a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Lekfull golf eller hemligheten bakom ännu bättre prestationer

Golf och dess prestationer förknippas ofta med allvar, disciplin, målmedvetenhet och en vilja, nästan ett ”måste” att lyckas, att sänka sitt handicap, att vinna och till och med erövra prispengar. Men en aspekt som ofta förbises när vi talar om prestationsförmåga på golfbanorna är lekfullhetens roll för att främja utvecklingen av förmågan, kreativiteten och i slutänden även nivån på prestationerna.

Golfspelare.
Foto: Shutterstock.

Lek och lärande – barns och vuxnas olika perspektiv…

Barn lär sig genom lek. Och lek definieras i vårt språk som en naturlig, lustfylld och spontan aktivitet. Barnen utforskar sin omvärld, utvecklar färdigheter och testar gränser genom lekar där de inte låter sig skrämmas av eventuella misstag och misslyckanden. Lekfullheten ger barnen möjlighet att utveckla motoriska färdigheter, kroppskontroll och koordination på ett mer avspänt och roligt sätt. Och det är här som vi hittar hemligheten bakom barnens förmåga att även utveckla sitt golfspelande snabbare, effektivare och samtidigt enklare än vad de flesta vuxna förmår.

Vuxna närmar sig ofta golfen med en betydligt mer allvarsam attityd till både spelet och inlärningen av t.ex. svingtekniker. Träningen och de prestationer som den avses leda fram till är i många fall förknippade med komplicerade analyser av tekniken, av framtida resultat, statistik och med målsättningar som präglas av betydligt större allvar. Det här leder tyvärr ofta till ett förbiseende av glädjen, och den spontana lekfullheten och en istället ökad fokus på komplicerade analyser runt hur man utför olika tekniker ”rätt och riktigt”. 

Även om vuxna kan lära sig tekniska färdigheter genom repetition och struktur i träningen, kan det samtidigt minska kreativiteten, spontaniteten och den lustfyllda glädjen i själva aktiviteten, vilket är egenskaper som ofta är avgörande för att kunna prestera på topp, särskilt i en dynamisk och kreativ idrott som golf. 

Lekfullhetens och kreativitetens betydelse i golf.

Lekfullhet kan leda till en högre grad av kreativitet och en bättre förmåga att ta sig an utmaningar och problem både under träning och i tävlingssituationer. Genom att tillåta sig att vara mer barnlikt lekfull, kan golfare finna nya sätt att ta sig an utmaningarna under golfrundorna och få en bättre kontakt med sin inneboende mer intuitiva förmåga att hantera klubba och boll.

Vuxna golfare som anammar en mer lekfull och barnlik inställning, kan helt enkelt frigöra sig från det mentala trycket att alltid prestera på topp och istället återknyta till glädjen i spelet. Något som i sin tur faktiskt ofta leder till en förbättrad prestationsförmåga eftersom pressen, ackompanjerad av sina förhöjda mentala och muskulära spänningar, minskar, samtidigt som fokus på glädjen i själva upplevelsen istället ökar.

Lekfullhet är helt enkelt en kraftfull energikälla att ösa ur inför både lärande och prestationer, särskilt i idrottsliga sammanhang. 

Golfbil på golfbana med golfare.
Foto: Pixabay.

Ordens makt.

I svenskan existerar en tydlig skillnad mellan orden ”spela” och ”leka”. Uttrycket ”att SPELA” t.ex. golf, antyder att golf är en strukturerad aktivitet där prestation, vinst och förlust ges en central betydelse. Ordet ”LEKA” förknippas istället med barns fria och mer oorganiserade aktiviteter. Denna åtskillnad mellan orden är dock inte universell. I många andra språk är de två begreppen istället sammanflätade.

I engelskan t.ex. används ordet ”play” för att både ”spela” och ”leka”. Ordet ”PLAY” antyder därför en mer flexibel syn på lek och spelande, där gränsen mellan struktur och frihet är mer flexibel. I spanskan används på samma sätt ordet ”jugar” för att beskriva både lek och spel, precis som i franskan med ordet ”jouer”, i tyskans ”spielen” och i ryskans ”играть” (igrat). Denna sammanflätning av begreppen indikerar att lek och spel inte ses på som helt olika företeelser, utan snarare som delar av egentligen samma sak.

Dina ordval påverkar dina attityder.

 Den svenska distinktionen mellan att ”leka” och ”spela” kan faktiskt påverka hur du närmar dig ditt golfspelande och dess utmaningar. Om du förknippar ordet ”spela” med prestation, allvar, vinst och förlust, så kan faktiskt tankarna på att ”jag spelar golf” begränsa din prestationsförmåga. Använder du istället tankeuttrycket ”jag leker golf”, så skulle det istället kunna ge dig en mer avspänd och lustfylld attityd till de svårigheter som du möter väl ute på golfbanan. Något som, i sin tur, skulle kunna ge dig en öppnare inställning och en bättre förmåga att hitta nya intuitiva och kreativa sätt att ta dig an utmaningarna i de skiftningar i spelet som du oundvikligen möter under dina golfrundor.

Lekfullhet är helt enkelt en kraftfull energikälla att ösa ur inför både lärande och prestationer, särskilt i idrottsliga sammanhang. Medan barn naturligt utnyttjar lekens potential för att utveckla färdigheter och kreativitet, tenderar vuxna att ha en mer strukturerad, målinriktad, allvarsam och till och med tråkig inställning till det samma. Men genom att istället anamma betydelsen av en spontan lekfullhet ute på golfbanan, även för dig som är en väl vuxen golfare, så kan du skapa ett mentalt tillstånd där prestation genom kreativitet och intuition får gyllene tillfällen att blomstra… 

Sluta ”SPELA” golf – ”LEK” golf istället..!

Språket du använder – och huruvida du ser en skillnad mellan lek och spel – KAN sannerligen och i allra högsta grad påverka hur du tar dig an golfens utmaningar. Lär dig av barnens lekfulla attityd och av de språk där distinktionen mellan spel och lek inte existerar. Det är så du skapar möjligheter att frigöra en ännu bättre prestationsförmåga och en ännu mer tillfredsställande golfupplevelse.

Så varför inte bara lämna det tunga allvaret till proffsen, de som ständigt fightas om miljonerna och världslig berömmelse – LEK istället med din golf och du kommer att få uppleva hur både din golfglädje och din prestationsförmåga når nya höjder. 

Lär dig av barnens lekfulla attityd och av de språk där distinktionen mellan spel och lek inte existerar. Det är så du skapar möjligheter att frigöra en ännu bättre prestationsförmåga och en ännu mer tillfredsställande golfupplevelse.

Relaterat till golf:

Mental träning – höj ditt golfspel till nya nivåer.


Björn Solum

Björn Solum är sedan 36 år verksam inom fysioterapi, hälsovård och mental träning här på Costa del Sol.

Läs också

En bild på temat fattigdom.

Spanien noterar den lägsta fattigdomen på ett decennium

Regeringen i Spanien hävdar att de åtgärder som har vidtagits sedan pandemin har förhindrat nästan 11 miljoner från fattigdom eller utanförskap.