a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

2024 års vaccinationskampanj har startat

Vaccinationskampanjen i Spanien mot influensa och covid startade sista veckan i september 2024 och fortsätter därefter enligt schema.

Vaccination mot influensa och covid.
Influensa och covidvaccin samtidigt.

Hälsoministeriet har påbörjat 2024 års vaccinationskampanj mot influensa och covid. Där de inkluderar de prioriterade grupperna för vaccination all hälsopersonal eller de som arbetar i centra med anknytning till hälsovård. Samt personer över 60 år ålder eller de med specifika riskfaktorer. När det gäller hälsoarbetare specificeras att vaccination rekommenderas på grund av ”dess större exponering och möjlighet att överföra sjukdomen till mycket utsatta människor.” Samt för att ”minska påverkan och underhållet av kritiska och viktiga tjänster i samhället.”

Varje region i Spanien har fastställt sina procedurer och tidsramar och datumen kan också komma att justeras beroende på tillgången på vaccin. De procedurer och datum som vi anger nedan är för Andalusien, för andra regioner konsultera den lokala hälsovården.

Vaccinationskampanjen 2024 i Andalusien.

30 september: Barn mellan 6 månader och 11 år.

Barn under 3 år bör vaccineras i primärvården. Barn i åldrarna 3 till 4 år kommer att få ett intranasalt vaccin i sina skolor. De barn som inte kan vaccineras på sin skola kan boka tid på sin vårdcentral. Från 5 till 11 år blir de också vaccinerade i primärvården. När det gäller covid-vaccinet rekommenderas det i denna åldersgrupp endast för grupper med mycket hög risk.

9 oktober: Personer över 80 år, anhöriga, gravida kvinnor och vårdpersonal.

  • Den allmänna befolkningen som är 80 år eller äldre kan vaccineras mot influensa och covid på vårdcentraler efter överenskommelse.
  • Även yrkesverksamma från offentliga och privata vård- och omsorgscentraler, boenden och handikappcentraler kommer att kunna vaccineras från och med den 9 oktober. När det gäller Andalusian Health Service (SAS) personal kommer de främst att vaccineras på sina arbetsplatser. Medan resten av yrkesverksamma kan göra det i primärvården genom att bevisa sin arbetsstatus. Det rekommenderas också att studenter som gör praktik vid dessa centra också vaccineras mot influensa.
  • Gravida kvinnor och de som nyligen fött barn (under de senaste 6 månaderna) kan begära en tid för att bli vaccinerad mot influensa och covid på sin vårdcentral genom sin referenspersonal, barnmorska eller husläkare.
  • Personer med stort behov och deras vårdgivare kan också begära tid för vaccination.


16 oktober: Personer över 70 år samt riskgrupper.

  • Alla personer över 70 år kan få vaccin mot influensa och covid.
  • Personer över 6 månader med patologier och risksituationer för influensa. Såväl som personer från 6 månader till 11 år med mycket höga riskkriterier för covid kommer att schemaläggas för förebyggande medicin på offentliga sjukhus.


23 oktober: Personer över 60 år, lärare och utsatta yrkesgrupper.

  • Från och med detta datum är det det samtliga personer över 60 år.
  • Lärare för barn under 5 år i skolor och daghem (för influensa).
  • Personer med direkt yrkesexponering för djur, såsom bönder, veterinärer, miljöagenter etc.(influensa).
  • Säkerhetsstyrkor, som polis, brandmän och civilskydd (influensa och covid).
  • Personal och interner på kriminalvårdsanstalter (influensa och covid).

13 november: Sambor, rökare och vaccination utan tidsbokning.

Övriga anmärkningar.

De som bor med personer över 60 år, i riskzonen eller gravida och efter förlossningen kommer att vaccineras mot influensa och covid beroende på tillgängliga doser. Influensavaccination rekommenderas för rökare. Regionala ingångsvaccinationssessioner kommer att hållas på onsdagar med start den 13 november.

Mer information om vaccinering i Andalusien finns på webbplatsen: andavac.es.

Relaterat till vaccinationer:

Vaccinationer mot covid-19 har räddat över 1,4 miljoner liv i Europa.
Spaniens hälsovårdsministeriums anvisningar för mpox (apkoppor).


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

En bild på temat fattigdom.

Spanien noterar den lägsta fattigdomen på ett decennium

Regeringen i Spanien hävdar att de åtgärder som har vidtagits sedan pandemin har förhindrat nästan 11 miljoner från fattigdom eller utanförskap.