Böter för klistermärken på bilen

I Spanien kan du få böter för felaktigt placerade klistermärken på bilen eller om de är av fel typ, de kan också ge underkänd besiktning.

Klistermärken
Inte tillåtet i Spanien. Foto: SecretName101, CC.

Jämfört med Sverige så är det mycket strängare regler i Spanien för att modifiera ett motorfordon. Att modifiera och bygga om sin bil eller MC är något som är rätt vanligt i Sverige, men det mesta i den vägen är helt förbjudet i Spanien. Även felaktigt placerade klistermärken kan ge både böter och körförbud i Spanien.

Tillåtna ändringar på motorfordon.

När man besiktigar en bil i Spanien undersöker de den för att se att den är i trafiksäkert skick, ungefär som de gör i Sverige. Men detta är inte allt, de tittar också på de estetiska delarna av fordonet så att fordonet överensstämmer med normerna. Det här är sådant som är tillåtet att ändra:

  • Lack: Att lacka om eller sätta på vinyl för att ge bilen en ansiktslyftning ger inga problem med besiktningen. Du behöver heller inte meddela försäkringen eller DGT, så detta kan du göra utan problem.
  • Fälgar och däck: I fordonets papper har tillverkaren stipulerat vilka typer av fälgar och däck som ditt fordon kan ha. Om du följer dessa normer får du inga problem vid besiktningen, sätter du på något annat då blir det underkänt i besiktningen.
  • Avgasrör och ljuddämpare: Dessa anordningar måste vara godkända och följa gällande decibel- och avgasnormer.
  • Spoilers: Spoiler i bakdelen av bilen är tillåtna så länge som de inte överstiger fordonets mått. Det vill säga de får inte vara bredare, längre eller högre än bilen. Dessutom får kanterna inte vara vassa, spoilern får heller inte vara av metall som är totalförbjudet.

Klistermärken.

Att sätta på ett eller flera klistermärken är det många som gör och det är nog få som tänker på att det kan få konsekvenser.

Det finns klistermärken i alla färger och typer, men beroende på var du placerar dem så kan de ge böter. När det gäller placering på karossen så är det inga problem så länge de inte täcker registreringsskyltarna. Men de får inte vara reflekterande för det är förbjudet.

Placerar du dem däremot på vindrutan, bakrutan eller sidorutorna fram så är det en helt annan sak. Här får de inte placeras så att de stör förarens sikt eller försvårar för någon att identifiera föraren utifrån. När det gäller små klistermärken som placeras diskret är det vanligtvis inga problem (även om det finns undantag). Men är de större eller många då kan det bli underkänt vid besiktningen. Du kan då också bli bötfälld och få körförbud om du blir stoppad av polisen.

Fler artiklar relaterade till trafiken i Spanien: TRAFIK.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …