Några riktigt bra vintips inför helgen


Spanskt vin är känt över hela värden för sin höga kvalitet, rika smak och trevliga textur, här kommer ett urval från ett amerikanskt perspektiv.

Spanskt vin i vinglas.

Det är ett faktum att Spanien är den mest kända vinproducerande nationen i världen, nummer två för vinexport och tre för vinproduktion. Därför är det kanske inte speciellt förvånande att en av de största och mest kända tidningarna i världen har gjort en djupdykning i viner från Spanien.

The New York Times har sagt att spanska viner är mer ”spännande och övertygande” än något annat lands viner. Den amerikanska tidningen har namngett 10 viner som ”representerar dess allt vanligare höga kvalitetsnivå och rena njutning”.

Här kommer tidningens vinlista.

Viña Zorzal Garnacha 2022. (8 €)

Detta vin från Navarra kan vara den billigaste flaskan på listan. Men recensenterna insisterar på att detta rödvin med sina livfulla blommiga och fruktiga aromer säkerligen kommer att bli en hit vid vilket middagsbord som helst.

Cantalapiedra Castilla y Leon Lirondo 2023. (16 €)

Detta vita vin är helt gjord av Verdejo, den lokala druvan som finns i Rueda-regionen i Katilien och Leon. Den beskrivs som ”ljus, distinkt och graciös, men ändå rik på smak och syrlighet”.

4 Monos Viticulturists Sierra de Gredos GR-10 Red 2022. (13 €)

4 Monos – bokstavligen ”4 apor” – grundades av en grupp vänner som träffades när de vandrade i Sierra de Gredos, en bergig region väster om Madrid. Deras vin har höga ambitioner, med rötter i vingårdarna på hög höjd som har producerat ett delikat, graciöst vin med inslag av tanniner, blommor och röda frukter.

Cosmic Vinyaters Catalonia Vitalitat 2023. (14 €)

En biodynamiskt skördad cava från hjärtat av Katalonien, dess bubbliga känsla prisas som ”bentorr, uppfriskande och full av energi”.

Ponce Manchuela Blanco 2023. (14 €)

Detta torra, blommiga och livliga vita vin odlas i Manchuela, strax norr om Albacete, nära Valencia. Vingården gör normalt röda viner, men denna vita hyllas av NYT, särskilt för hur den passar till fiskfilé.

Luis Anxo Rodriguez Vazquez Ribeiro A Torna Dos Pasas 2021. (23 €)

Detta vin är klassiskt livfullt rött och kommer från Ribeiro, den berömda vinregionen inbäddad i det sydvästra hörnet av Galicien. Vinet är ”superbt, ljust, livligt och uppfriskande”.

Akutain Rioja Reserva 2017. (35 €)

Dettta skulle inte vara en spansk vinlista utan pålitliga Rioja, detta vin från 2017 har alla rätt toner. Hjälpt av en process som säkerställer att vinet lagras i minst tre år innan det går ut på marknaden. Perfekt med ett lammlägg eller annan fet, rikt smakande mat.

Veronica Ortega Bierzo Cobrana 2021. (40 €)

Olika typer av druvor blandas för att skapa detta jordnära röda vin, beskriven som ”fräscht och livligt”. Vinet är rikare än andra och lika suveränt.

Envinate Atlantic Wines Palo Blanco 2021. (26 €)

Detta vita vin är gjort av hundraåriga vinstockar på Teneriffa, Kanarieöarna. Recensenterna har noterat att det är ”rent, energiskt och torrt, med en härlig konsistens”.

Enric Soler Catalonia Istiu 2020. (34 €)

Ett av de dyrare vinerna på listan men, enligt NYT:s recensent, utan tvekan det bästa. Detta katalanska vin, från den uppskattade sommelieren Enric Soler, ”Sticker ut med livlig syra och skicklig användning av ek”.

Samtliga ovanstående viner finns till salu på den spanska marknaden. Men vissa kan vara svåra att få tag på då flera leverantörer börjar få slut på lagren. Priserna är cirkapriser i Spanien och priserna kan variera kraftigt beroende på inköpsställe. Priserna inkluderar moms (IVA) men inte några frakter.

För den som är mer intresserad av spanskt vin:

Pajarete- – det populära okända vinet.
Saltstänkta skaldjur och vågvaggat vin.
Spaniens nationalost – Manchego och vitt vin.
Italien och Spanien har de bästa vinerna.

Vi stannar kvar i USA och avslutar med 13 spanska vintips från Dallas:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Naturbrand i Portugal.

Spanien skickar massiv hjälp till Portugal

Portugal har utlyst undantagstillstånd för en enorm naturbrand, Spanien och flera andra länder skickar hjälp för brandbekämpningen.