Balearerna godkänner att illegala turistboenden stängs

Dekretet från Balearernas regionalregering innebär att olagliga turistboenden på Mallorca och de andra öarna kan stängas och förseglas.

Katedralen i Palma de Mallorca.
Katedralen i Palma de Mallorca.

Dekretet som publicerades i tisdags är ett administrativt förenklingsdekret som tillåter öråd och kommuner att agera mot illegal uthyrning. Turistinspektörer får befogenhet att stänga och försegla lägenheter och fastigheter. Regeringen vill också att de lokala polisstyrkorna ska involveras i inspektionsarbetet. Vicepresident Antoni Costa (PP) är positiv till det och sade på tisdagen att en ändring av dekretet därför kommer att läggas fram.

Olagliga semesteruthyrningar är bara en fråga som täcks av ett omfattande dekret genom vilket 46 lagar helt eller delvis ändras. Det handlar bland annat om lagar för naturvård, miljökonsekvensbeskrivning, avfall och vägar. Bland andra detaljer är att öråd kommer att ges möjlighet att privatisera bilprovningen (ITV).

Oppositionen är kritisk till dekretet.

Marc Pons

Som svar på dekretet uttryckte Marc Pons från oppositionspartiet PSOE (socialdemokraterna) tvivel om huruvida detta kommer att vara möjligt. Han tror att bara en domstol kan besluta om försegling av en fastighet. Pons sa också att dekretet representerar en återgång till 1980-talets stadsbyggnadsmodell och visar på regeringshyckleri. Samtidigt som det talas om att sätta gränser, godkänner dekretet utvecklingsåtgärder ”som aldrig förr, detta är nonsens”.

Antoni Costa insisterade på att administrativ effektivisering inte kommer att innebära att det blir mer brist på kontroll, det blir ”snarare tvärtom.” Det finns, noterade han, hållbarhetsåtgärder när det gäller vattnets kretslopp, energiomställning och effektivare hantering av turismbestämmelser.

Antoni Costa

Fler artiklar relaterade till Mallorca och Balearerna.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …