a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Att resa hållbart och ansvarsfullt i Spanien

Om du funderar på att besöka Spanien i år så finns det många sätt att resa runt i och bo i landet. Men ändå vara miljömedveten och ansvarsfull.

Badvikar i Asturien, perfekt för en resa under sommaren.
Badvikar i Asturien under ”högsäsongen” i augusti, foto: J. Erixon.

Idag, med den förvärrade klimatkrisen och det i vissa delar ökade motståndet mot turism. Så är det viktigare än någonsin att tänka på hur din resa kommer att påverka lokalbefolkningen, såväl som miljön.

Det var dussintals protester över hela Spanien förra året där man bad besökare att hålla sig borta och skyllde på branschen för ökningar av bostadspriser och överbeläggning. Sanningen är dock att du inte behöver hålla dig borta helt och det finns fortfarande många sätt att besöka Spanien på ett mer hållbart och ansvarsfullt sätt, så att du inte bidrar till problemet.

Undvik centra för massturism.

Många delar av Spanien lider av överturism och som nämnts ovan arrangerade flera destinationer ett antal massprotester förra året. Där de anklagade turismen för att förstöra sina städer och driva upp priserna. Om du verkligen vill hjälpa till behöver du inte undvika Spanien som helhet, men du kanske bör undvika populära platser som Barcelona och Balearerna eller några av de större Kanarieöarna till exempel.

Det finns många alternativa områden.

Ett fik i Placencia, Extremadura, Spanien.
Ett fik i Placencia, Extremadura (i augusti).

Även om vissa destinationer i landet har alldeles för många turister finns det fortfarande hundratals platser i Spanien som inte har många alls och till och med välkomnar dem. Prova platser i norra delen av landet, det som kallas det Gröna Spanien. Som Galicien, Asturien eller Kantabrien, men kom ihåg att de också kan bli fulla på sommaren med lokala spanjorer (framförallt i augusti). Eller lär känna Spaniens underskattade västra region Extremadura med sitt fantastiska romerska arv och vidsträckta naturparker. Aragonien, Asturien, Kastilien-La Mancha och delar av Kastilien och León kan också vara fascinerande resor utan folkmassor. Tänk Cuenca, Consuegra och Zamora.

Trafalgar i Spanien.
Det finns många platser i Andalusien där det heller aldrig blir trångt, detta är Trafalgar i augusti.

Boka inte ett Airbnb i ett bostadshus.

Spanien har en stor bostadskris just nu, där många av lokalbefolkningen inte har råd med skyhöga hyres- och bostadspriser. Medan flera faktorer ligger bakom, är en av dem som bara häller bensin på elden turistlägenheter. Detta beror på att många hyresvärdar väljer att hyra ut sina bostäder till turister för att göra större vinst, vilket tar bort dem från den vanliga marknaden. De orsakar också problem för grannarna som delar samma byggnader på grund av bullerföroreningar och andra störningar.

Många av dessa Airbnb i bostadshus är faktiskt olagliga eftersom de inte har turistlicenser, så det är viktigt innan du bokar att kontrollera om det finns en licens. Ännu bättre, undvik dessa platser helt och välj ett hotell eller pensionat istället, lokalbefolkningen kommer att tacka dig. Hela hus på landsbygden är fortfarande okej att hyra via dessa plattformar om de har en licens.

Sök efter boende med miljöcertifieringar.

Att inte bo i Airbnb-stil hjälper, men det är inte bra om du byter ut det mot ett massivt hotell med ett enormt koldioxidavtryck. Du bör se till att platsen du bor på är miljövänlig och har policyer för att spara vatten och energi, använder hållbara material och återfyllningsbara toalettartiklar. Flera platser i Spanien, inklusive Katalonien och Andalusien, har precis kommit över en av de värsta torkperioderna i historien, så ett hotell med en bra vattenpolicy är bra. Många av de stora hotellbokningsbyråerna online, som Booking.com, TripAdvisor och Google, erbjuder numera alternativ så att du kan söka efter miljöcertifierade hotell.

Ta tåget istället för att hyra en bil.

Tågresor är ett av de mest hållbara transportsätten och som tur är har Spanien ett bra nätverk. Höghastighetståg förbinder de flesta större städer, medan medeldistanståg förbinder mindre städer. Det finns också regionala Cercanías- eller Rodalies-tåg som också förbinder många mindre städer och byar. Till skillnad mot i Sverige så är tågen i Spanien dessutom punktliga. Vissa regioner har bättre transporter än andra. Om du reser i norra eller centrala Spanien, Andalusien eller Extremadura, finns det bussar som når de platser där tågen inte går.

Ät lokalt.

Välj att äta på små familjeägda restauranger istället för stora restaurangkedjor eller snabbmatsställen. Det betyder att du stöder lokalbefolkningen istället för företagsjättarna. Det är viktigt att också välja lokala råvaror, rätter och ingredienser som kommer från Spanien. I stället för importerade med ett större koldioxidavtryck. Välj också varor som är i säsong så att ingen extra energi har använts för att odla dem vid en annan tid på året.

Conil de la Frontera, badvik med chiringuito.
På väg till en liten familjeägd strandrestaurang i en badvik utanför Conil de la Frontera, också detta i augusti.

Åk inte på kryssningar.

Kryssningsfartyg är ett av de mest förorenande transportsätten och orsakar många problem för Spaniens hamnstäder och öar. Något som bidrar till trängsel, överturism och prisökningar, för att inte tala om de skador det orsakar på miljön. Barcelona har ofta stämplats som en av Europas mest förorenade hamnar på grund av antalet kryssningsfartyg som lägger till där. För att sätta saker i perspektiv släppte de 218 kryssningsfartyg som trafikerade Europa ut mer än fyra gånger mer svaveloxider än alla kontinentens bilar tillsammans.

Om du fortfarande vill resa till Spanien, hitta ett mer hållbart transportsätt. Att ta tåget kan vara ett av de bästa alternativen om du kommer från det europeiska fastlandet. Höghastighetståg förbinder Barcelona med Paris och Lyon i Frankrike och det finns andra tåg från Frankrike direkt till Baskien. Därefter är det enkelt att komplettera med buss, något som dessutom är mycket billigt i Spanien.

Res gärna på lågsäsong.

Sommaren är inte den optimala årstiden, det är ofta trångt, det är dyrare och ärligt talat är det alldeles för varmt i stora delar av landet. Det är mycket bättre att resa under mellansäsong eller till och med på vintern om du vill ha en lugnare, bekvämare och billigare resa. Det betyder också att du inte bidrar lika mycket till problemen med överturism. Samt att du kan besöka fler historiska och kulturella sevärdheter, som helt enkelt är för varma att besöka på sommaren. Du bör också undvika andra hektiska tider som påsk. Tänk på att på mycket populära platser som Barcelona och Málaga finns det egentligen ingen lågsäsong längre. Titta därför gärna på alternativa orter om du vill komma billigare undan och slippa trängas.

Köp souvenirer tillverkade i Spanien.

Hantverksmässa i Mijas.
En hantverksmässa är perfekt för att hitta souvenirer. Detta är i Mijas en vacker vårdag i april.

Ofta kan många av de små souvenirerna som säljs i turistbutiker i Spaniens större städer, som kylskåpsmagneter, nyckelringar och t-shirts, faktiskt vara tillverkade i Kina. Så även om de är söta, hjälper det inte den lokala ekonomin eller främjar spanskt hantverk att köpa dem. Keramik, rottingkorgar, läderartiklar och spets är alla typiska produkter från Spanien. Använd därför gärna dina pengar för att stödja lokala hantverkare och köp ”made in Spain” istället.

Några tips från en van resenär:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Check Also

Strömavbrott, utrustning.

Konsumenternas rättigheter efter strömavbrottet.

Som konsument i Spanien har du långt gående rättigheter även under och efter ett strömavbrott som det som var den 28 april 2025.