86 personer räddade utanför Kanarieöarna

Båten upptäcktes av ett spaningsplan från den spanska sjöräddningen under sökandet efter ett försvunnet fiskefartyg från Senegal med 200 personer ombord.

Sjöräddningens spaningsplan hittar 86 personer.
Sjöräddningens spaningsplan.

Hundratals migranter från Senegal saknas fortfarande i havet mellan Afrika och Kanarieöarna. Efter att minst 4 båtar / fartyg gav sig ut på den farliga resan från Afrika söder om Sahara för mer än två veckor sedan.

Det största av dem med omkring 200 personer ombord tros ha avseglat från Kafountine den 27 juni, som är en kuststad bara 1.700 km söder om Teneriffa. Men det fartyget försvann när det närmade sig Kanarieöarna och sjöräddare från flera länder har letat efter dem sedan dess.

Fartyg från den spanska sjöräddningen.

Men måndagen den 10 juli såg kustbevakningens flygplan en båt cirka 70 nautiska mil sydväst om Kanarieöarna. Den hade 86 migranter, 80 män och 6 kvinnor, denna båten lämnade Senegal den 23 juni, fyra dagar före det större fartyget. Båten togs på släp av sjöräddningen och migranterna fördes i säkerhet till Gran Canaria.

Flyktinghjälpsgruppen Walking Borders sade på söndagen att fiskefartyget och ytterligare två båtar saknas. En med cirka 65 personer och den andra med 50 till 60 ombord. Dessa har varit försvunna i ungefär två veckor efter att de lämnade Senegal för att försöka nå Spanien.

Helena Maleno på Walking Borders sa på måndagen att familjerna till de minst 300 flyktingarna ombord på de tre båtarna inte har fått någon ny information om var de befinner sig. Malenos organisation hade kontaktat myndigheter i Senegal, Mauretanien, Marocko och Spanien och uppmanat dem att söka efter de försvunna båtarna.

”Det måste finnas mer resurser till sökningen”, sa Maleno.

Alla båtarna lämnade i slutet av juni från Kafountine i Senegals region Cassamance. Där pågår det ett uppror sedan flera decennier tillbaka. Väderförhållandena i Atlanten var dessutom dåliga för en sådan resa, sa Maleno.

Den atlantiska migrationsvägen, som vanligtvis används av flyktingar från Afrika söder om Sahara, är en av de dödligaste i världen. Nästan 800 människor har dött eller försvunnit under första halvåret 2023, enligt Walking Borders.

Båtar på väg mot Kanarieöarna reser huvudsakligen från Marocko, Västsahara eller Mauretanien. Medan färre kommer från Senegal, sade den spanska hjälpgruppen. Men minst 19 båtar från Senegal har anlänt till Kanarieöarna sedan juni, sa gruppen.

Faktorer som krisdrabbade ekonomier, brist på jobb, politisk oro och klimatförändringarnas inverkan, driver människor att riskera sina liv. Oftast på överfulla båtar för att försöka nå Kanarieöarna. Förra månaden i Senegal dödades minst 23 personer under veckor av protester mellan oppositionsanhängare och polis.

Data från EU:s gränsbyrå Frontex, visar att 1.135 flyktingar med ursprung från Senegal hittills i år har anlänt till Kanarieöarna.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …