Utforska Spanien snabbt och enkelt

Tåget är det snabbaste, enklaste, hållbaraste och mest prisvärda sättet att resa runt för att besöka även mindre kända delar av landet.

Restaurangvagn på tåget
Restaurangvagn på turisttåget Al-Andaluz.

Glöm att checka in två timmar i förväg och stoppa in dina grejor i en liten väska eller kämpa med semestertrafiken och slösa tid på att leta parkeringsplatser. Tåget är det absolut mest avkopplande sättet att resa och i Spanien ofta det snabbaste sättet att ta sig runt. Med 3.100 km spår är det spanska nätet för höghastighetståg det längsta i Europa. Med hastigheter på upp till 310 km i timmen betyder detta att du enkelt kan sicksacka dig genom landet. Du kan resa från Madrid till Barcelona med tåget på bara 2 timmar och 45 minuter. Medan samma resa med bil skulle ta cirka sex och en halv timme.

Miljövänligt och hållbart

Majoriteten av snabba tåg i Spanien körs på elektricitet från förnybara källor, då är det också en enkel sak när det gäller att planera en miljövänlig resa. Statistiken talar för sig själv – järnvägstransporter släpper ut mellan fem och sju gånger mindre CO2 än vägtransporter och sju till tio gånger mindre än flygtransporter. I Spanien står transportsektorn för cirka 26 procent av de totala utsläppen av växthusgaser, medan tåg bidrar med bara 0,3 procent av denna siffra. Bevisen är tydliga – du gör verkligen din del när du tar tåget.

Billigare vid förbokning

Med tanke på det nuvarande ekonomiska klimatet är det en bonus att tågresor också är mycket prisvärda i Spanien. Införandet av lågprislinjer som drivs av operatörer som Renfe, Iryo och Ouigo. Har gjort resandet mellan de större städerna, inklusive Madrid, Barcelona, Málaga och Valencia, både snabbt och billigt. Boka i förväg och du kan få priser så låga som 9 euro enkel resa. Ännu bättre, dessa rutter fortsätter att växa. Till exempel lanserade Iryo i mars en ny rutt mellan Madrid och de andalusiska städerna Córdoba och Sevilla. Om ett par veckor invigs dessutom billiga direktlinjer till södra Frankrike.

Det finns gott om rabatterbjudanden

Tarjeta Dorada

Om du har fyllt 60 år kan du köpa ett Tarjeta Dorada kort, det kostar 6 euro per år. Dessutom kan de över 18 år som uppbär pension, med permanent, allvarlig fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Samt personer med en funktionsnedsättning på 33 % eller mer, kan också köpa Tarjeta Dorada-kortet. Om du har en funktionsnedsättning på 65 % eller mer kan du resa med en följeslagare som gör det under samma ekonomiska förutsättningar som du. Kortet ger rabatter på mellan 25 och 40 %, det kan köpas på alla bemannade tågstationer och många resebyråer. Du behöver inte vara bosatt i Spanien för att köpa kortet, men du måste dokumentera att du uppfyller villkoren.

Ungdomsrabatter

Det finns generösa sommarrabatter på linjerna från Renfe, för resor mellan 15 juni och 15 september. De erbjuder rabatter för alla mellan 18 och 30 år, rabattsatserna är 50 – 90 procent. Dessutom har de förmånliga rabatter för Interrailkort. Men dessa ungdoms-rabatter gäller bara de som är bosatta i Spanien. Mer om detta här: Kraftiga rabatter på tågbiljetter.

Gratis tågbiljetter

Förutom ovanstående rabattsystem så kan du i många fall dessutom åka helt gratis, detta gäller på lokal och medeldistanståg. Mer om det här: Gratis tågresor i Spanien.

Res gärna runt i hela Spanien

Att resa med tåg är också ett av de bästa sätten att se landet. Oavsett om du reser genom Asturiens grönskande kullar eller de dramatiska ökenliknande landskapen i Andalusien, är resan lika viktig som destinationen. Det finns gott om alternativ när det gäller att utforska med tåg i Spanien och att ta tåget öppnar upp för kreativa resplaner och platser som du annars kanske har missat. Även om det finns rutter mellan alla storstäder (utom Marbella), gör medeldistanståg och lokaltåg det också mycket enkelt att resa till mindre orter.

Järnvägar i Spanien
Spaniens järnvägsnät i januari 2023.

Madrid, med den vackra Atocha-stationen, är den naturliga utgångspunkten för ett stort utbud av rutter. Madrid ligger geografiskt placerat mitt i landet, med järnvägar, landsvägar och flyglinjer strålande ut åt alla håll, som ekrarna i ett cykelhjul. Om du gillar en kulturspäckad stad, bege dig nordväst till regionen Kastilien-León med stopp i Valladolid och Zamora. Den förra är en medeltida stad med imponerande renässansarkitektur och en fantastisk samling av museer. Medan den senare, på stranden av floden Duero, är en vacker stad med ett viktigt romanskt konstnärligt arv.

Madrid, Plaza Mayor
Madrid, Plaza Mayor.

Om matupplevelser står högt på din bucketlist gör Baskien och grannregionen Kantabrien ingen besviken. Med tåg kan du ta en pintxos-tur i hamnstaden Bilbao (med ett stopp vid det ikoniska Guggenheim-museet). Prova de världsberömda restaurangerna i strandstaden San Sebastian eller njuta av en lokal skaldjursfest i fiskebyn San Vicente de la Barquera.

San Vicente de la Barquera.
San Vicente de la Barquera.

Andalusien, solens hemvist

Naturligtvis tilltalar den soliga södern med sina vackra stränder alltid och de vita sandstränderna på Costa de la Luz kan lätt nås från Cádiz. Du kan kombinera ett besök i denna historiska stad, som är en av de äldsta i världen, med en tågresa. Som verkligen ger den fulla andalusiska upplevelsen med stopp i Jerez de La Frontera, sherryns hembyggd, och Sevilla, flamencons huvudstad med en rik arkitekturhistoria. Lika enkelt är det att besöka Málaga och Costa del Sol.

Stranden Playa de la Caleta i Cádiz är bland annat känd för att här klev Halle Berry upp ur vattnet i bondfilmen ”Die another day”:

Playa de La Caleta (Cádiz) i Spanien
Playa de La Caleta (Cádiz).

Spanien är ett stort och variationsrikt land

Hur du än gillar att resa, kommer Spaniens stora utbud av landskap, kultur och upplevelser sannolikt att erbjuda en resplan som tilltalar dig. Chansen är stor att det blir en ännu enklare, billigare och mer upplevelserik resa med tåg än vad du hade kunnat föreställa dig.

Försenade och inställda tåg

Om du brukar resa med tåg i Sverige så är du förmodligen väl förtrogen med detta. Då vet du också att i Sverige går tågen inte i 300 kilometer i timmen. Du känner då också till att biljettpriserna är höga och rabattmöjligheterna få. När det gäller Spanien är situationen helt annorlunda, här är tågen punktliga och inställda tåg mycket sällsynta. Skulle det trots allt bli förseningar, ja då finns det ett system för det: Återbetalning för försenade tåg.

Mer om att resa runt i Spanien hittar du här:

Res & Upplev.

Här kan du vara med om en hel resa med AVE-tåget från Madrid till Barcelona:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …