30 miljoner spanjorer använder sociala nätverk

IAB Spain har publicerat en undersökning hur sociala nätverk används används i Spanien, sett från många olika aspekter.

Sociala Media

Det visade sig att 30 miljoner spanjorer redan använder sig av något eller några sociala nätverk. Undersökningen inkluderar även minderåriga mellan 12 och 17 år. Gruppen 18 till 24 år är de som har högst användande, i den gruppen använder 94 % sociala nätverk.

WhatsApp, Facebook, Instagram och YouTube leder användningen av sociala nätverk i Spanien. Telegram, LinkedIn, Instagram och TikTok är de nätverk som växer mest jämfört med 2022. Företrädesvis ökar TikTok avsevärt bland de yngsta jämfört med förra året.

Spanjorerna använder nätvverken i ungefär en timme om dagen. Den så kallade generationen Z (de födda mellan 1997 och 2012) är den som använder flest nätverk (6,5 i snitt).Det är även den gruppen som är uppkopplad längst (en timme och 32 minuter per dag). Det är i första hand mobiltelefonen som användes slår undersökningen också fast.

Dessa följs på nätet

Vänner, familj och bekanta fortsätter att vara de konton som följs mest på sociala nätverk (96 %), följt av konton för ”influensers” (51 %) och varumärkesprofiler (43 %). Dessutom ökar förtroendet för varumärken med profiler på sociala nätverk bland de användare som följer dessa.

En av två användare följer en ”influenser”, där Instagram är det nätverk där detta förekommer mest frekvent (70%). De profiler som mest följer den här typen av konton är kvinnor och unga mellan 18 och 24 år.

En annan intressant information från rapporten är att för 36 % av internetanvändarna har sociala nätverk påverkat deras inköp, något som ökar till 64 % i för gruppen 25-34 år.

Instagram och Facebook är de nätverk som används mest av proffs inom den digitala branschen i sina reklamkampanjer, detta är oförändrat sedan 2022.

44 % av användarna letar efter information på nätverk innan de köper, med Instagram (43 %), YouTube (40 %) och Facebook (34 %) som de huvudsakliga sociala nätverken för att få information.

Källa: Estudio de Redes Sociales 2023.

Relaterad artikel

Spanien får ultrasnabbt Internet i hela landet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …