Calahorraslätten mellan Guadix och Almería känd, vi ska besöka ruinstaden Flagstone med tillhörande västern-platser runt staden.

Gammal järnvägsbro
Utmed järnvägslinjen Flagstone- Calahorra.

Flagstone

Flagstone var en stad som byggdes till västernfilmen Harmonica en hämnare (Once upon a time in the west). Staden Flagstone var en mycket dyr uppsättning som omfattade ett 30-tal byggnader. Vissa byggnader i uppsättningen består bara av fasader, medan andra är kompletta och därför lämpliga för filminspelningar innomhus, såsom järnvägsstationen, den stora ladan, hotellsalongen, och frisörsalongen. Man byggde också en järnvägsstation på den gamla järnvägslinjen som gick från Calahorra station mot staden Calahorra, namnet var Cattle Corner Station. Samma plats användes också till For a Few Dollars More där stationen fick namnet Tucumcari. Det finns ytterligare en järnvägsstation framme i Flagstone som även den har använts i redan nämnda filmer och även i filmen ”Den gode, den onde, den fule”.

Till skillnad från en del av de andra västenstäderna som byggdes vid denna tiden har inte denna plats bevarats. Den har inte förvandlats till en turistplats som några av de andra. nu är det bara tegelbyggnaderna som finns kvar. Huvudbyggnaden som användes i filmen, The Flagstone Saloon, har ändrats till en ladugård. Allt användbart material togs av invånarna i närliggande bondgårdar och bostäder när staden lämnades efter inspelningarna.

Platsen användes flitigt, det är faktiskt så att den största delen av spagettivästern där en järnväg fanns med, har spelats in på denna linje som inte är länge än några kilometer. Även Doktor Zjivago och My name is nobody har använt platsen. Idag är järnvägslinjen borta och kvar finns bara banvallen och lite ruinhögar, efter stationen kan man idag köra bil på en del sträckor.

Castillo de La Calahorra

När man är i området kommer man att se Castillo de La Calahorra som ligger vackert på en kulle på sidan av Sierra Nevada. Slottet är ett av de viktigaste verken under den första spanska renässansen. Det byggdes på resterna av en tidigare befästning från medeltiden i början av 1500-talet, troligen mellan 1509 och 1512.Slottet är en unik byggnad inte bara för sitt utseende och läge, utan också för originaliteten i dess utformning och utförande. Slottet blev så småningom praktiskt taget övergivet i flera århundraden. I början av 1900-talet, var det nästan på gränsen till att säljas för att överföras sten för sten till USA.

Slottet är med i den senaste Game of thrones serien: House of the dragon. Här har även filmer som Hamilton 2: Men inte om det gäller din dotter, De fyra musketörerna, The wind and the lion och många fler spelats in.

Castillo de La Calahorra
Castillo de La Calahorra

Slottet ligger väldigt vackert och det är en mycket bildskön plats, när det finns snö på bergen blir det magiskt vackert.

Området har enormt mycket filmhistoria men här visas inget, ruinstaden Flagstone hittar man lätt och även slottet. Hela området är en spännande filmhistorisk plats som lämnats åt sitt öde.


Gunnar Lönn

Jag heter Gunnar Lönn och är en glad pensionär med ett stort intresse för övergivet, historiska platser och häftiga byggnadsverk. Jag har hållit på i många år att besöka dessa typer av sevärdheter, men under de senaste åren har jag också börjat med att dokumentera platser som jag besöker.

Läs också

Fästing

Säsongen för fästingar är i full gång

På grund av en mild vinter, en varm start på våren med tillräcklig nederbörd står …