Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med sitt diplom Årets Oliv (Aceituna del Año). Skribent, politiker, fiskeexpert, man, kvinna – här finns inga gränser.

Kulturdiplomet, Årets Oliv 2024
Shonia Cruz Ibarra med diplomet med fr. v. Stig von Bahr, Gurli Korsgaard, Bengt Lindelöf, och Thomas Bernsten.

Att utdelningen dessutom blir alltmer uppmärksammat visar att det är fler som delar föreningens anda bakom utmärkelsen: Att hylla dem som förutom sitt eget bästa även förstår andras och osjälviskt fortsätter arbeta för ett bättre liv för den enskilde medborgaren!

Välfylld tillställning

Med en bra bit över 100 av Estepona Nórdicos medlemmar närvarande var det en välfylld tillställning när föreningens ”kulturdiplom” för Årets Oliv – Aceituna del Año – delades ut. Den 9:e mars var alla inbjudna till Peña Flamenca och lokalen var fylld till sista plats som sig bör inför det prestigefyllda eventet.
Redan i förra numret av ”Hej! Spanien” kunde vi avslöja vem mottagaren skulle bli. Men nu var det äntligen dags för Shonia Cruz Ibarra, grundare av och tillika vd vid Turismo Marinero Costa del Sol, att också fysiskt få motta diplomet.

– Som en del av en lokal fiskarfamilj har Shonia tillskansat sig gedigna kunskaper och en stark hängivenhet till havet och fisket, berättar Anders Ekman, en av deltagarna i juryarbetet inför utdelningen. Hennes expertis gäller specifikt för Estepona men även Spanien generellt och hon är idag en mycket efterfrågad föreläsare över hela landet.

Motiveringen

Juryns motivering till valet av Shonia löd: ”Hennes stora passion och gedigna engagemang, oavsett om det gäller att visa oss fiskauktionen, leda kurser eller utfärder på havet, inspirerar såväl gammal som ung, inte minst medlemmarna i Estepona Nórdico”.

Shonia är som sagt en mycket uppskattad värd tillsammans med Anders Ekman för Estepona Nórdicos grupper som besökt den lokala fiskeauktionen. Turismo Marinero organiserar också informativa båtutflykter där besökarna lär känna havet bättre på ett lättsamt sätt. Men har även etablerat La Mar Consultoras som verkar för att stötta fiskesektorn med särskild fokus på kvinnliga fiskare.
En som verkligen uppskattar Shonias insatser är Bengt Lindelöf, instiftare av Årets Oliv som enkom för diplomutdelningens skull rest ner från Sverige.

– Shonia har så djup kunskap som hon dessutom med aldrig sinande glädje delar med sig av, konstaterar Bengt. Det är tredje året i rad vi delar ut Årets Oliv och den här kvällen var även Esteponas lokal-tv närvarande. Vi kan lugnt säga att Estepona Nórdico har satt ett rejält avtryck i staden!

Festligheter

Efter utdelningen av diplomet bjöds det på en överraskning i form av ett oannonserat Flamenco-uppträdande. Lika oväntat som uppskattat fick gruppen från Málaga publiken att jubla och applådera vilt – stämningen var verkligen på topp! Och än bättre skulle det bli … 

Kvällen avslutades med ett uppträdande av den hyllade saxofonisten Johan Stengård. Johan har gett ut 25 soloalbum, genomfört över 2000 solokonserter och arbetat med artister som Abba, Michael Bolton, Phil Collins och Sammy Davis Jr. Mellan de välljudande tonerna berättade Johan också medryckande anekdoter från sin långa karriär och turnéer runt jordens alla hörn. Vi fick lyssna på otaliga guldkorn och han rev ner långa applåder när han som konsertens sista nummer spelade Frank Sinatras signaturmelodi ”My Way”.

Målsättningen

Avslutningsvis måste vi återgå till Shonia och konstatera att hon med råge lever upp till Estepona Nórdicos målsättning med Årets Oliv. Med Bengts ord lyder den enligt följande: ”Idén och tanken med diplomet är en hyllning till Estepona och dess medborgare för allt denna varma och öppet välkomnande stad bjuder oss att ta del av tillsammans med alla som lever sina liv här. I Estepona bär invånarna verkligen hjärtat utanpå klädedräkten!” Diplomet Aceituna del Año har tidigare tilldelats Mats Björkman 2021, chefredaktör på tidningen Sydkusten, och José María García Urbano 2022, borgmästare i Estepona. Med tanke på det lyckade arrangemanget och det stora intresset har vi alla skäl i världen att se fram emot nya spännande mottagare av Årets Oliv!

Fler artiklar från Estepona med omgivningar: ESTEPONA.

Vad händer på din ort?

Skriv till oss och berätta. Skicka in ditt bidrag eller kontakta oss på info@hejspanien.com


Björn Stenvall

Byggnadsingenjör, reseledare, industrijournalist och egenföretagare. Bott på flera ställen i Spanien men upptäckte Estepona 2016 och blev fast. Älskar’t!

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …