Vaccinationer mot covid-19 har räddat över 1,4 miljoner liv i Europa

Detta är resultatet av introduktionen av covid-19-vacciner i december 2020. Det har räddat mer än 1,4 miljoner liv i WHO:s europeiska region.

På bilden ser vi Elvira Santos, 75. Hon kom till vaccinationscentret i Lissabon för att få sin andra boosterspruta för influensa och covid-19.

Kunde blivit 4 miljoner döda

De flesta av de räddade var 60 år eller äldre. Som var den grupp som löpte störst risk att drabbas av allvarlig sjukdom och dödsfall i SARS-CoV-2-viruset. Enbart den första vaccinboostern räddade 700 000 liv.

Bland resultaten av en ny WHO/Europa-studie avslöjas att dagens kända dödssiffra för COVID-19 i regionen är 2,5 miljoner. Utan vacciner kunde siffran vara så hög som 4 miljoner.

Sedan covid-19-pandemin började har regionen, som täcker 53 medlemsstater i Europa och Centralasien, sett mer än 277 miljoner bekräftade fall och över 2,5 miljoner registrerade dödsfall.

Dr Hans Henri P Kluge WHO
Dr Hans Henri P. Kluge

Dr Hans Henri P. Kluge, WHO:s regionchef för Europa

”Vi har ständigt betonat vikten av covid-19-vaccinerna. Men speciellt för de som är äldre och de som är mest utsatta. Denna studie dokumenterar resultatet av länder som implementerar det rådet. Bevisen är ovedersägliga”, säger Dr Hans Henri P. Kluge

Vaccinernas kraft

”Idag finns det mer än 1,4 miljoner människor i vår region, de flesta av dem äldre, som njuter av livet. De tog det avgörande beslutet att vaccinera sig mot covid-19. Det är nästan 1,5 miljoner människor som kan leka med sina barnbarn, gå ut med hunden, gå på danskurser, ställa upp som volontär och vara aktiva medlemmar i deras samhällen.

Det här är kraften i vacciner”, betonade Dr Kluge.

Minskad dödlighet

Rapporten avslöjar en 57 % minskning av dödligheten bland dem i åldern 70–79. Och en 54 % minskning av dödsfallen bland de 60–69 år. Dödligheten var 52 % lägre i åldersgruppen 50–59 år. Åldersgruppen över 80 gynnades mest av vaccination, med en minskning av dödligheten med 62 %.

Bland de i åldern 25 till 49 år resulterade det i en minskning av dödligheten med 48 % av att få en andra vaccindos. Upptaget av vacciner för den andra och tredje boostern bara var 5 % i denna grupp. I denna grupp, skulle antalet dödsfall ha varit nästan det dubbla, utan vaccination.

Läs hela artikeln från WHO, den är på engelska. Läs mer Covidfallen ökar både i Sverige och Spanien.

Källa: WHO


Anja Erixon

Bosatt i Spanien sedan sommaren 2001. Arbetar med försäljning och tycker om djur och natur. Uppskattar en god hemlagad middag med ett glas rött till.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …