Vardag igen och dags att börja på nytt…

Semesterveckorna är för de flesta redan över. Och för många innebär det att veckorna med lek, äventyr, avslappning, vila och positiv energi också är över. Återgången till vardagens alla rutiner kan kännas svår när det gamla vanliga åter står för dörren och de där spontana skratten övergår i djupa suckar. 

Kvinna och två barn, vardag igen.

Men, hav tröst, lyckligtvis finns det sätt att överkomma det här och istället ta med sig den positiva energin som semestern har inneburit för att fortsätta njuta av livet med allt vad som hör till – även när dagarna förefaller bräddfulla av plikter, bekymmer, bestyr och rutiner. I den här artikeln ska du få några enkla tips som kan hjälpa dig framåt med det. 
Uttrycket ”att börja på nytt” kan tokas på olika sätt. Dels så skulle det kunna tolkas som ”att börja om” med det gamla vanliga igen. Och dels så skulle det kunna tolkas som ”att börja med något nytt”, med att skapa förändring och då företrädesvis en förändring som innebär en utveckling till något bättre eller varför inte, till något ännu bättre.

En fråga till dig!

Innan du läser vidare så föreslår jag att du försöker besvara följande enkla fråga: Vad var det för inre positivt känslotillstånd under semesterveckorna som du minns som det allra värdefullaste nu när semestern är över..?

Bland alla er som läser det här, så har ni förstås olika svar. Men jag törs ändå bestämt påstå att praktiskt taget alla svar har en gemensam nämnare – FRIHET. Och det är väl precis det som semesterveckorna är – några veckor av året då livet äntligen tillåts levas i frihet.

Kanske har just du upplevt någon gång under dina semesterveckor hur en tanke, en fråga, blixtrat förbi i medvetandet. En tanke ungefär som den här:
”Varför kan livet inte alltid få vara så här skönt och underbart..?”
Jag hoppas att du med i den här artikeln hittar inspiration för att tillåta att även just ditt vardagsliv får en chans att levas med litet mer frihet, lugn, passion och lust.

NÅGRA HANDFASTA TIPS!

HUR DU KAN SKAPA MER KÄNSLOR AV FRIHET I DITT VARDAGSLIV

Man och katt
Foto: Shutterstock.

1. Ta dig tid varje dag för avkoppling, avslappning och vila

Avkoppling behöver inte alltid vara vare sig tidskrävande eller svårt. Små pauser under vardagsjäktet kan göra underverk för dig som upplever att livet håller på att springa ifrån dig…

Det kan vara några få minuter på en parkbänk efter lunchen där du sluter ögonen och bara koncentrerar dig på att höra hur fåglarna sjunger. 

Det kan vara 10 lugna andetag när du sitter på kontorsstolen och andas in medan du räknar till 4, håller andan och räknar till 4, andas ut och räknar till 4 och sedan vilar och räknar till 4 innan du tar nästa andetag. 

Det kan vara en ensam fikapaus på ett café, där du tillsammans med en kopp kaffe på avstånd studerar och konstaterar hur stadslivet pulserar och rusar utanför fönstret och förstås utanför din egen värld… 

Eller för den delen kan det vara bara en ensam stund i fåtöljen, där du med slutna ögon fantiserar om hur havet ser ut när det är helt vindstilla. Eller föreställer dig en eldstad med ved som brinner med sprakande lågor framför dig.

Att verkligen lyssna med hjärtat på din favoritmusik kan vara fantastiskt avkopplande och avslappnande.

Att regelbundet ta dig tid för sådana här små minipauser i vardagen kommer på sikt att ge dig en stark känsla av att du mer och mer tar kontroll över jäktet, stressen och de negativa tankarna om att du håller på att ”springa ifrån dig själv och ditt eget liv”.

Kvinna på cykel en vardag.
Foto: Shutterstock.

2. Upptäck nya platser i din hembygd

Det här behöver heller inte göras så omständligt. Äventyret kan faktiskt vänta bakom nästa vägkrök, i en till synes liten och obetydlig skogsdunge eller varför inte bakom en okänd husfasad. Vem vet..?

• Det kan vara så enkelt som att välja en annan rutt när du är på väg till eller från jobbet. 

• Eller att du väljer en annan plats för joggingrundan eller helt enkelt bara att jogga eller gå rundan åt andra hållet. 

• Eller när du går in i en affär som du aldrig besökt tidigare och kanske till och med inte ens visste fanns… 
Nya ”smultronställen” finns. Lita på det! Men ska du hitta dem, så behöver du förstås först börja leta efter dem…

Kaffekopp en vardag
Foto: Shutterstock.

3. Visa även dig själv den kärlek som DU förtjänar

Vad du kanske inte har tänkt på är att kärlek, att älska någon eller något, inte bara är en känsla. Det är också ett verb och något som man GÖR i aktiva handlingar. Det känns naturligt att visa dem du älskar vördnad, respekt, förtroende och omtanke i aktiva handlingar. Kom ihåg att även införliva dig själv i den skaran..!

Ta hand om dig själv på bästa sätt! Det är du sannerligen värd..! 

Vårda aktivt dig själv och din kropp. Njut av bad, njut av ett bastubad, njut av en lång dusch, njut av frisk luft, njut av näringsrik mat. Njut av att du vårdar dig själv. Motionera, men på ett sådant sätt att du känner att du inte plågar dig själv. Motionsträning, i sin rätta form ska vara njutbar och kännas BRA både FÖRE, UNDER och EFTER träningen.

Unna dig stunder i stillhet då du får vara för dig själv, t.ex. på en plats i naturen där du får vara ifred. Ensamma promenader där det enda sällskapet är dina egna tankar kan göra underverk med lusten att fortsätta framåt.

Överraska dig själv med något kul ibland. Ge även dig själv beröm och varför inte en present när du tycker att du är värd det. Bjud dig själv på dina favoriträtter, även på efterrätterna… Ge dig själv tid och utrymme att uppskatta tillvaron i den här vackra världen.

Ge dig själv en bra början av dagen. Varför inte börja med att göra det till en rutin att det första du gör efter att du stigit upp, medvetet möter ditt eget leende i badrumsspegeln. Du kanske till och med kan unna dig själv en ”slängkyss”… och kanske viska ett tyst ”jag älskar dig…” En sådan liten gest av uppskattning, hur fånig den till en början än kan upplevas, har faktiskt förmåga att göra underverk för hur du tar dig an resten av dagen.

Människor runt ett bord
Foto: Shutterstock.

4. Vårda dina värdefulla relationer

Bra relationer till familj och nära vänner är en värdefull tillgång i våra liv och av stor betydelse för vårt välbefinnande. Goda relationer ger oss bättre möjligheter att dela både våra glädjeämnen och bekymmer, vilket, på ett betydande sätt, kan minska de negativa effekterna av för mycket stress.

Roliga upptåg, glatt umgänge, fester och uppsluppna middagar är förstås en del av goda relationer med dina vänner. Men de riktigt goda vänskapsbanden behöver även andra saker för att kunna bestå och utvecklas. 

De behöver:

• Öppenhet och en ärlig kommunikation.

• Ett ärligt utbyte av uppskattning, omsorg och
   tacksamhet.

• Respekt och empati.

• Engagemang, tid och prioritering av vänskapen.

Fallskärmshoppare
Foto: Shutterstock.

5. Var öppen för en ny början finns inom räckhåll – även för dig!

Det kan aldrig vara försent att börja med något nytt. Varje ögonblick är ju redan en ny början på fortsättningen av livet… Så varför skulle det vara försent att påbörja en förändring av vardagslivet till något, om så bara en aning bättre, attraktivare, lyckligare, gladare, meningsfullare, något mer lustfyllt…?
Ta det där första befriande steget framåt mot det där mer ”semesterlika” livet som du drömmer om..! Nedanstående kan kanske ge dig den inspiration som du behöver för att komma igång.

Ta dina drömmar om något nytt och bättre på allvar. Du kanske inte har tänkt på det på det viset förut, men alla dessa lockande drömmar om något än bättre, än mer lustfyllt, angenämare, vackrare, meningsfullare – i själva verket är livet inom dig som ger sig tillkänna och bönar och ber om att få fortsätta att utvecklas, fortsätta att växa… Att ta dessa drömmar på allvar borde väl därför vara en självklarhet…

Dina drömmar väntar bara på att DU ska sätta fart. Faktum är att allt som redan har skapats av mänskliga händer, har skapats två gånger. Först i någons tankar och först därefter också i verkligheten. Dina drömmar om något nytt och än bättre kan du därför se på som den första delen av processen fram till ett förverkligande. 

Räkna redan från början med att du kommer att möta sådant som du upplever som besvärligheter och hinder. Du kommer att behöva lära dig nytt och du behöver kanske lära dig att göra sådant som du är van vid att göra på ett visst sätt, på ett annorlunda vis. En svårighet, ett hinder, är egentligen inget annat än ett tillfälle under resan, där du behöver utveckla något hos dig själv för att kunna komma vidare. Ser du på hindren och svårigheterna på det viset redan från början, så brukar de bli lättare att handskas med, om och när de dyker upp…

För att komma igång så behöver du egentligen bara bestämma dig för att börja nån gång. Och en bra början är en början där du tar ett VERKLIGT BESLUT om att inte bara göra ett försök, utan ett beslut om att lyckas nå ända fram. Kan du ta ett sådant beslut, så har dina möjligheter att verkligen lyckas också ökat mångdubbelt…

Jag önskar dig all framgång under din ”nya början”.

Relaterad artikel:

Temperaturens betydelse för lyckan.


Björn Solum

Björn Solum är sedan 36 år verksam inom fysioterapi, hälsovård och mental träning här på Costa del Sol.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …