Det blir Brittsommar i Spanien

Prognosen för Spaniens motsvarighet till Brittsommar, här kallad för Veranillo eller San Miguel-sommar ser bra ut.

Playa del Postiguet
Playa del Postiguet.

Det utlovas att det under de kommande 10 dagarna kommer att vara stabilt väder i större delen av Spanien. Med progressiv ökning av temperaturerna, speciellt från torsdagen den 28 september. Det blir temperaturer som blir högre än vanligt för årstiden, över 30 grader och till och med uppemot 35 grader förväntas.

Rubén del Campo

”Detta är värden mer typiska för slutet av augusti än slutet av september eller början av oktober”. Särskilt i södra delen av landet, med maximum mellan 5 och 10 grader över det normala för den här tiden på året. Det är Rubén del Campo, talesperson för statens meteorologiska byrå (Aemet) som står för prognosen.

Denna situation med stabilt högtryck kommer att gynna den spanska motsvarigheten till Brittsommar. ”Veranillo de San Miguel” även känd som ”Veranillo del Kvitten” och som vanligtvis inträffar runt den 29 september.

Prognos för veckan.

Idag måndag kommer det att bli en lugn dag. Med lite lätt regn i nordvästra Galicien och med stigande temperaturer i större delen av landet. I städer som Badajoz, Córdoba, Granada eller Sevilla kommer det att bli mellan 33 till 35 grader. På tisdag kommer maxtemperaturerna att överstiga 25 grader i större delen av landet och återigen över 30 grader i den södra delen.

Men, sade Aemets talesman, de tidiga morgnarna kommer fortfarande att vara svala i områden på den norra högplatån och i centrala Spanien. Där kommer det att vara runt 10 grader tidigt på morgonen, som i Palencia eller Teruel.

På onsdagen kommer det stabila vädret att bestå, även om en front kommer att beröra Galicien med lätta regnskurar och hård vind. Medan det i resten av landet kommer att vara morgondimma och vind som kommer att blåsa från sydväst. Den vinden leder till en klar temperaturhöjning i östra Kantabriska kusten, där temperaturen kan nå eller överstiga 30 grader.

Den dagen kommer det att överstiga 30-32 grader på den nordöstra delen av Spanien, som Zaragoza eller Lleida. 30 grader i den södra halvan, medan det i Guadalquivirdalen, Sevilla och Córdoba blir runt 34 grader.

Under andra halvan av veckan kommer temperaturerna att fortsätta att stiga ”något men gradvis”. Vilket innebär ”varmt för årstiden i större delen av landet”. Särskilt i det inre av halvön under dygnets centrala timmar, med maxvärden som kommer att vara mellan 5 och 10 grader över det normala.

Från och med torsdag kommer temperaturerna att överstiga 25 grader i nordost, 30 grader i södra halvan och 32-34 grader i Guadalquivirdalen. Under perioden blir det nästan total frånvaro av nederbörd.

Rubén del Campo låter meddela att fram mot slutet på veckan kan det uppstå ännu högre temperaturer. På grund av den atmosfäriska stabiliteten utan blandning av luftmassor och där solen värmer marken från en nästan molnfri himmel.

Det blir med andra ord perfekt strandväder, några strandtips:

Spaniens bästa stränder för kitesurfing.
Andalusiens bästa stränder för snorkling.
Tips för att ta hunden med till stranden.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …