På vift i Andalusien: ARCOS DE LA FRONTERA

Jag och min sambo har gjort detta till ett årligt event i slutet av augusti, vi tar bilen och kör en runda 4-5 dagar i inlandet. Vi undviker kusten, där är alltför mycket trafik, turister och chansen är liten att hitta hotell till bra priser. Vi är nämligen lite bekväma och föredrar hotell. 2023 hittade vi den trevliga staden Baeza. 2024 gick turen till inspirerande…

Utsiktsplats i Arcos de la Frontera.
En av Arcos de la Fronteras många fantastiska utsiktsplatser. Foto: Shutterstock.

ARCOS DE LA FRONTERAS äldsta stadsdel är byggd högt upp på en klippa och höjdskillnaden är 145 m nerifrån floden Guadalete upp till gamla stan. Floden ger en härlig grönska och slingrar sig runt staden för att slutligen rinna ut i Cádiz-bukten vid El Puerto de Santa Maria. Namntillägget ”de la Frontera” fick Arcos på 1200-talet när den blev gränsstad under kriget med morerna. Jerez, Chiclana, Conil och Vejer är andra orter i provinsen Cádiz med samma namntillägg.

WOW-känsla!

Arcos ståtar med flera häftiga utsiktsplatser i gamla stan och vi tog en promenad huvudgatan uppåt, passade på att titta in på Turistkontoret och fick där bra information om alla senderos, vandringslederna som finns utanför stan.

Vi följde skyltar för Mirador, förbi San Pedro-kyrkan och fram till Arcos enda kloster där barfotanunnorna säljer hembakade söta kakor som säljs från en roterande glashylla i entrén. Klostret är inte öppet för besökare men fasaden är imponerande.

Gamla stan bjuder på en mysig genuin atmosfär med butiker, caféer och restauranger och ett trevligt bemötande överallt. Vi pratade en stund med byggarbetare som höll på med en stor renovering av ett gammalt palacio, för en tysk familj, och de visade oss vidare ner mot Miradoren.

Från Miradoren ser man den stora reservoaren eller Lago de Arcos där det sedan 10 år tillbaka finns en unik sandstrand för sol, bad och picknick. Här kan man hyra trampbåt, åka vattenskidor, paddla kajak eller SUP. I närheten ligger en riktigt fräsch campingplats med pool, lekpark och glampingtält.

Badplatsen vid Arcos-sjön har en vit sandstrand.
Badplatsen vid Arcos-sjön har en vit sandstrand.

Bo på parador.

Efter att ha insupit den hisnande utsikten över sjön, vände vi kosan tillbaka mot Paradoren. Ett fyrstjärnigt hotell som delar torg med stadshuset och Santa Maria kyrkan. 

Vi kände att det var dags för en paus och en liten aperitif. Valet föll på manzanilla den typ av fino eller sherry, som kommer från Sanlúcar de Barrameda. Från Paradorens terrass är utsikten återigen vidunderlig men från ett annat perspektiv. Här vill jag bo nästa gång vi besöker Arcos men denna gång fick jag nöja mig med ett enklare hotell. Posada de las Cuevas, som har ett utmärkt läge längre ner i stan och närhet till parkeringsgarage. Jag rekommenderar gärna detta gästvänliga hotell som också serverar en bra, enkel frukost för 5 euro.

Fullmatade dagar.

Ett par dagar här i Arcos gick fort och lägger man sedan till en vandring i stadens omgivningar, är besöket fullmatat. Ett 10-tal leder erbjuds och den mest intressanta är antagligen Las Huertas, en 6,5 km lång cirkulär tur som går genom odlingar och längs med floden och över järnbron San Miguel som byggdes år 1918-20. 

Från Paradorens terrass är utsikten återigen vidunderlig men från ett annat perspektiv. Här vill jag bo nästa gång vi besöker Arcos.

Utsikt från Paradoren i Arcos de la Frontera.

Tierra que inspira!

Mycket av de frukt och grönsaker som odlas här vid floden används på serveringarna runt om i staden. Och en glad överraskning i Arcos var just utbudet av mat, restauranger och tapasbarer med en kvalitet, variation och service över all förväntan. Vi hade faktiskt svårt att välja var vi ville äta och det är inga som helst bekymmer att stanna både 4 och 5 nätter i Arcos, både när det gäller maten, aktiviteter och sevärdheter. En inspirerande bygd, landskap eller stadsmiljö, det håller jag verkligen med om.

Tierra que inspira är den slogan som turistbyrån använder på sin utmärkta hemsida turismoarcos.es.

En trevlig och informativ video från Arcos de la Frontera.


Madeleine Öberg

Madeleine Öberg, dalkulla som bott i Spanien över halva sitt liv. Har jobbat med biluthyrning, fastighetsförsäljning, media och tidningsutgivning. Bosatt i byn Monda med hästridning som hobby.

Läs också

Naturbrand i Portugal.

Spanien skickar massiv hjälp till Portugal

Portugal har utlyst undantagstillstånd för en enorm naturbrand, Spanien och flera andra länder skickar hjälp för brandbekämpningen.