76 gripna i ett nätverk av bedragare

Guardia Civil i Spanien har gripit 76 personer och samtidigt hittills klarat upp 282 bedrägerier som nätverket har utfört.

Presskonferens, Guardia Civil i Cáceres.
Presskonferens, Guardia Civil i Cáceres.

En anmälan som gjordes i Cáceres i Extremadura blev starten på en stor utredning med arbetsnamnet ”Operación Curkan ”. Utredningen inleddes i juni 2022 efter ett klagomål från en person i Hervás för en påstådd sms-bluff. På kort tid samlade Guardia Civil in 315 klagomål i provinsen Cáceres. De flesta brotten har begåtts i provinsen Cáceres, men resten är spridda över hela landet.

Totalt har bedragarna kommit åt en miljon euro från 315 brottsoffer bara i provinsen Cáceres.

Tillvägagångssättet

Det modus operandi de använde var att få offren att tro att deras bankkonto drabbats av en incident och de erbjöds möjligheten att lösa det genom en länk. Denna länk var falsk och därmed fick bedragarna uppgifterna till offrens digitala bankkonton. Detta är vad som kallas nätfiske. Dessa tekniker fick sällskap av en annan känd som ”vishing”, där cyberbrottslingarna opererade genom samtal och ”spoofing”, där bedragare kamouflerade sin identitet genom att posera som banktjänstemän.

Utredningen

Guardia Civil utredning

Under utredningen samlades det in information om över 350 bankkonton där det har satts in pengar. Agenterna har analyserat 500.000 IP-adresser. I den första fasen av operationen greps 30 personer från Barcelona, Lérida, Tarragona, Tortosa, Gerona, Salt, Zaragoza, Valencia och Madrid. I en andra fas greps 22 personer från Barcelona, Girona, Canovelles och Tarragona . Den sista fasen avslutades med gripandet av 24 personer i Barcelona.

Åtalet

De gripna åtalas för bedrägeri, penningtvätt och tillhörighet i en kriminell organisation. De flesta av de gripna har varit ”ekonomiska mulor”. Det är den lägsta nivån i hierarkin, de rekryteras av de i nästa nivå som benämns ”rekryterare”. Rekryterarna sökte efter personer med en grad av sårbarhet i parker mm, som i utbyte mot små provisioner lämnande numret till sina bankkonton.

”Mulorna anses vara det första och viktigaste steget för att tvätta stora summor pengar” förklarar överstelöjtnant, Rafael Roldán Parra. Det vanligaste sättet som organisationen har använt för att locka till sig ”mulor” har varit falska jobb erbjudanden, genom tidningsannonser etc. Samt sentimentala bedrägerier på sociala nätverk eller online dejtingplattformar. De har också använt sig av investeringsbedrägerier där offret utlovas en investering som ger stor avkastning.

Rekommendationer

Guardia Civil rekommenderar alla att vara försiktiga med de som tänker använda ditt bankkonto för att skicka eller ta emot pengar. Att du bara ger dina bankuppgifter till personer du känner och litar på. Och att om du misstänker att du används som ”mula”, stoppa all kommunikation och meddela din bank och polis.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …