Vattenrestriktionerna sprider sig i Málagaprovinsen

Nästan 400.000 människor i Málagaprovinsen är idag påverkade av vattenrestriktioner på grund av den ihållande torkan.

Benalmádena, Alhaurín de la Torre, Rincón de la Victoria och Cártama är några av kommunerna som har lagts till på den långa listan med kommuner med restriktioner.

Provinsens reservoarer är nere på 30 % och allvarligast är det i Axarquía-regionen, eftersom Viñuela-reservoaren är på historiska låga nivåer, med 9 % av sina reserver. Detta är provinsens största reservoar och den svarar också för majoriteten av vattnet till jordbruket i området. 9 % är allvarligare än det låter, eftersom det är mycket svårt tekniskt att utnyttja de sista dropparna.

Orsaken till alla vattenrestriktioner.

De första åtgärderna

De första förebyggande stegen togs av kommunerna Almáchar och Cómpeta, till vilka senare Vélez-Málaga, Algarrobo, Iznate, Benamargosa, Moclinejo eller El Borge anslöt sig.

I Guadalhorcedalen har Coín och Álora också antagit åtgärder som går utöver de vanliga kommunala påbuden på grund av den nödsituation som orsakats av torkan.

Alhaurín de la Torre

Kommunen Alhaurín de la Torre offentliggjorde i fredags en proklamation undertecknad av borgmästaren, Joaquín Villanova (PP). Där det påpekades att under en obestämd period ”den icke-nödvändiga användningen av dricksvatten är begränsad med tanke på den nuvarande situationen av torka som påverkar vattenförråden i nedre Guadalhorcedalen och de grundvattentäkter som finns tillgängliga i kommunen”.

På grund av situationen med ihållande torka och efter att ha deklarerat tillståndet med exceptionell brist på vattenresurser, förbjuder kungörelsen ”användning av dricksvatten för att spola gator, trottoarer, uteplatser, fasader eller andra ytor, såväl som att tvätta fordon utanför auktoriserade anläggningar”.

Likaså är användningen av dricksvatten för att fylla pooler, vattna trädgårdar, golfbanor, såväl som all annan icke-nödvändig användning som involverar användning av nämnda resurs, begränsad till det maximala. Kommunfullmäktige varnar för att underlåtenhet att följa vattenrestriktionerna kommer att vara ett överträdelse som kan sanktioneras genom andalusisk vattenlagstiftning.

Benalmádena

I Benalmádena har de kommit överens de senaste dagarna om att minska vattnet för att spola gatorna med 35%. Samt att minska med 10% för bevattning av parker och trädgårdar. De har också gått med på, under de kommande dagarna: Att ”modifiera duscharna på stränderna för att uppnå större besparingar. I fredags har en första bedömning av de första besparingsåtgärderna gjorts. Det hävdas att de redan genererar en besparing på 330.000 liter vatten på bara en vecka.

Borgmästaren, Juan Antonio Lara (PP), ledde det andra mötet i den tekniska kommitté som har sammankallats. Som ett resultat av tillkännagivandet av en situation med allvarlig vattenbrist på västra Costa del Sol. I detta möte och i syfte att förbättra knapparna i duscharna på stränderna ”kommer vattnet automatiskt att stängas av när knappen släpps.”

Vélez-Málaga

När det gäller Vélez-Málagas kommunfullmäktige, beräknas beslutet att stänga av tillgången till duscharna i de kommunala poolerna möjliggöra besparingar på cirka 20.000 liter vatten. Vilket är mer än 50 % av det som konsumeras för närvarande. Detta har framförts av kommunens borgmästare, Rocío Ruiz (PP). Denna åtgärd läggs i denna del av Malaga-kusten till stängningen av vattenförsörjningen till duscharna i kommuner med hög tillströmning av besökare som Rincón de la Victoria eller Algarrobo. Och inåt landet, har Moclinejo beslutat att stänga av den allmänna försörjningen mellan midnatt och gryning. Allt i syfte att bevara vattenreserverna.

Casabermeja har de hittills strängaste vattenrestriktionerna

Enligt borgmästaren Antonio Artacho började nedskärningarna i försörjningsnätet för en månad sedan, men bara på natten. Nu bryts försörjningen från ett på eftermiddagen till åtta på morgonen i stadskärnan (avstängt 19 timmar per dygn). Medan landsbygden har tillgång till vatten bara fem-sex timmar i veckan. ”Varje dag som passerar blir restriktionerna mycket strängare, förbrukningen är högre och det blir mindre och mindre vatten. Vi är i en kritisk situation, förklarar han.

För närvarande tar kommunen emot cirka 800 kubikmeter dricksvatten per dag, när den i verkligheten behöver det dubbla. Dess huvudsakliga försörjningskällor är två brunnar som den delar med Colmenar, samt en mindre källa i Las Pedrizas.

Kommunfullmäktige i Casabermeja har också utfärdat ett påbud där man ber befolkningen om en ”ansvarsfull” användning av vatten. I detta avseende har de rekommenderat att minska bevattningen, samt att inte rengöra allmänna vägar med vatten. Dessutom har man med vattenrestriktionerna också förbjudet fordonstvätt eller att fylla pooler med dricksvatten.

Kommunförbunden på Costa del Sol

Tekniker från de två kommunförbunden på Costa del Sol påpekar att torkans svårighetsgrad är mer allvarlig än den verkar. Därför insisterar de på att införa brådskande åtgärder. För om det inte regnar under årets sista månader ”kommer vi att behöva köpa vatten från Campo de Gibraltar”. Så ett kom ihåg från La Axarquía ”att ett förödande problem inte rättas till från en dag till en annan” och att La Viñuela fortfarande är torr.

Mer om vattensituationen i Spanien

Torkan i Spanien är problematisk.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …