En relativt okänd stad för oss skandinaver men verkligen väl värt ett besök. Staden Zaragoza har mer än tvåtusen år av historia. Man skulle behöva flera dagar för att besöka staden på riktigt.
Zaragoza är en stad i Spanien och huvudstad både i provinsen med samma namn och i den autonoma regionen Aragonien. Det är den femte mest folkrika kommunen i Spanien. Staden har haft flera namn: Salduie, Caesaraugusta, Saraqusta, Saragoca och tills slut Zaragoza.
Historiskt med flera olika namn
· Salduie(i iberisk skrift) var namnet på den iberiska staden Sedetana som låg på platsen för nuvarande Zaragoza från andra hälften av 300-talet f.Kr. Omkring 14 f.Kr. När romarna anlände, bildades kolonin Caesaraugusta, till grundaren kejsaren Caesar Augustus ära.
· Caesaraugusta upplevde nu sin första glansperiod, med en befolkning på 20.000 invånare. Det finns ett stort antal infrastrukturer som man än idag kan se, när man promenerar i den gamla delen av staden. På 300-talet började det romerska imperiet att förfalla, något som också märktes i staden. Förfallet pågick fram till visigoternas invasion.
År 409 anlände de första barbariska trupperna. Från och med då blev Caesaraugusta en strategisk stad på grund av sitt läge och sina imponerande murar.
Den spelade en viktig roll i kampen om den romerska tronen. Tack vare murarna kunde visigoterna inte inta staden förrän år 472.
Efter det blev det flera konflikter fram till år 714 då muslimerna anlände och staden kapitulerade nästan utan motstånd. Detta förvandlade staden till en mångfaldig stad med olika kulturer, islamiska, judiska, kristna och mozarabiska. Vid den tiden blev Zaragoza en av de viktigaste handelsstäderna i Västeuropa.
· Saraqusta som staden hette nu, kallades också för Medina Albaida, den vita staden. De flesta husen var täckta med gips, kalk och alabastersten. Det sägs att om det var bra väder kunde man se staden glänsa från Pyrenéerna.
· Saragoca Staden erövrades från muslimerna år 1118 av kung Alfonso I, El Batallador. Efter den kristna återerövring hette staden Saragoca. De återstående konverterade muslimerna förflyttades till det moriska kvarteret, en ny stadsdel utanför murarna.
Tack vare sina goda arkitektoniska färdigheter fick mozaraberna i uppdrag att utföra civila arbeten. Med kombinerade kristna idéer och med muslimskt kunnande, blev det en korsväg mellan de båda kulturerna som gav upphov till en intressant konstart, den aragoniska Mudejar. Den kännetecknas av användningen av tegel och keramik och skulle senare förklaras som ett världsarv av UNESCO.
Huvudstad i Aragonien
Zaragoza blev huvudstad i kungariket Aragonien (år 1035 – 1516) och man lät bygga katedralen La Seo ovanpå den gamla moskén. Platsen skulle komma att användas för att kröna alla kungar i riket. Det viktigaste verket som muslimerna lämnade efter sig var Aljafería-palatset, som har utsetts till världsarv och ligger vid utkanten av staden. Liksom i andra spanska städer var 1500-talet i Zaragoza en period av prakt, med byggandet av ett stort antal palats, kyrkor och offentliga byggnader.
Zaragoza blev en av de viktigaste handelsstäderna i Europa och ansågs vara en av de ädlaste och bästa städerna i Spanien. Palatsen som kantade gatorna imponerade på besökarna. På grund av sin stora rikedom blev staden känd som Västerns Florens, Florencia de Occidente.
År 1652 drabbades Zaragoza av den allvarligaste pesten i sin historia, ca 6.000 människor dog, ett antal som motsvarade nästan 25% av Zaragozas befolkning vid den tiden. Trots detta fortsatte staden att utvecklas under 1600-talet och ett stort antal kyrkor och kloster byggdes. Detta var barockstilens inledning och det syns i konstruktioner som den nuvarande Basilica del Pilar. 1681 påbörjades arbetet och blev inte helt färdigställt förrän 300 år senare,1961, då det sista tornet byggdes.
Från början av 1700-talet fram till modern tid har staden varit med om flera olika krig. Det blev en stad i ruiner, plågad av svält och sjukdomar på grund av alla krig. Det som en gång var känt som Västeuropas Florens hade lämnats i ruiner.
Under 1800-talet genomgick staden en omfattande omstrukturering och en stor del av stadens kulturarv var tvunget att rivas. De hade skadats för svårt under belägringarna. Välståndet började åter i mitten av 1800-talet med industrialiseringen som gjorde att Zaragoza kunde genomgå en stark stadsomvandling. Under det spanska inbördeskriget (1936-1939) klarade sig dock staden. Striderna ägde rum utanför staden. Trots de katastrofer som drabbat staden under alla sekel har de lyckats bevara ett stort antal unika kulturarvsplatser, varav några har utsetts till världsarv av UNESCO.
Stad med olika kulturer
Dess privilegierade läge har gjort det möjligt för staden att bevittna olika kulturer genom historien. Murar, tempel, basilikor, palats, museer och gator fyllda av historia ger liv åt det som nu är Spaniens femte största stad. Romare, muslimer, judar och kristna har satt sin prägel på en huvudstad som sjuder av liv, glädje och konst idag.
Ebroflodens huvudstad ligger strategiskt mellan andra spanska storstäder. Det är drygt 30 mil i vardera riktning till Madrid, Barcelona eller Bilbao och är därför ett perfekt resmål för en storstadsresa om man har vägarna förbi.
Huvudattraktionen, basilikan Nuestra Señora del Pilar, är stadens symbol och Zaragozas andra katedral. Det är en imponerande plats att besöka. Inuti utmärker sig Francisco de Goyas vackra verk och den vördnadsvärda Virgen del Pilar.
Några steg bort ligger katedralen El Salvador, en referens för den aragoniska Mudejar-konsten. Missa inte heller det vackra Aljafería-palatset, den islamiska fästningen från 1000-talet som byggdes som ett nöjespalats för kungarna i Saraqusta taifa, som jag nämnde förut. Palatset fortsätter att överraska alla besökare med sin skönhet i morisk stil.
Är det inte vårfest eller medeltidsshow på gatorna,
så är det konserter, Goyafest, tapastävling eller något
annat evenemang.
En välkomnande stad
I Zaragoza är det alltid något evenemang på gång. Är det inte vårfest eller medeltidsshow på gatorna, så är det konserter, Goyafest, tapastävling eller något annat evenemang. Men det viktigaste evenemanget av alla är den 12 Oktober. Det är den stora dagen och då firar man La Virgen del Pilar och den spanska nationaldagen.
Den dagen är det en fantastisk blomsterfest som börjar tidigt på morgonen. Invånare från Aragonien och från världens alla hörn paraderar i sina regionala dräkter inför La Virgen del Pilar, skyddshelgon för Zaragoza och den spansktalande befolkningen. De kommer för att lägga miljontals blommor vid hennes fötter. Dagen efter är det ett berg av blommor. Så vackert. Festen pågår under tio dagar. Då visar huvudstaden vid floden Ebro upp sin mest glada, fantasifulla och färgstarka sida och framför allt visar den upp sitt välförtjänta rykte som en välkomnande stad.
Om det finns något område som är perfekt för tapas i Zaragoza
så är det El Tubo, en labyrint av smala gator som är fulla av barer
och restauranger för alla smaker.
Explosion av smaker
Zaragozas gastronomi är en trogen återspegling av den blandning av kulturer som har passerat genom landet under historiens gång. Bland de mest typiska rätterna finns rejäla och smakrika alternativ som kombineras med de bästa kött- och grönsaksrätterna. En explosion av smaker i form av rejäla rätter, men det serveras också små munsbitar som pinchos och tapas, vilket är väldigt populärt här. Om det finns något område som är perfekt för tapas i Zaragoza så är det El Tubo, en labyrint av smala gator som är fulla av barer och restauranger för alla smaker. Om du besöker staden på en torsdag och vill gå ut och äta pinchos, kan du njuta av ”juepincho”. Då erbjuder barerna i områdena tapas, vin och öl till bästa pris. Vinet som dricks här i Aragonien är av Garnacha, som jag rekommenderar att prova.
Området kring Plaza del Pilar är också ett av turisternas favoritställen att äta på i Zaragoza, eftersom det är ett sant nöje att njuta av Aragoniens gastronomi medan man betraktar silhuetten av den majestätiska Basilica del Pilar. För nattliv finns det flera diskotek för olika åldrar, pubar och jazzklubbar att välja bland.
När det gäller shopping i Zaragoza hittar du gourmet-, souvenir- och små hantverksbutiker fulla av charm. Det finns också flera köpcentrum. Ett av dem sticker ut från mängden, köpcentret Puerto Venecia. Det vann MAPIC 2013-priset för världens bästa shopping- och fritidscenter. Där kan man vara en hel dag om man tycker om att gå i affärer. Där finns också IKEA, så det är perfekt för mig, när jag blir sugen på köttbullar eller Kalles kaviar.
Ett råd!
Kommer ni hit, så är de bästa månaderna mars, april och maj. September och oktober är också bra månader. På sommaren är det väldigt varmt och temperaturen kan stiga över 40 grader. Listan över platser att besöka är lång! Här har jag bara nämnt ett fåtal.