a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Flygplatserna i Spanien får mer trafik på vintersäsongen

Alla storflygplatser i Spanien ser en ökad trafik under vintersäsongen, jämfört med föregående år det blir fler linjer och fler flygstolar.

Málaga-Costa del Sol flygplats, en av storflygplatserna i Spanien.
Málaga flygplats (AGP).

Av de åtta största flygplatserna toppar Adolfo Suárez Madrid-Barajas listan, med 33,4 miljoner platser som erbjuds, vilket är 5,2 % fler än 2023. Den följs av Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, med 25,2 miljoner och 5,5 % fler platser. På tredje plats kommer Málaga-Costa del Sol, med 9,7 miljoner och 8,2 % mer. Därefter Gran Canaria, med 9,1 miljoner och en ökning med 6,1 % och Tenerife Sur, med 7,9 miljoner och en ökning med 6,5 %. Alicante-Elche Miguel Hernández, med 7,3 miljoner och en ökning med 12,8 % och slutligen Palma de Mallorca, med 7,3 miljoner.

Lågsäsongen på Costa del sol är mer ”busy” än någonsin.

Totalt finns det 9,7 miljoner platser att köpa för att flyga till och från Costa del Sol under lågsäsongen, som startar på söndag och pågår till slutet av mars. Fler flygbolag satsar på flyg till Costa del Sol i vinter med 8,2 % fler platser som erbjuds den här säsongen. Detta jämfört med 2023 som var den bästa lågsäsongen i Málaga flygplats historia.

Det är en ökning med 8,2 % jämfört med förra året och tillväxten är enligt Aena högre än riksgenomsnittet. Totalt 134,2 miljoner platser finns att köpa på 765.000 reguljära flygningar över Aena-nätverket i Spanien från nästa söndag till den 29 mars 2025. Det är 5,6 % fler platser än de planerade för samma säsong 2023-2024 och en ökning med 4,7 %.

Flygbolagen planerar också att öppna tio nya rutter på Costa del Sol. Vintersäsongen kommer att ha totalt 2.440 rutter på Spaniens flygplatser. Varav 1.898 internationella och 542 inrikes, vilket är 133 fler än samma period förra året.

Dessa flygplatser har fler rutter i år.

De flygplatser som kommer att ha ett större antal ytterligare rutter jämfört med föregående vintersäsong är: Adolfo Suárez Madrid-Barajas, med 33 fler förbindelser. Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, med 23, Alicante-Elche Miguel Hernández, med 16, Palma de Mallorca, med 14, Fuerteventura, med ytterligare 14. Och slutligen Málaga-Costa del Sol, med tio nya destinationer att flyga direkt till eller från. Faktum är att Spanien får en mängd nya flyglinjer under hösten och vintern.

Förra årets vintersäsong på Málaga flygplats.

Förra året, under vintersäsongen, hade Málaga flygplats direktflyg till 123 städer runt om i världen, fyra fler än ett år tidigare. Som en del av sitt engagemang för Costa del Sol erbjöd flygbolagen nya direktförbindelser till Aten i Grekland, Belgrad i Serbien och Tallinn i Estland. Samt till de tyska städerna Bremen, Dortmund och Paderborn, de brittiska städerna Exeter och Newquay, de polska städerna Gdansk, Katowice och Lodz. Den marockanska staden Nador, den belgiska staden Oostende-Brugge och Stavanger i Norge fick också nya linjer. Inrikes i Spanien upprätthölls rutterna till Fuerteventura och San Sebastian. Av de internationella linjerna var några av dem i drift även under sommaren.

Spanska flygplatser har fått internationella utmärkelser.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Renfe lokaltåg i Madrid

Gratis allmän kollektivtrafik upphör vid årsskiftet

De mycket förmånliga rabatterna som i många fall gör kollektivtrafiken helt gratis i Spanien upphör den 31 december 2024 för de flesta.