a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Spansk polis varnar för bristande säkerhetstänkande

Uppmaningarna riktar sig främst till de som reser med kollektivtrafik eller vistas i miljöer med mycket folk i Spanien, men gäller globalt.

Resenärer i kollektivtrafik varnas.
Trångt tunnelbanetåg. Se upp för ficktjuvar! Foto: Kars Alfrink, CC.

Att upprätthålla säkerheten vid både dagliga resor och turistresor är avgörande. När vi reser med bil bör vi respektera trafikreglerna och försöka förutse möjliga olyckor. När vi reser med kollektivtrafik eller befinner oss i stora folkmassor kan vi lätt bli offer för stölder och bedrägerier.

På grund av detta har Guardia Civil i Spanien gått ut med uppmaningar via sina officiella konton på sociala medier och varnat allmänheten. De riktar sig främst till de som använder tunnelbana eller buss för att resa till och från jobbet eller till andra destinationer.

Ryggsäcksmetoden.

Inför risken att stöta på en främmande ”vän” på väg till kontoret eller hem, har de delat med sig av ett av de enklaste men mest effektiva råden som har kommit att kallas varken mer eller mindre än ”ryggsäcksmetoden”.

Denna metod, som verkar uppenbar men som många inte omsätter i praktiken, är inte mer mystisk än att placera ryggsäcken framför dig när du bär den. På framsidan av kroppen för att alltid ha den inom synhåll och därmed förhindra att någon kan komma åt innehållet utan att du ser det.

Om du bär en väska och inte en ryggsäck är experternas rekommendation att du alltid håller den under armen och stängd. För då försvårar du för tjuven att snabbt och omärkt stjäla innehållet.

Vad som är speciellt viktigt.

Men framför allt för att få en säker resa avråder Guardia Civil från att bära värdefulla tillhörigheter som en handväska eller mobiltelefon på ryggen eller hänga dem på sidan. För då blir du ett lätt offer för den förslagne tjuven.

Förutom dessa egentligen rätt självklara råden så uppmanar polisen att komma ihåg några andra grundläggande regler för att förflytta sig säkert. Var uppmärksam på miljön, skydda värdefulla föremål och var försiktig i folksamlingar.

Relaterat till ovanstående varningar.

Málaga har förklarat krig mot ficktjuvarna.
Polisen i Spanien varnar för att lämna nycklar i bilen.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

En bild på temat fattigdom.

Spanien noterar den lägsta fattigdomen på ett decennium

Regeringen i Spanien hävdar att de åtgärder som har vidtagits sedan pandemin har förhindrat nästan 11 miljoner från fattigdom eller utanförskap.