Spaniens lågutsläppszoner finns på interaktiv karta

Från nyåret införde Spanien miljözoner i trafiken, fler och fler städer inför dessa, med den interaktiva kartan är de lätta att lokalisera.

ZBE lågutsläppszoner interaktiv karta.

Lågutsläppszonerna heter på spanska ”Zonas de Bajas Emisiones” (ZBE) i nuläget är de redan i bruk i 17 städer. Men det är många fler städer som snart skall ta dem i drift. Men nu finns det en interaktiv karta som gör det mycket enkelt att se var zonerna finns.

Som huvudregel är ZBE obligatoriskt för kommuner med fler än 50.000 invånare en obligatorisk ZBE. Men det är även obligatoriskt för de kommuner med fler än 20.000 invånare som har dålig luftkvalitet. För övriga kommuner är det frivilligt.

Lågutsläppszonerna har visat sig medföra vissa problem.

DGT etiketter

ZBE-zonerna har visat sig ha några nackdelar, eftersom man i många fall tror att begränsningarna i dessa zoner påverkar de personer med lägre köpkraft mer. Eftersom köp av ett el- eller hybridfordon inte är tillgängligt för alla trots det stöd som erbjuds av regeringen.

Dessutom är det många som inte helt vet vilka platser som man inte kan köra i och vilka som man kan åka in i. För skyltningen ibland kan vara förvirrande eller för att det finns vissa städer som, trots att de måste ha en ZBE ändå inte har det. Men nu finns det en enkel lösning.

Ministeriet för den ekologiska omställningen och den demografiska utmaningen har äntligen vidtagit åtgärder i ärendet och har publicerat en karta där du kan hitta alla kommuner i Spanien som är skyldiga att ha en ZBE (även om alla ännu inte uppfyller detta). I den kan du hitta inte bara zonen utan också området och omkretsen den täcker och dess olika begränsningar.

Här finns länk till kartan:

Den här kartan finns på ministeriets egen hemsida (klicka på Acceso mapa ZBE). DGT har också meddelat att den också snart når förarnas GPS, så då har du den ännu närmare till hands.

Mer smarta lösningar i den spanska trafiken:

Smidig app från trafikmyndigheten i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …