Lottas resedagbok

Spanien – Sverige tur och retur

Vi är många som kör bil, bil med husvagn eller husbil mellan Sverige och Spanien. Vissa vill ner (eller upp) så snabbt som möjligt medan andra tar det lite lugnare och gärna stannar en dag extra på något mysigt ställe.

Toledo
Toledo

Vi tillhör den senare kategorin och tar minst en vecka på oss när vi kör hem till Sverige på våren och tillbaka till Spanien på hösten. Genom åren har vi hittat många smultronställen och numera blir det ofta att vi väljer ungefär samma resväg men försöker hitta åtminstone två nya ställen per resa.
I år skulle det bli många gamla bekanta när vi startade den 21:a maj från Alhaurin el Grande och anlände till Göteborg med Stena Line den 30:e. Jag har skrivit en liten dagbok ifrån resan och hoppas kunna bidra med lite inspiration inför era kommande resor genom Europa. 

Toledo
Toledo

ETAPP ETT · TOLEDO
Jag ska bara…

Tanken var, som alltid, att starta 9.00 och vi kom faktiskt iväg 9.45, nytt rekord. Jag har en viss förmåga att alltid komma på saker som måste göras i sista sekund. Vår första etapp gick till Toledo, en sträcka på 50 mil. Strax före Toledo svängde vi av mot Consuegra och det berömda slottet. Slottet är ifrån 1100-talet och väl värt ett besök, det var här Don Quijote och hans trogne väpnare Sancho Panza slogs mot väderkvarnarna.  Väl framme i Toledo checkade vi in på Casona de la Reina, bra beläget hotell med eget parkeringsgarage. Toledo är en fantastisk stad med så mycket historia och vackra byggnader. Utsiktsplatserna nedanför Alcazar de Toledo ger en härlig vy och tvärs över floden ser man militärhögskolan där bl a Franco fick sin utbildning. Som alltid är katedralerna i Spanien värda ett besök och den i Toledo är inget undantag. Här finns också många bra restauranger, både för lättare lunch och middag. Det är lätt att gå vilse i gränderna så ta med en karta, på kvällspromenaden lyckades vi hamna på andra sidan stan med
urladdad mobil, tur att det finns taxi. 

ETAPP TVÅ · SAN SEBASTIAN
Ändrade planer och kärt återseende

San Sebastián
San Sebastián

Etapp två var tänkt att gå till San Sebastian men när väderprognosen lovade 41 mm regn ändrade vi snabbt färdplan. Det fick bli en kort körsträcka på 35 mil och ett kärt återseende av det mest spektakulära hotell vi någonsin bott på, San Anton Abad. Här hamnar man mitt på Pilgrimsleden, den 80 mil långa vandringsleden Camino de Santiago, i den lilla staden Villafranca Montes del Oca. Denna lilla stad har inte mycket att erbjuda men hotellet lämnar avtryck som varar länge.  
Detta fd sjukhus byggdes för fattiga och för pilgrimer år 1377 av Henry II:s hustru Juana Manuel de Villena. Idag totalrenoverat bortsett från det plundrade kapellet som säkert kommer att restaureras när ekonomin tillåter, kyrktaket fick förtur. Det är magi att vandra genom alla salar och korridorer med så många minnen från svunnen tid. Den fantastiska parken och flera innergårdar där man kan slå sig ner med valfri dryck och härliga tapas. Man äter en riktigt god middag i den vackra matsalen, trerätters med dryck kostar 15 euro. 
På morgonen träffade vi på några tappra vandrare som trots regnet intog sin medhavda frukost utanför kyrkan. De skulle vara på vandring i åtta veckor och gick ca två mil per dag när vädret tillät. Vi var glada över att fortsätta vår färd i en varm bil på en vacker landsväg innan de större vägarna tog vid mot Bordeaux.

