Behagligt spanskt sommarväder

Augusti startade med några riktigt varma dagar i mitten av förra veckan, men nu förväntas temperaturerna sjunka några grader.

Cala Del Aceite, behagligt sommarväder.
Cala del Aceite, Conil.

Det kommer visserligen att vara varmt i hela landet, fattas bara annat, det är ju augusti. Men det blir temperaturer som är helt normala för månaden. Under början på veckan är det gul varning i några få provinser, men inga orange eller röda värmevarningar är utfärdade. Till nästa helg kan det däremot bli lite varmare igen, men det är inte sannolikt att det når de höga nivåer som det har varit i början på månaden.

Måndagen den 14 augusti.

Stora delar av landet kommer att få molnigt och i Galicien och Kantabrien blir molnen tätare och åtföljs av spridda skurar och lokala kraftigare oväder. Utmed Medelhavskusten blir det betydligt klarare och de moln som finns lättar under dagen och temperaturen stiger. Varmast blir det på Kanarieöarna och i centrala och sydvästra Spanien.

Gul vädervarning för höga temperaturer: Andalusien, Aragonien (även stormvarning), Balearerna, Kastilien-La Mancha, Katalonien, Madrid och Navarra (även stormvarning). Orange temperaturvarning för Gran Canaria.

Tisdag den 15 augusti (Asunción de la Virgen, helgdag i Spanien).

Sommarväder i Spanien

En i huvudsak klar dag även om viss molnighet finns kvar i norra Galicien och Kantabrien, spridda regnskurar kan också förekomma. I östra Spanien kommer det att bli molnigare under dagen och det finns en god chans till kraftiga vindbyar och till och med lite regnskurar i bergsområdena.

Gul vädervarning för höga temperaturer: Andalusien, Aragonien, Balearerna, Kastilien-La Mancha, Katalonien och Madrid.

Onsdagen den 16 augusti.

Ungefär samma vädertyp i stort som under tisdagen, med temperaturer runt och strax över 35 grader på många ställen. Framförallt i Andalusien, Balearerna, samt centrala och nordöstra Spanien. Disig morgon längst Medelhavskusten och på Kanarieöarna, men det klarnar upp och det blir en fint och soligt sommarväder.

Gul vädervarning för höga temperaturer: Andalusien, Aragonien, Balearerna, Kastilien-La Mancha, Katalonien och Madrid.

Torsdagen den 17 augusti.

Det blir spridda sommarmoln i stort sett i hela landet, östkusten kan få lite tjockare molntäcke men det klarnar upp före lunchtid. Kraftiga vindbyar kan uppträda lokalt i östra Spanien, särskilt i inlandet. Pyrenéerna kan få spridda regnskurar. Temperaturerna sjunker en eller ett par grader i de flesta områden till för årstiden fullt normala värden.

Inga vädervarningar från AEMET är ännu utfärdade för torsdagen.

Fredag den 18 augusti till Söndag den 20 augusti.

Veckoslutet innebär stigande temperaturer frånsett i norra Spanien, där stiger temperaturerna först på söndag. I Galicien förväntas regnskurar både på fredag och lördag medan reste av landet får uppehållsväder. Höga temperaturer på runt 40 grader förväntas i de klassiska varma områdena i Spaniens inland, framförallt i Guadalhorcedalen (Sevilla, Córdoba) samt Madrid. Utmed kusterna förväntas det däremot inga särskilt höga temperaturer utan normalt spanskt sommarväder.

Den som vill ha det lite svalare har många möjligheter till det även under varma sommardagar. Här kommer ett par alternativ för den som känner för det:

Sierra Nevada – Svala aktiviteter på höga höjder.
Svalkande sevärdheter.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …