De spanska bostadspriserna fortsätter att öka

Priserna på fastigheter i Spanien fortsätter uppåt, den stora efterfrågan på bostäder i Spanien håller uppe priserna trots stigande räntor.

Bostäder i Marbella.

Det genomsnittliga priset för en begagnad spansk bostad i augusti 2023 låg på 2.084 euro per kvadratmeter. Detta är en ökning med 0,62 % jämfört med juli och 6,83 % jämfört med förra året.

De senaste siffrorna på genomsnittliga bostadspriser som tillhandahålls av pisos.com. De tyder på att en fortsatt hög efterfrågan spelar nyckelrollen i att driva upp priserna, och det finns inget som pekar på en avmattning.

De högsta priserna.

Den dyraste autonoma regionen för att köpa en bostad i augusti var ögruppen Balearerna, där låg priset på 4.150 euro per kvadratmeter. Därefter kom Spaniens huvudstad Madrid med 3.524 euro/m2. På tredje plats kvalade Baskien in med 3.001 euro/m2.

De lägsta priserna.

De utan tvekan lägsta bostadspriserna hittar man i Extremadura, i augusti kunde man där köpa bostad för 820 euro per kvadratmeter. Näst billigast var det i Kastilien-La Mancha med 870 euro/m2. Därefter kom Spaniens glesast befolkade region Kastilien och León med 1.199 euro/m2.

Ökningar och minskningar, trender.

De mest slående ökningarna på årsbasis är Balearerna, där bostadspriserna har gått upp 16,89 %. Därefter kommer Kanarieöarna med 13,13 % och Valencia med 12,35%. Tittar man på provinsnivå så är den största ökningen i Málagaprovinsen (17,96 %). Balearerna (16,89 %) och Santa Cruz de Tenerife (16,29 %). De kraftigaste minskningarna var det däremot i Ourense (-5,27 %), Zamora (-4,63 %) och Toledo (-4,09 %).

Trots att de spanska bankernas beviljande av bolån har svalnat den senaste tiden så går bostadsmarknaden i Spanien för fullt. Priserna stiger också på grund av den långsamma utvecklingen av nybyggnationen, som hämmas av ökade kostnader på byggmateriel. Med tanke på den starka efterfrågan på fastigheter i Spanien, i kombination med ett lågt utbud av nybyggen, är det ytterst få som tror att fastighetspriserna kommer att sjunka inom överskådlig framtid.

Mer i ämnet bostäder i Spanien.

Försäljningen av bostäder på Costa del Sol fortsatt stark! Varför?


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Inlagda produkter.

Massivt återkallande av inlagda produkter

Inlagda oliver och olika former av pickles från det populära fabrikatet Corbí innehåller olämpliga ingredienser …