En strand med gyllene sand och kristallklart vatten

Playa de Torimbia är en riktig pärla bland spanska stränder, fin gyllene sand och kristallklart rent vatten och ostört läge gör stranden rätt unik.

Playa de Torimbia
Playa de Torimbia, Asturien.

Stranden är halvcirkelformad och omgiven av branta gröna sluttningar, det är en smal men brant gångväg som leder ner till stranden så man kan inte betrakta den som handikappanpassad. Under badsäsongen råder hundförbud på stranden.

Själva stranden är 500 meter lång och bredden varierar mellan 76 och 100 meter, beroende på tidvattnet. Det är en nudiststrand men används även av folk med kläder, normalt sett är det 50/50 påklätt/avklätt. Det finns inga toaletter, uthyrare av solstolar eller parasoller utan man får ha med sig det som man behöver. Under högsäsongen (17/6-10/9 kl.11:30 till 19:00) finns det livräddare från röda korset på plats, duschar, samt en liten bar vid ena ändan som även serverar bra mat. Det går att boka bord, vilket rekommenderas om man vill äta, specialiteten är fisk och skaldjur samt (Paella på förbeställning).

 Chiringuito de Torimbia
Chiringuito de Torimbia.
Playa de Torimbia har ett ostört läge.

Parkering med fantastisk utsikt

Parkeringen ligger ovanför de omgivande sluttningarna och promenaden ner till stranden tar cirka 15 minuter, utsikten från parkeringen är helt fantastisk. OBS, var noga med att inte parkera felaktigt, det blir i så fall böter på 200 €. Det är en enkel promenad på en fin smal gångväg, men brant. Man kan också parkera i den lilla byn Niembro och gå därifrån, detta kan vara bra under Juli/Augusti då det kan vara mycket trångt på den lilla parkeringen och vägen dit.

Kartöversikt

Playa de Torimbia ligger strax bortanför den lilla staden Llanes i Asturien och koordinaterna är 43°26′33″N 4°51′18″O (Decimalt: 43.442413°, -4.855056°). Den lilla staden Llanes med sin fiskehamn kan också vara värt ett besök. Under sommaren finns det gott om restauranger och affärer, där finns till och med ett kasino, under resten av året är utbudet mer begränsat. Själva kommunen har knappt 14.000 invånare varav cirka 4.000 bor i staden så det är ingen storstad vi talar om.

För den som vill veta mer om det vackra Asturien:

Fler fina stränder i Spanien

Spaniens bästa stränder för kitesurfing.
Andalusiens bästa stränder för snorkling.
Världens minsta strand finns i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …