Återbetalning för försenade tåg

Passagerare som reser med den statliga spanska tågoperatören Renfe har ofta rätt till kompensation om tåget är försenat.

Renfe försenade tåg
Renfe, Spaniens motsvarighet till SJ.

Spaniens järnvägar är bland de bästa i världen och punktligheten är vanligtvis mycket bra, faktiskt otroligt mycket bättre än i Sverige. Men givetvis så har även solen sina fläckar, förseningar kan givetvis uppstå vid resor med tåg, även för Renfe.

Vad de flesta inte vet, är att om ditt tåg är försenat så har du ofta rätt till kompensation. Åtminstone om du reser med Renfe, andra tågoperatörer kan ha andra regler. Men precis som med flygbolagen är det inte alltid helt enkelt att få reda på hur du kan kräva ersättning. Därför kommer här en steg för steg guide hur du skall göra för att få din kompensation om ditt tåg är försenat. Det bästa med Renfes webbplats är dock att den automatiskt upptäcker om passageraren har rätt till kompensation.

Rätten till kompensation.

Men först och främst så gäller det om du har rätt till kompensation. Om tåget är minst en halvtimme försenat så har du rätt till 50 % av biljettpriset. Skulle ankomsten vara mer än en timme försenat då har du rätt att få tillbaka 100 % av biljettpriset.

Så här begär man ersättning.

  1. Ha din biljett till hands, antingen den fysiska biljetten eller den elektroniska versionen och gå in på Renfes webbplats.
  2. Klicka på fliken ”Hjälp” längst upp till höger.
  3. Rulla ner till avsnittet ”Punktlighet och automatisk kompensation”
  4. Där finns det flera alternativ men du skall klicka på ”Begär min kompensation” så kommer du till en ny sida.
  5. Där måste du ange biljettnumret samt avgångs- och destinationsstation. Sen avgör Renfe automatiskt om du har rätt till kompensation.

Renfe erbjuder ett antal alternativ för kompensation. Detta inkluderar återbetalning till ditt konto om du har använt ett kort att betala med. Där finns också returnerade Renfe+ poäng eller rabatt för framtida resor. Då måste du kryssa i en ruta som bekräftar att Renfe behandlar anspråket, ersättningen kommer sen vanligtvis ganska snabbt. Har du däremot betalat biljetten med Renfe-poäng så kan du inte få återbetalning med något annat än poäng.

En liten video om Spaniens tåg och järnvägar (på engelska):

Relaterade artiklar

Gratis tågresor i Spanien.
Billiga resor med spanska höghastighetståg.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …