a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

En perfekt tid för att stressa av och komma i form igen!

Då har det, och det förefaller kanske otroligt med tanke på hur fort tiden tycks gå, men det har faktiskt gått ett helt år sedan sist det begav sig. Sommar, sol och varma dagar, salta bad och så, förstås och förhoppningsvis, den där så välbehövliga semestern. Den som nu äntligen står för dörren.

Avstressad livsstil.
Avstressad. Foto: Pixabay.

Sommar, semester…det brukar innebära ljuva drömmar om avkoppling, nöjen och kanske framförallt – avkoppling och vila. För många, sannolikt för de flesta, även för sådant som det aldrig tycks finnas tillräckligt med tid eller utrymme för under årets mer hektiska perioder. Som det här med att ta nya friska tag för att komma i form igen till exempel.

De flesta av er som läser den här artikeln har redan för länge sedan passerat den fas i livet då det fortfarande fanns både drömmar, motivation och kanske till och med möjligheter att kasta sig in i seriösa insatser för att försöka kvalificera sig till de olympiska spelen… 

Och…

Med handen på hjärtat, så har väl de flesta av er, och det med råge, redan passerat bäst-före-datumet vad det gäller den fysiska förmågan för sådana äventyr. Så därför, om nu just du som läser det här, likväl fortfarande hyser lockande drömmar om idrottsliga framgångar, så känns förmodligen den här artikeln inte riktigt rätt för just dig… Men, för all del, känn dig välkommen att läsa den ändå. Jag tror att även du kan ha nytta av det den försöker förmedla.

Den här artikeln kommer nämligen att handla om vad du kan göra för att din träning i första hand ska öka ditt välbefinnande och förbättra din hälsa både vad det gäller kroppen och ”knoppen”. 

Så varsågod, håll till godo med mina råd inför en sund och effektiv motionsträning under årets sommarsemester. Jag törs lova dig några välgrundade råd som kommer att få dig att både komma igång med träningen, hålla i med träningen och, som resultat om du tar dem till dig, verkligen kan få dig att både må och fungera ännu bättre…

Kombinera din fysiska träning med avkoppling..!

Motionsträning kan vara många skiftande saker. Ett enkelt sätt och faktiskt en av de mest effektiva metoderna för att både träna ”knoppen”, minska stress och samtidigt förbättra den fysiska formen och hälsan är att engagera sig i aktiviteter som kombinerar träning med välgörande avkoppling. Och med avkoppling i det här sammanhanget menas aktiviteter som hjälper dig att koppla bort sådant som stressar dig i ditt vardagsliv. 

Yoga och pilates är utmärkta exempel på sådan träning. Dessa träningsformer hjälper inte bara till att stärka kroppen och förbättra flexibiliteten. De fokuserar också på andning och att vara mer närvarande i det du gör, vilket kan vara otroligt rogivande för den som lever med för mycket och hälsovådlig stress…

Ta dig ut i naturen..!

Naturens helande kraft är obestridlig. Att spendera tid utomhus, vare sig det är under en promenad i parken, vandring i skog och bland berg och dalar eller en joggingtur längs långa sandstränder, kan ha en omedelbar och positiv inverkan på ditt humör och dina stressnivåer. Forskning har visat att bara några minuters vistelse i naturen varje dag minskar nivåerna av stresshormoner i kroppen. Istället ökar nivåerna av endorfiner vilket framkallar mer och djupare känslor av välbefinnande och att ”det fortfarande finns hopp om livet”…

Skapa en regelbunden träningsrutin..!

En regelbunden träningsrutin kan bli din bästa vän för att hantera stress och samtidigt hålla kroppen i trim. Försök att hitta en tid på dagen som fungerar bäst för just dig. Och håll dig sedan till den tiden. 

Att skapa regelbundna rutiner runt träningen brukar vara enklare när det under semestertider plötsligt blir lite mer ”tid över”. Morgonträning kan vara uppfriskande och ge energi under dagen som väntar, medan kvällsträning kan hjälpa dig att slappna av inför nattvilan. Undvik träning mitt på dagen då det, åtminstone här i Spanien, är som allra varmast.

Träna medvetet på att gå ner i varv och att slappna av..!

 Att medvetet träna på att slappna av kommer att ge dig ett kraftfullt verktyg när du behöver rensa sinnena och återerövra klarare tankar. Genom att ägna några minuter varje dag åt avslappningsövningar som progressiv avslappning eller meditation kommer att göra dig bättre på att hantera dina reaktioner på stress. Ett bra tillfälle är att ta några minuter efter varje träningspass för att medvetet slappna av och varva ner.

Sådana övningar kan också förbättra sömnen, öka din koncentrationsförmåga och ge dig mer behagliga känslor av att besitta ett inre lugn, en inre säkerhet och en mer genuin trygghet i vardagslivet.

Foto: Pixabay

Se till att balansera både kost och träning..!

En balanserad och näringsrik kost är lika viktig som regelbunden träning för att hålla både kroppen och ”knoppen” i toppform. Se över dina kostvanor och förändra dem om du behöver. På så vis kommer din kost att stödja dig i din träning. 

Undvik överdriven konsumtion av socker och koffein då ett stort intag av dessa ämnen kan få
stressnivåerna att öka genom rent kemiska reaktioner i kroppen. Drick tillräckligt med rent vatten om du
svettas mycket, men se samtidigt till att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler, som ju riskerar att försvinna ur kroppen när du svettas ymnigt. 

Prioritera sömn..!

En god sömn är avgörande för både din fysiska och mentala hälsa. Brist på sömn gör dig ofta mer stressad och kan göra det riktigt jobbigt att motionera för att komma i form igen. Semestern är ett alldeles ypperligt tillfälle att ta tag i dina sömnvanor och skapa sömnrutiner som ger dig tillräckligt med vila varje natt. 

Att träna på att kunna slappna av när du själv känner att du vill och behöver det, är en väl beprövad och effektiv metod som hjälper dig att somna in när du lagt dig. Efter en tids avslappningsträning kommer du även att sova lugnare och djupare under nätterna…

Sätt upp realistiska avsikter med din träning..!

Att sätta upp realistiska avsikter för VAD din motionsträning och stresshantering ska leda till, är viktigt för att undvika att tappa träningsmotivationen. Något som ofta sker om du ställer för höga och orealistiska krav på dig själv och din träning. Börja med små, uppnåeliga föresatser och bygg gradvis upp dem när du känner att du förmår avancera i din träning. 

Och du, kom ihåg att fira dina framsteg längs vägen, oavsett hur små de kan verka.
En lämplig första avsikt kan till exempel vara att helt enkelt bara försöka göra träningen till en lustfylld och regelbunden vana…

Det är ett lika bra tillfälle som vilket som helst annat…

Att stressa av OCH samtidigt komma i form behöver alltså inte vara en överväldigande eller tråkig uppgift. Genom att integrera dessa enkla, och egentligen självklara råd och tips i ditt dagliga liv under årets sommar och semester, så kan du skapa hälsosamma och balanserade vanor och en livsstil som kommer att främja både din fysiska och mentala hälsa. Din sommarsemester kommer att ha fått avsedd effekt. Nämligen att ha gjort dig mindre stressad, i bättre form och redo att ta nya friska nappatag med resten av ditt liv.

Kom alltid ihåg att det här med motionsträning för att må och fungera ännu bättre är en livslång resa, inte ett slutgiltigt mål. Varje steg som du tar i rätt riktning, är det så bara ett pyttelitet steg, är ju faktiskt samtidigt också ett steg framåt under den resan. En resa där du under varje steg framåt bör och ska kunna känna att du lever ett mer harmoniskt, lustfyllt och hälsosamt liv. 

Så ta nu ett riktigt djupt andetag, ja just det, just NU, nu i den här precisa stunden. Släpp sedan ut luften under en lång utandning och känn hur behagligt det känns när kroppen och sinnena slappnar av. Snör sedan på dig träningsskorna och börja redan nu, ja just det, varför inte just NU, i det här precisa ögonblicket, din sköna resa mot att STRESSA AV och samtidigt KOMMA I FORM IGEN..!

Foto: Shutterstock.

Fler artiklar på temat livsstil.


Björn Solum

Björn Solum är sedan 36 år verksam inom fysioterapi, hälsovård och mental träning här på Costa del Sol.

Läs också

EU kort för funktionsnedsatta.

Nya europeiska kort för personer med funktionsnedsättning

EU-rådet tillkännagav måndagen den 14 oktober 2024 ett nytt direktiv som syftar till att göra resor och tillgång till förmåner mycket enklare. Det handlar dels om ett nytt EU-intyg om funktionsnedsättning och dels om ett förbättrat EU-parkeringstillstånd.