Lasse – Kanotlegend och mångsysslare

Ibland när man träffar personer med en stor skopa livserfarenhet och som varit med om mycket, då vet man inte riktigt var man ska börja, eller sluta heller för den delen.

Kanot i flod

Lasse har kajaker, kanadensare, SUP-brädor och såklart drakbåtar för grupper på upp till 90 personer. 

Lasse Walkler
Lasse Walkler i Jerez.

Lite så kände jag när vi gjorde ett besök hos Lasse Walkler i Jerez, eller Puerto de Jerez som han kallar det. Lasse har äntligen köpt ett hus vid vattnet, en fd pumpstation vid floden Guadalete, 10 min från centrala Jerez och El Puerto de Santa Maria. Allt sedan han hittade till Ístan-sjön på 90-talet, har drömmen varit ett hus i Spanien vid vatten där man kan paddla kanot. Vid Ístan-sjön blev det aldrig verklighet på grund av byråkrati och ren ovilja från kommunens sida.   

Här i Jerez har han blivit varmt mottagen och efter flera års renovering finns nu en bas för alla som vill uppleva naturen från vattnet. Guadalete-floden erbjuder 14 km paddling uppströms mot Grazalema och 7 km ner till El Puerto de Santa Maria. Ihop med entusiaster och i samarbete med Länsstyrelsen, har Lasse röjt och öppnat upp ca 4 km igenvuxna delar av floden uppströms de senaste åren.

En grupp männniskor
Många kanoter
Lasse satsar hårt på teambuilding för företag, skolor och till och med fotbollslag har varit på besök.

Lite bakgrund

Som kanotist på landslagsnivå i olika discipliner, vann Lasse sitt första SM-guld 1980 och sitt sista SM-silver 1992.

Jag träffade Lasse första gången när han klev in på vårt kontor för att hyra en bil, hans Volvo Amazon hade blivit påkörd och han behövde en hyrbil, det var år 1989. Han var här i södra Spanien för att träna vintertid och det var det året när det regnade oavbrutet i veckor. Det började inte bra men Lasse blev kvar och efter kanotkarriären började hans liv som mångsysslare. Ett av hans första jobb var inom reklam med att göra skyltar, Lasse hade gått kurs och hade feta tuschpennor med från Sverige.

Lasse arbetade med marknadsföring i flera år på Atalaya Park hotell fram till -96 och startade där golfbokningsservice för gästerna. Därefter rekryterades han till nyöppnade Las Dunas hotell i samma position.

År 1994 lyckades han få Marbella kommun, då med Jesus Gil som borgmästare, att sponsra Spaniens första drakbåtslag att delta i inofficiella VM för drakbåtar i Singapore. Samma år anlände de tre kungarna den 5 januari i Marbella med drakbåtar.

Drakbåtar
Drakbåtarna är populära.

Först med aktiv turism

Lasse var först med att satsa på aktiv turism och öppnade -98 eget företag, Ticket-to-ride, där grupper erbjöds att paddla kanot på Ístan-sjön eller köra fyrhjulingar bl a.

Han flyttade från Spanien 2012 när en camping i Hindås köptes och som Lasse drev med stor framgång tills han fick ett bud han inte kunde motstå 2016. Han styrde återigen kosan söderut.

Under en period hyrde han ut kanoter och SUP brädor från sporthamnen i Marbella.

Lasse kan ”lukta” sig till vatten, hans egna ord, och det var på väg till Sanlúcar de Barrameda en dag, som han såg blänkande vatten, en övergiven byggnad med till salu-skylt och han svängde av för att kolla. Det var 2019. När pandemin hände och Spanien stängde ner, genomfördes en annan dröm nämligen att bo på ett snörikt ställe.
Lasse hamnade i Krokom, Jämtland där han passade på att köpa en förskola som gjordes om till lägenheter. Det finns såklart mycket mer att berätta, många fler historier men dem får Lasse berätta om själv när ni besöker Puerto de Jerez.

Tillbaka där på flodbanken vid Guadalete, berättar Lasse om Jerez-bor som ger honom beröm för hans arbete här. Han har gett floden nytt liv, menar många som säger att platsen var förr en badplats som många besökte med far- och morföräldrar när de var små. Den lokala pressen har skrivit om ”svensken som räddade Guadalete”, vilket känns otroligt bra, säger han.

Joakim Lindberg
Joakim Lindberg blev världsmästare 2022 och har sedan januari i år haft Puerto de Jerez som träningsbas.

Paddla i Jerez

Lasse har kajaker, kanadensare, SUP-brädor och såklart drakbåtar för grupper på upp till 90 personer. Man kan också prova på lerduveskytte med laser.

Han jobbar mycket med teambuilding för företag och skolor men alla är välkomna att ta en tur på floden Guadalete, en unik upplevelse som inte många andra platser i Spanien kan erbjuda.

Ni kontaktar Lasse på 652 394 524.

Hemsidan heter puertodejerez.com, på Facebook söker ni Surfjak Aqwasport Jerez och på  Instagram Puerto_de_Jerez


Madeleine Öberg

Madeleine Öberg, dalkulla som bott i Spanien över halva sitt liv. Har jobbat med biluthyrning, fastighetsförsäljning, media och tidningsutgivning. Bosatt i byn Monda med hästridning som hobby.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …