Världsarvsstaden Toledo

Toledos gamla stad blev 1986 uppsatt på Unescos världsarvslista. Det är en fascinerande destination för de som är intresserade av historia, konst och kultur. Stadens arkitektoniska skönhet och kulturella arv gör den till en av Spaniens mest betydelsefulla och charmiga platser.

Utsikt över gamla stan i Toledo.
Utsikt över gamla stan från en av utsiktsplatserna runt staden.

Staden ligger på en kulle vid floden Tajo och efter att ha besökt staden på sommaren för något år sedan bestämde vi oss för att denna stad måste vi se en gång till när det inte är 35 grader varmt. 
Toledo har en lång och mångsidig historia. Staden var en viktig plats under romartiden och fortsatte att vara betydelsefull under den visigotiska eran. Under medeltiden blomstrade Toledo som en
av de mest kulturellt och ekonomiskt avancerade städerna i Europa.

Romarna erövrade Toledo under det andra puniska kriget. Den romerska generalen Marcus Porcius Cato belägrade staden och erövrade den år 193 f.Kr. Stadens namn under romartiden var Toletum. Det byggdes akvedukter, broar och andra offentliga byggnadsverk som var karakteristiska för romersk stadsplanering. Det största byggnadsverket som är kvar från den tiden är den romerska cirkusen som är den bäst bevarade efter cirkusen i Mérida. Romerska kolonner, mosaiker och andra artefakter kan man fortfarande se. Resterna av akvedukten som försåg staden med vatten går att se nere vid bron Puente de Alcántara som även den delvis härstammar från romartiden.

Moskén

Toledo är en plats med mer än 2000 år av historia.

Religioner sida vid sida

Stadens ekonomi blomstrade under den romerska tiden, delvis tack vare dess läge vid floden Tajo, vilket underlättade handel och transporter. Trots att många romerska strukturer har försvunnit genom tiderna, har arkeologiska fynd och utgrävningar avslöjat bevis på den romerska närvaron i Toledo. Romarna påverkade även kulturen i Toledo, och staden integrerade många romerska seder och traditioner. Romerska gudar och gudinnor dyrkades, och romerska rättsliga och administrativa system infördes.

Efter det romerska väldets fall fortsatte Toledo att vara bebott av olika civilisationer, inklusive visigoterna och morerna, innan den erövrades av de kristna kungarna under återerövringen av Spanien. Toledo är en plats med mer än 2 000 år av historia. Dess mästerverk är produkten av heterogena civilisationer i en miljö där tre stora religioner – judendom, kristendom och islam har klarat av att leva sida vid sida.
Stadens mest kända byggnad är den imponerande katedralen, Santa Iglesia Catedral Primada de Toledo. Det är ett arkitektoniskt mästerverk och ett viktigt religiöst centrum. Katedralen innehåller konstverk av kända konstnärer som t ex El Greco.

Alcázar de Toledo.
Alcázar de Toledo.

Gamla stan är en labyrint av smala gränder och charmiga torg. Det är ett fantastiskt område att utforska till fots och uppleva stadens autentiska atmosfär.

 

Staden är också känd för sitt imponerande slott, Alcázar de Toledo. Det har haft olika användningsområden genom historien, t ex  som en militärbas och kunglig residens. Idag fungerar det som en militärakademi. Gamla stan är en labyrint av smala gränder och charmiga torg. Det är ett fantastiskt område att utforska till fots och uppleva stadens autentiska atmosfär. Den är även känd för sitt traditionella hantverk, särskilt produktionen av svärd och knivar. Tillverkningen går tillbaka till romartiden. Under 1900-talet reducerades produktionen av knivar och svärd för armén till enbart kavallerivapen, och efter det spanska inbördeskriget till leverans av svärd till officerare och underofficerare i de olika militära enheterna.  

Toledo erövrades av de muslimska morerna år 711 e.Kr., och staden blev en del av det muslimska kalifatet i Córdoba. Under den muslimska tiden blomstrade Toledo som ett centrum för konst, vetenskap och filosofi. Staden blev känd för sina översättningar av antika grekiska och romerska texter till arabiska och dess bidrag till vetenskapliga och medicinska framsteg.

Alcázar de Toledo.
Alcázar de Toledo är numera en militärakademi. Foto: Shutterstock.

Det finns många hotell i staden som är placerade i historiska byggnader vilket förstärker upplevelsen.

Mezquita del Cristo de la Luz i Toledo.
Mezquita del Cristo de la Luz.

Under denna tiden levde kristna, judar och muslimer  sida vid sida och bidrog till stadens rika kulturella arv. Många av stadens mest kända monument och byggnader har sina rötter i den muslimska perioden. Alcázar de Toledo, som senare byggdes om under kristet styre, hade sitt ursprung som ett muslimskt fort. Även stadsmurar och vattenförsörjningssystem byggdes under den muslimska eran.
Här ligger också moskén Mezquita del Cristo de la Luz som är ganska liten men har en stor, fin trädgård med underbar utsikt över staden. Det är ett unikt exempel på överlevnaden från Al-Andalus. En moské från kalifatperioden som två århundraden senare omvandlades till en kyrka. 
Under den muslimska perioden utvecklades en unik toledansk arkitektur och konststil som influerades av både arabisk och lokal iberisk tradition. Efter flera århundraden av muslimskt styre erövrades Toledo av de kristna under Reconquista. År 1085 återtogs staden av kung Alfons VI av León och Kastilien.

Det finns många hotell i staden som är placerade i historiska byggnader vilket förstärker upplevelsen. Numera finns det också en rulltrappa som går upp till gamla stan, trots att jag tycker att man kommer upp i fel ända så kan det ändå spara många steg i den backiga staden. Det går att köra upp till vissa ställen och parkera i p-husen men det blir ändå väldigt mycket gående i smala gränder upp och ner för att uppleva gamla stan. Open top-bussar och turisttåg är ett bra sätt att se stan, trots att de bara kommer till en del platser. Men det som är det största värdet av dessa turer är att de tar en runt staden och man får uppleva många utsiktsplatser med underbara vyer över den gamla staden.

Smal gränd i Toledo.
Toledo är en labyrint av smala gränder och charmiga torg. Foto: Shutterstock.

Två korta filmer från den romerska cirkusen i Toledo:

Startboxarna för hästspannen till den romerska cirkusen eller hästkapplöpningsbanan. Dessa är unikt bevarade och finns bara i detta skicket i Toledo.

Mer från regionen Kastilien-La Mancha:

Ciudad Encantada och Djävulens fönster.


Gunnar Lönn

Jag heter Gunnar Lönn och är en glad pensionär med ett stort intresse för övergivet, historiska platser och häftiga byggnadsverk. Jag har hållit på i många år att besöka dessa typer av sevärdheter, men under de senaste åren har jag också börjat med att dokumentera platser som jag besöker.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …