Försäljningen av bostäder på Costa del Sol fortsatt stark! Varför?

Google etablerar sig i Málaga på Costa del Sol.
Google etablerar sig på Costa del Sol.

Dessutom har det underbara klimatet på Costa del Sol gjort det intressant för inflyttning av utländska experter och digitala nomader.
Málaga är en livlig och kosmopolitisk stad som erbjuder ett brett utbud av möjligheter för investerare. Staden har en mängd nystartade företag och teknikföretag som intresserar internationella investerare. Dessutom har staden en mängd universitet och forskningscentra som driver innovation och utveckling i regionen.


Costa del Sol är känt för sitt varma och soliga klimat året runt, vilket gör det till ett populärt resmål för turister och investerare. Regionen har ett stort utbud av exklusiva semesterbostäder. Här finns också ett brett utbud av kultur- och sportaktiviteter som gör det till en intressant plats att bo på.
Fastighetsmarknaden går starkt på Costa del Sol eftersom det finns en stor efterfrågan från starka köpare från många olika länder, både inom EU och utanför. Det gör att det alltid finns köpare.


Ekonomin är en annan anledning. Trots räntehöjningar erbjuder de spanska bankerna fortfarande lån med hyfsat låg ränta och de flesta lån som tagits de senaste 5 åren har varit med låg bunden ränta. Detta gör delvis att det är billigare att bo kvar än att byta bostad samt att det uppstår få situationer där bankerna måste återta bostäder. Det leder till att färre bostäder erbjuds till salu och priserna håller.


Även inflationen verkar avta snabbare i Spanien än i andra länder. I juli 2023 var den årliga inflationen i Spanien 2,3 %, vilket är fyra tiondelar högre än föregående månad. Den månatliga variationen av IPC (Konsumentprisindex) var 0,2 %, vilket innebär att inflationen så långt 2023 var 2,4 %. Detta medan inflationen i Sverige var 6,4 % i juli 2023, enligt Ekonomifakta, och enligt Trading Economics var inflationen i USA 5,4 % i juli 2023. Eurostat informerar om att inflationen i EU som helhet låg på 3 % i juli 2023.

 Trots räntehöjningar erbjuder de spanska bankerna fortfarande lån med hyfsat låg ränta och de flesta lån som tagits de senaste 5 åren har varit med låg bunden ränta.


Antalet försäljningar har visserligen gått ned något jämfört med 2022, men på Costa del Sol är skillnaden mycket mindre än i resten av Spanien. Dock syns färre svenska och norska köpare, speciellt under de senaste månaderna. Detta har högst troligen att göra med valutakursen.
I skrivande stund står den svenska kronan i 11.83 mot Euron och den norska 11.54, vilket gör det dyrare för köpare med kronor. När dessa situationer uppstår brukar det byggas upp med potentiella köpare som väntar på att kursen ska ändras till deras fördel. Så troligen kommer andelen ”kronköpare” öka avsevärt så fort som valutakursen normaliseras; antingen genom att kronan blir starkare eller att man helt enkelt vänjer sig vid kursläget.


Det omvända gäller så klart för de svenskar och norrmän som funderar på att sälja – det har aldrig funnits en bättre tid att sälja än nu för en kund som ska ta pengarna tillbaka till Sverige/Norge!
Jag hade t.ex. en kund som köpte en bostad av mig år 2011 och då fick en kurs EUR/NOK på 7.5, när hen nu sålde fick hen en kurs på 11.34. Det gav en ”extra” valutavinst på 384.000 norska kronor per 100.000 Euro!


Om du vill investera i bostäder 2023 är Costa del Sol definitivt en plats att ha på listan. Det bästa sättet att hitta en bostad till bäst pris är att kontakta en etablerad mäklare i det område du letar i. De bästa objekten säljs ofta till kunder de har på sin lista innan de ens hinner ut på marknaden! 

Mer högaktuellt från samma författare:

Vattenförsörjning i framtidens bostäder.


Christofer Fogelberg

Spansk mäklare sedan 2001 och medlem i mäklarsamfunden API, GIPE och AIPP. Han driver sedan 2003 StartGroup Real Estate med tre kontor på Solkusten. Christofer är Advisory Director för Association of International Property Professionals med säte i London och sitter även i styrelsen för spanska GIPE.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …