Mycket kombinerad sol- och vindenergi

Spaniens energimyndigheter har startat en granskning av ett mycket stort antal hybridprojekt där sol- och vindenergi kombineras.

So-l och vindkraftverk
En hybridanläggning från Iberdrola.

Spaniens ministerium för den ekologiska övergången arbetar nu för att få till ett snabbt godkännande av dessa projekt. Projekten har tagits fram av de största företagen i branschen: Det multinationella energibolaget Iberdrola, tillverkaren Acciona, utvecklaren Forestalia, energibolagen; Enel, Ignis och Green Power.

Iberdrola som ju är den verkliga tungviktaren har tagit fram 11 förslag. Dels för att bygga ett antal nya solenergianläggningar som skall anslutas till befintliga vindkraftverk i Spanien. Men också för att hybridisera befintliga solenergianläggningar.

Acciona har en 31,4 MW solanläggning i Albacete som de vill koppla ihop med en 26,5 MW vindkraftpark i Jerez de la Frontera. De har också planer på att koppla ihop flera andra vind och solkraftsanläggningar i Palencia. I samma stad Palencia har också Enerpal tänkt sig att bygga ett solenergiverk intill en befintlig 30 MW vindkraftspark.

Ignis vill bygga en stor hybridanläggning i Zaragoza, den är tänkt att bli på 282,2 MW. Forestalia vill koppla ihop en solenergianläggning med två befintliga vindkraftsanläggningar med en sammanlagd kapacitet på 126 MW, också dessa i Zaragoza.

Grupo Arrate, från Madrid planerar bygga en 107,8 MW hybridpark i Albacete och en 171,2 MW installation i Olmedilla. Enel Green Power planerar att installera en 259,2 MW anläggning i Teruel.

Av ovanstående kan man lätt tro att hybridanläggningar är vanliga, men så är inte fallet. Ett av Europas största hybridanläggningar vind/sol är en demonstrationsanläggning på i sammanhanget måttliga 3,3 MW. Den ligger strax utanför Cadiz i södra Spanien och byggdes 2018 av ett konsortium av en dansk vindkraftspecialist och ett portugisiskt energibolag.

Relaterad artikel: Nya vindkraftsprojekt i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …