Polisen i Spanien varnar för att lämna nycklar i bilen

Guardia Civil i Spanien har via sina sociala medier varnat för att ovanan att lämna husnycklar i bilen har lett till en ökning av bostadsinbrotten.

Handskfack i bil.
Ingen bra plats för hemnycklar. Foto: Santeri Viinamäki, CC.

Du anländer till din destination och sol, strand och avkoppling står på agendan. Därefter parkerar du din bil nära lägenheten eller hotellet och glömmer omvärlden. Du lämnar även dina husnycklar i handskfacket i bilen. När allt kommer omkring kommer du inte att behöva dem på några dagar och du tror att du är på en säker och lugn plats.

Enligt polisen finns det organiserade gäng som först slår sönder rutorna på fordon för att stjäla värdesaker inuti. Om de hittar en uppsättning nycklar så kontrollerar de bilens dokumentation, eller en bränsle- eller verkstadsräkning. Detta är typiska saker som finns i handskfacket och då kan de enkelt lokalisera ägarens adress och sedan göra inbrott i den.

Detta hände i Huelva-provinsen.

För några månader sedan arresterade Guardia Civil-officerare i Huelva fyra personer och förhörde sex andra i Operation Habitat. Då avslöjades mer än 60 inbrott som hade ägt rum i Andalusien. Ett av offren var en 78-årig pensionär som bor mellan Sevilla och Córdoba, men som brukar tillbringa sommaren vid kusten i Matalascañas i Huelva-provinsen.

Han brukade lämna bilen på en parkering utanför huset där han hade sitt sommarboende. Som så många andra lämnade han sina hemnycklar i handskfacket, inklusive nycklarna till sitt kassaskåp. Bland pappren i bilen fanns det dessutom en faktura från en bilverkstad som hade hans hemadress. Bilen täckte han över med en presenning för att den inte skulle bli dammig.

Efter några veckor gick han ut för att starta bilen för att inte batteriet skulle bli urladdat. Då var en ruta krossad och han trodde att bara fyra saker hade stulits från bilen. När han anmälde detta till Guardia Civil insisterade de på att han skulle kontrollera sin bostad, han avbröt då semestern och åkte hem. Så fort han kom hem såg han att det hade varit inbrott, allt var i oordning och kassaskåpet stod öppet.

Han trodde inte att någon skulle åka 300 kilometer för att göra inbrott, men det var precis vad som hade hänt. Tjuvarna tog med sig hans frus smycken, en Rolex och en guldring. Det mesta fick han tillbaka när Guardia Civil senare grep tjuvarna. Men efter den näsbrännan lämnar han inte ens sitt glasögonfodral i bilen.

Ett tillslag inom operación Habitat:

Andra aktuella varningar från polisen:

Bedrägerier med jobberbjudanden.
Telefonbedrägerier som kan bli dyra.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …