Affärernas öppettider under påskveckan

Påskveckan är för många en efterlängtad tid då många tar ledigt, men det gäller oftast inte för affärsanställda som har bråda dagar.

Affärerna har öppet under påskveckan.

Spanien har affärstidslagar och öppettiderna är strikt reglerade, men det finns undantag och även regionala skillnader. Vi benar först ut vad som gäller i Andalusien och längre ner i artikeln står det mer generellt vad som gäller i övriga Spanien.

För Andalusien gäller att det andalusiska handelsrådet har godkänt ett kommersiellt öppethållande av 16 söndagar och helgdagar under 2024. Butikerna kan själva välja vilka sön / helgdagar de vill ha öppet, men de kan givetvis också välja att inte ha öppet alls. Vissa som väljer att ha söndagsöppet har ofta begränsade tider, men inte alla. Dessutom kan alla butiker med mindre yta än 300 kvadratmeter ha öppet alla dagar i veckan året om, om de vill.

I Málagaprovinsen kommer de flesta stora butikerna att ha öppet alla dagar från Palmsöndagen till Påskdagen. Annandag påsk är här ingen helgdag utan en helt vanlig måndag (utom i några få regioner), påskafton är heller ingen helgdag. Du kan läsa mer om påskfirandet i Spanien här.

Málaga kommun.

På så sätt kommer både shopping- och restaurangområdena i Málaga att ha öppet: Larios Centro, Málaga Plaza, Rosaleda, Vialia Málaga-Estación María Zambrano, Los Patios, Plaza Mayor och McArthurGlen Designer Outlet Málaga och Málaga Nostrum. Det kommer också att vara möjligt att besöka stora butiker som Carrefour, El Corte Inglés, Ikea, Leroy Merlin, Worten, Conforama och Verdecora, samt Muelle Uno-butikerna.

Málagaprovinsen.

I provinsen är Miramar köpcentrum (Fuengirola), Rincón de la Victoria, Puerto Marina Shopping i Benalmádena, El Corte Inglés-centren i Mijas och Marbella och La Trocha (Coín) också tillåtna att ha öppet under hela påskveckan. Samt även La Verónica (Antequera), La Cañada (Marbella), El Ingenio (Vélez-Málaga) och CostasolCentro Shopping Centre (Torremolinos).

Generellt i Spanien.

Mercadona

Mercadona är den kedja som oftast håller stängt eller starkt begränsar sina öppettider under helgdagar. På skärtorsdagen och långfredagen håller kedjan stängt i de flesta regioner utom i Katalonien och Valencia där de har öppet som vanligt. Vissa butiker på populära turistområden kommer dock att ha öppet fram till klockan 15:00. Du kan kolla öppettiderna på denna länken.

Lidl

Den tyska stormarknadskedjan kommer att ha vissa butiker öppna, dessa kan du se här.

Carrefour

Här är det stora variationer i de olika regionerna, men det går att kolla här.

Dia

Dia har aviserat att de kommer att hålla öppet i hela Spanien men med kortare öppettider för helgdagar. Öppettiderna hittar du här.

Aldi

Tiderna för påskhelgen varierar mellan de olika butikerna, men de kan kontrolleras här.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …