a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Spaniens ekonomi har uppgraderats av IMF

Den Internationella Valutafonden har höjt Spaniens tillväxtprognos, den överträffar till och med USA och andra tillväxtländer.

Internationella Valutafonden IMF, möte.

Tillväxtprognosen från IMF landar på 2,9 % för i år och den är högre än den spanska regeringens egen prognos på 2,7 %. Uppgraderingen innebär att tillväxtprognosen har ökat med en hel procentandel och överträffar i stort sett alla konkurrenter. Inom euroområdet förväntas endast tre mindre nationer växa snabbare i år. Dessa är Kroatien (3,4 %), Cypern (3,3 %) och Malta (5,0 %).

Det starka resultatet är särskilt anmärkningsvärt med tanke på de utmanande förhållandena i grannländerna. Där Tysklands ekonomi helt har avstannat och euroområdet som helhet förväntas växa med bara 0,8 % i år.

De positiva utsikterna innefattar även inflationen, där Spanien förväntas se priserna stiga med bara 1,9 % vid årets slut. Vilket är under genomsnittet inom euroområdet som hamnar på på 2 %.

Spaniens tillväxt 2025.

Spanien förväntas fortsätta med sin starka tillväxt in i 2025. Med nuvarande prognos som förvisso alltid kan ändras förväntas en tillväxt på 2.1 % nästa år. Denna tvååriga höga tillväxttakt är en överraskande framgångssaga bland alla stora ekonomier under tvåårsperioden.

Men det finns också några mörka moln.

Arbetslösheten är dock fortfarande Spaniens akilleshäl, med en arbetslöshet som förutspås ligga kvar på 11,6 % i år. Det är den högsta bland de stora ekonomierna, men den förvänts förbättras något till 11,2 % under 2025.

Medan Spaniens ekonomiska utsikter ser ljusa ut, lyser landets politiska landskap mindre starkt. Pedro Sanchez vänsterregering har kämpat med svagt parlamentariskt stöd, vilket gör det svårt att få igenom nya reformer. Det politiska klimatet är dessutom kantat av giftig retorik och korruptionsanklagelser från både höger och vänster.

Folks allmänna uppfattning är lite av en paradox.

Trots att den ekonomiska tillväxten, fann en färsk undersökning att nästan 60 % av spanjorerna beskriver landets ekonomiska situation som ”dålig eller mycket dålig”.

Men paradoxalt nog sjönk de som beskrev sin situation som ”bra eller mycket bra” bara lite till fortfarande höga 61,5 %. Samtidigt får även den personliga ekonomin ett slag, de som rapporterar ekonomiska svårigheter stiger till 26,5 %. Men trots det noterar Spanien den lägsta fattigdomen på ett decennium.

Förutsägelserna från i somras har visat sig stämma:

Spansk ekonomi går mot trenden och visar fortsatt tillväxt.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Tidsomställningen, normaltid - sommartid.

Dags att skruva tillbaka klockan

Natten mellan lördag och söndag är det dags att ställa tillbaka klockan en timme, sommartiden är över och normaltiden är tillbaka igen.