Artificiell intelligens skall sköta trafiken i Fuengirola

Det installeras 148 videosensorer på 47 punkter i Fuengirola för att reglera trafiken för fordon av alla sorter samt även för fotgängare.

Borgmästaren i Fuengirola.
Borgmästaren i Fuengirola Ana Mula inspekterar en sensor.

Det är Kapsch TrafficCom Transportation och Vodafone Spanien som installerar systemet och det arbetar med 5G-teknik. Systemet möjliggör information om flödet i realtid och kommer att hanteras av stadens lokalpolis.

Tillämpningarna av artificiell intelligens verkar oändliga.

Fuengirolas kommunfullmäktige har beslutat att förbättra stadstrafiken med ett intelligent trafikledningssystem. Detta är ett nytt initiativ från stadsfullmäktige som kombinerar styrning av trafikljus med ett nätverk av videokameror. Det använder bilder bearbetade genom artificiell intelligens för att reglera mobiliteten på ett mer effektivt sätt. Avsikten är att uppnå säkrare och smidigare cirkulation.

Detta nya trafikledningssystem kan geopositionera de olika typerna av fordon som cirkulerar genom staden samt kategorisera dem. Allt går till en central server som kommer att registrera, ta emot och lagra alla typer av data och bilder om trafik i realtid.

Implementeringen av detta verktyg syftar till att minimera antalet incidenter, trafikstockningar och brott mot trafiksäkerheten. Samt optimera arbetet för lokalpolisen, minska väntetiderna för att lösa incidenter och förbättra effektiviteten i krishantering, bland annat.

Nätverk av sensorer.

Det internationella samarbetsprojektet mellan Kapsch TrafficCom Transportation och Vodafone Spain påbörjade utbyggnaden av nio kilometer 5G mobilt nätverk för månader sedan. De fokuserar nu på installationen av 148 artificiella intelligenta videosensorer på 47 ställen i staden, som kommer att anslutas till datacentret i realtid. Kostnaden är budgeterad till 1,2 miljoner euro varav 80 % är medfinansierat av EU.

Det blir det mest avancerade systemet hittills i Spanien.

Dessa enheter kommer att: räkna fordon, skilja mellan motorcyklar, personbilar och lastbilar, räkna människor, kunna särskilja människor individuellt, i grupper eller koncentrationer. Upptäcka köer och dess inbördes samband med trafikljuskontroll, fortkörning, trafik i motsatt riktning, cirkulation i ett begränsat område eller på obehöriga timmar. Det kan också se olagliga svängar, dubbelparkeringar, trafik i begränsade eller reglerade områden och detektera rödljuskörningar. Systemet kan också upptäcka fotgängare för att aktivera trafikljus för fotgängare och upptäcka kollektivtrafikfordon för att prioritera deras cirkulation. Detektorerna kan läsa registreringsskyltarna för att känna till mobilitetsbeteenden i staden genom bland annat ursprungs- eller destinationerna för fordonen.

Kapsch TrafficCom Transportation har många olika trafikregleringssystem i drift över hela världen, de har även ett system i Madrid. Men det täcker bara några få gator staden och är inte alls lika avancerat.

Mer trafikrelaterade artiklar i vårt arkiv: Trafik.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de la Malagueta.

Väderprognos för Spanien 28 maj – 2 juni 2024

Med undantag för den allra nordligaste delen av Spanien har sommarvärmen kommit med besked, men …