ETAPP TRE · LUSIGNAN · FRANKRIKE
Vår väg leder alltid hit

Lusignan, underbara lilla Lusignan, vår väg leder alltid hit även om det innebär en omväg. Vi hittade hotellet Chapeau Rouge för sju år sedan när det var under renovering och här har man inte missat något. Vackra rum med underbara sängar och lyxiga badrum, en fantastisk matsal där den enorma eldstaden värmer skönt på hösten. Catherine och hennes man Stephane, som tidigare drev restaurang i Paris, bjuder på en underbar atmosfär och mat och dryck värd minst en stjärna i Le Guide Michelin. När  vädret tillåter sitter man ute på gården och Catherine kryddar lite extra på maten med sina egenodlade örter från kryddkärran. På en promenad genom staden ser man många hus som skulle behöva rustas upp men det verkar bli en generationsväxling och man ser hur det rustas och byggs. Den vackra kyrkan, som aldrig varit öppen, och marknadsplatsen, som åtminstone används under sommarhalvåret, är trevliga att spatsera förbi. Tar man höger efter hotellet uppe vid stora torget hittar man en gammal bortglömd Jesusstaty och vägen leder vidare bland en hel del fina hus med välskötta trädgårdar och förbi ett ljuvligt konditori med många frestelser.  Ett mindre shoppingcenter har byggts vid infarten av stan vilket självklart ger ett uppsving. Här passar man på att tanka, brukar kosta ca 20 centimos mindre än övriga tankställen vi sett.

AVSTICKARE · ETOGES · FRANKRIKE
Ett glas bubbel eller två

Vem tycker inte att det är festligt med ett glas bubbel? Den otroligt prisvärda Cavan står sig väl mot Champagne men snacka om en lyckad marknadsföring när det gäller Champagne. I turistfällan, men mycket trevliga, Epernay betalar besökare glatt 40 euro för att fösas runt i vinkällarna i stora grupper och 15 euro för en provsmakning av 10 cl. Så vad gör man då om man är lite nyfiken på mystiken kring denna lyxiga dryck? Jo, man åker till Etoges 25 km söder ut. Här finns två fantastiska Champagnehus öppna för allmänheten, Ruffin et Fils och Borel-Lucas, där du bjuds att sitta ner för att provsmaka de sorter du är nyfiken på, helt gratis. Familjen Borel-Lucas, som vi lärt känna, har sina egna vinodlingar och du är alltid välkommen ner i vinkällarna och guidas där genom hela processen. Har du turen att hamna mitt i skörden på hösten är du med under pressningen och smakar av den nypressade juicen.
De pressar med en gammaldags press men har precis köpt in en modern som skall tas i bruk i höst. De är faktiskt hovleverantörer till Furstendömet Monaco. Stanna kvar i Etoges och checka in på Chateau Etoges. Från början ett försvarsfort som byggts om och byggts till under århundraden, en av de tidigare ägarna gick ett grymt öde till mötes och halshöggs under franska revolutionen. Nuvarande ägarinnan är en helt underbar kvinna, springer du på henne när hon dekorerar med blommor från sin trädgård berättar hon gärna om sina framtida planer. Hela slottet är totalrenoverat och helt utan moderna inslag bortsett från badrummen. Här stannar man gärna två nätter så att även chauffören får njuta av den fantastiska champagnefrukosten. Den lilla staden är omgiven av vinodlingar och
efter en långpromenad besöker man den lilla butiken och inhandlar en baguette, några ostar, något gott att dricka och njuter av en enkel lunch i den enorma slottsträdgården. 

AVSTICKARE · EPERNAY · FRANKRIKE
Som en god vän på besök

Dags att köra vidare och falla in i fällan, vackra Epernay med sina magiska hus längs Aveny de Champagne och sina fantastiska restauranger. Vi valde att bo på Maison La Poterne, ett familjeägt Art Decohus i centrum. Så vackert och en fantastisk värdinna som får dig att känna dig som en god vän på besök. Familjen har även en vingård och serverar gärna ett glas bubbel i den vackra trädgården. Att promenera uppför Avenue de Champagne är fantastiskt, det ena champagnehuset avlöser det andra och byggnaderna är så otroligt vackra. Lite svårt att bestämma vilket man skall välja? Längs shoppinggatan finns många fina butiker, en dröm för oss som tycker om inredningsbutiker och bakverk. Missa absolut inte ett besök på den trevliga marknaden. Här finns självklart mängder av bra restauranger att besöka, rekommenderar gärna Le Stelvio om man vill äta italienskt och suveräna Cookin som lagar fantastisk fransk-thai fusion. Vill du köra in här glöm inte miljömärket till bilen, jag beställde till både Frankrike och Tyskland på miljodekal.se.

ETAPP FYRA · GIETHOORN · HOLLAND
I kanalernas land

Färden norrut går vidare genom Belgien till Holland och spännande Giethoorn. Vi checkar in på Hotel de Pergola som ligger precis vid en av de många kanalerna och har en mycket bra restaurang som serverar både frukost och middag. Detta sagolandskap började se dagens ljus för 800 år sedan då lokalbefolkningen grävde upp torv för hand och skapade ett komplett kanalsystem med massor av små öar där halmtakshusen ligger idag.
I byn finns inga bilar utan här är det båt, Punter, som gäller. Du hyr din egen båt och kör runt i kanalerna som är kantade av fantastiska hus. Man kan lägga till vid någon brygga och ta en fika eller besöka restaurangen som ligger mitt i sjön. Vill man promenera binds öarna samman av 176 gång- och cykelbroar. Vid hembygdsgården gräddas det våfflor av kvinnor klädda i folkdräkter och där kan man ta del av byns spännande historia.

ETAPP FEM · LYBECK · TYSKLAND
Spännande gränder och mysiga innergårdar

Dags för sista övernattningen och det blir i Lybeck. Denna vackra stad som skadades så svårt under andra världskriget återuppbyggdes dessbättre snabbt efter krigsslutet. Säker parkering står högt på listan så vi valde Atlantic Hotel som, trots sitt läge mitt i stan, erbjuder eget parkeringsgarage. Vi bestämde oss för att göra en kanaltur, den tog oss till hamninloppet och sedan vidare in genom ett vackert kanalsystem. Här fanns flera mindre småbåtshamnar och vad jag skulle kalla kolonistugor, ett av de små fina husen hade svenska flaggan hissad. Att besöka Niederegger är ett måste, även om man som jag inte är speciellt förtjust i marsipan. Även ett besök i den stora kyrkan måste hinnas med. Helt fantastiskt att man lyckats återuppbygga den efter bombningarna. Massor av bilder från renoveringen finns i montrar i kyrkan och så häftigt att se den trasiga kyrkklockan ligga kvar där den föll 1942. På Kanalgatan ligger restaurangerna på rad och det är bara att välja utefter vad man är sugen på att äta, allt ifrån tysk husmanskost till fantastiska pizzor. 
Vandrar man bort ifrån centrum längs kanalen kommer man till spännande gränder med mysiga innergårdar och fina lägenheter. Varför är ingångarna till gränderna så små undrar man och förklaringen är att de gjordes inte större än vad som behövdes för att kunna bära ut en likkista. 

NEXT STOP GÖTEBORG!
Hej Sverige!

Den sista etappen av resan fick Stena Line ta hand om och vi lämnade Kiel på eftermiddagen. Det blev en god middag ombord och efter en god natts sömn vaknade vi i lagom tid för att njuta av frukosten och den vackra infarten till Göteborg. Vilken väg ni än väljer vid er nästa resa önskar jag er en härlig tur och kör försiktigt! 

Spanien - Sverige, Stena Line, färja

En artikel till från samma författare:

2X Alhaurin, de la Torre och El Grande.


Lotta Karlbäck

Bor delar av året i Alhaurín el Grande i Andalusien och delar av året på Grötö i Göteborgs skärgård.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …