Hundratals evakuerade för stormpiskad naturbrand

Över 800 personer är evakuerade runt Gandia i Valenciaregionen i östra Spanien för en på grund av hårda vindar svårsläckt naturbrand.

Naturbrand

Stora delar av Spanien är i hög beredskap för starka vindar som genereras av stormen Ciarán som vi varnade för igår. Ovädret har ställt till med stora problem över stora delar av Europa, i Madrid omkom en person efter att ha träffats av ett träd.

I går eftermiddag startade en brand nära byn Montichelvo som snabbt spred sig under natten. Den statliga nyhetsbyrån Efe sa att vindarna i zonen nådde cirka 120 km/h under natten. Starka vindar och torr bergig och skogklädd terräng är ingen bra kombination, brandspridningen kan då bli extremt snabb. Omkring 2.500 invånare i byarna Potries och Ador uppmanades att stanna hemma när vindarna blåste rök mot deras hem. I nuläget är cirka 850 personer från fyra byar evakuerade, men det utesluts inte att det kan bli fler evakueringar.

Branden bekämpas av cirka 200 brandmän och soldater från för arméns beredskapsenhet UME. Regionalregeringen i Valencia hoppas att fem vattenbombande flygplan samt helikoptrar skall skall kunna sättas in. Regionpresident Carlos Mazón uppmanade människor att undvika resor i området eller aktiviteter i skogar som kan starta bränder.

Myndigheterna tror att mellan 1.000 och 1.400 hektar kan komma att påverkas av lågorna. Regionpresident Carlos Mazon sa att brandorsaken är okänd och skall utredas.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …