Flygande taxidrönare i Spanien

Flygande taxibilar eller snarare flygande drönare för passagerartransporter är något som flera länder i Europa överväger.

Flygande drönare för passagerartransporter
Flygande taxidrönare snart verklighet.

För närvarande testas det prototyper i hela världen, men i Spanien är det på väg att bli verklighet. Detta efter att företaget NextNorth har testat tekniken vid Qatar Wold Cup 2022. Företaget erbjuder redan idag flygtaxi med konventionella helikoptrar (Eurocopter AS 350) på Balearerna. Men det är inte direkt billigt, en resa från Mallorca till Ibiza betingar det föga blygsamma priset av 7.200 euro.

Eurocopter AS 350
Eurocopter AS 350

Målet med de flygande drönarna är att revolutionera kortdistansflyget genom att erbjuda flygresor till allmänheten som sparar 80 % av restiden. Resorna planeras för ske först inom öarna och senare mellan Balearernas olika öar.

NextNorths flygande taxidrönare är högteknologiska eVTOL (Electric Vertical Take Off and Landing). De är mycket mer miljövänliga än traditionella flygfarkoster eftersom de inte använder flygbränsle. Företaget lovar att de är bekväma och tysta samt helt elektriska. De kommer att kunna ta upp till fyra passagerare och har en räckvidd på mellan 50 och 200 kilometer enligt tillverkaren.

Både enskilt flygande och samåkning

Passagerarna som reser på Balearerna kommer att kunna boka flygtaxi för eget bruk eller som samåkning. De kommer också att kunna boka resorna i förväg. Nästa steg för företaget blir nu att skicka upp passagerare i vanliga helikoptrar. För att bestämma de bästa flygvägarna och landningsplatserna med anslutningar till vägar och hamnar.

I Spanien kommer företaget Bluenest att skapa och ansvara för driften av infrastrukturen de så kallade vertiports. ”Genom vertiports kommer det att vara möjligt att kombinera passagerartransport med slutleveranser och inspektion av transportinfrastruktur, för att skapa framtidens ekosystem för urban mobilitet”. Förklarar Gema Ferrero, VD för NextNorth.

Vertiport
Vertiport med laddinfrastruktur för drönarna.

Det bör också nämnas att de än inte har alla tillstånd klara för passagerartrafik, men att de i en första fas skall starta interna flygningar på Ibiza med Eurocopter från den 25 juni. Dessa flygningar kommer att kunna ske med priser från 95 euro i samåkningsläge. Full certifiering för alla flygningar med de flygande drönarna hoppas de ha före 2025.

Tillkännagivandet av projektet har redan skapat förväntningar hos turistföretagen på öarna. ”Allt som främjar rörlighet mellan öarna och förbättrar resvägarna på varje ö med icke förorenande medel är välkommet” säger de.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gripen kvinna.

Lämnade sin dotter ensam hemma – arresterades

En sexårig flicka hittades vandrande ensam på en gata i Logroño mitt i natten medan …