Alhama inte Alhambra

Alhama de Granada, nej jag har inte stavat fel! Världsberömda Alhambra ligger inte långt härifrån.

Valv och stenläggningar i Alhama de Granada.
Vackra valv och stenläggningar

En spännande stad

Denna spännande lilla stad, med sina drygt 6000 invånare, är känd för sin varma källa och enorma ravin. Bästa vägen hit går över Vélez-Málaga genom det vackra Zafarrayapasset på 900 meters höjd. 
Staden grundades av romarna som fann det varma vattnet som hela tiden strömmade ur marken. Ovanför källan byggdes några mindre bad men det var araberna som gjorde baden berömda och de kallade staden al-hammah. De byggde ett sorts palats över källan till det varma vattnet. Idag ligger ett hotell vid baden, Balneario de Alhama de Granada, där erbjuds spabehandlingar och termalbad. Utanför hotellområdet finns naturliga pooler där alla är välkomna att bada. Baden ligger 1,8 km från centrum.

Utsiktsplatsen
Utsikt från utsiktsplatsen
En ravin
Vacker väg genom ravinen

 

Utanför hotellområdet finns naturliga pooler där alla är välkomna att bada. Baden ligger 1,8 km från centrum.

Varma bad i Alhama de Granada
Varma bad öppna för alla

En jordbävning

1884 drabbades staden av en svår jordbävning, 463 döda var den officiella siffran men fler hittades senare i rasmassorna. 70% av husen kollapsade och 15% skadades svårt, den äldre delen av staden klarade sig något bättre.
Idag är staden delvis återuppbyggd och här finns några trevliga ställen att besöka, vackra Iglesia Del Carmen, Ermita de los Angeles nere i ravinen, Centro de Interpretacion och Centro de artesanos för att nämna några. För den som gillar renoveringsprojekt finns en hel del spännande hus och slottsliknande byggnader att sätta händerna i.

Hotell eller grotta?

Vi stannar över natten och har bokat rum på La Maroma Rooms & Views. Det lilla huset ligger vid kanten av ravinen och bjuder verkligen på en fantastisk utsikt från terrassen. Perfekt läge vid kyrkan och ett stenkast från torget med flera restauranger/tapasbarer.
Strax utanför hotellet går vägen ner i ravinen och den är lätt att följa. Man passerar bl a grotthus och de tvättkar i sten där kvinnorna tvättade kläder vid floden. Här finns även en vattenled som troligtvis drev runt vattenhjulet tillhörande kvarnen i botten av ravinen. Man går den vackra vandringen genom ravinen och kommer upp på andra sidan av stan. Vill man bo i en grotta erbjuder Hospederia El Ventorro fina rum invid en liten sjö. Här finns ett fint hamam och självklart termalbad.

Blommande mandelträd

Vi besökte Alhama i slutet av februari och på hemvägen fick jag äntligen vandra bland blommande mandelträd. Mandelträd så långt ögat kunde nå och på en utsiktsplats hade vi Sierra Nevada i bakgrunden, magiskt. 

Blommande mandelträd.

Mer från författarens färder:

Lottas Resedagbok.


Lotta Karlbäck

Bor delar av året i Alhaurín el Grande i Andalusien och delar av året på Grötö i Göteborgs skärgård.

Läs också

Fästing

Säsongen för fästingar är i full gång

På grund av en mild vinter, en varm start på våren med tillräcklig nederbörd står …