Böter för motorcyklister

Det finns många typer av böter du kan få när du kör bil, men riskerna för böter är ofta ännu större när du kör motorcykel.

Motorcykel, Ducati
Parkering som kan ge böter.

De vanligaste böterna som delas ut i Spanien är för fortkörning, men det finns några andra som också kan ge anledning till en lättare plånbok.

Hastigheten

I oktober i år gick trafikmyndigheterna DGT ut med en kampanj mot problemet med för höga hastigheter hos alla fordon på vägarna, men särskilt inriktad på motorcyklister. I kampanjen gjorde de klart att för höga hastigheter inte är lämpligt för någon. Men speciellt inte för motorcyklister eftersom de är de som är mest utsatta i trafiken.

Av de 256 böter som utdömdes för fortkörning med motorcykel den 9 – 10 september var det bara en som inte utdömdes på en konventionell väg. Vilket innebär att majoriteten av motorcyklisterna kör för fort på vanliga vägar där en olycka kan kosta dem livet.

Övriga böter

Utöver böter för överskriden hastighetsbegränsning finns det några som är speciellt vanliga bland motorcyklister. Trafikverket och DGT har gjort upp en lista över de vanligaste överträdelserna bland motorcyklister.

  • Ljuddämpare: Många motorcyklister kör omkring utan eller med bristfällig ljuddämpare.
  • Besiktning: Utan godkänd besiktning (ITV) blir böterna 200 euro.
  • Försäkring: Utan obligatorisk trafikförsäkring blir böterna mellan 650 och 1.250 euro.
  • Passageraren: Alla vet inte att i Spanien måste en passagerare på motorcykel vara minst 12 år gammal. Undantagsregel: om föraren är förälder eller vårdnadshavare är det 7 år som gäller, böterna hamnar på 200 euro.

Parkera på trottoaren

Motorcyklister lämnar ofta sina fordon parkerade nära platsen där de arbetar, vid dörren till sitt hus eller helt enkelt inom synhåll. Det är det mest normala, eftersom ingen vill att något ska hända sin motorcykel, men du bör vara försiktig och hellre använda en lämplig stöldskyddsanordning. För att att lämna motorcykeln på trottoaren kan vara skäl för böter.

Kawasaki motorcykel.
Parkering som aspirerar på böter.

Närmare bestämt ligger böterna du får för att parkera din motorcykel på trottoaren mellan 90 och 200 euro (beroende på polisens tolkning). Guardia Civil varnar på sina sociala nätverk ”att det handlar inte om böterna, utan om empati mot andra. Eftersom vårt fordon ibland kan störa personer med nedsatt rörlighet. Om du ska ställa din motorcykel på trottoaren rekommenderar vi att du gör det på en plats där det inte stör någon”.

Fler artiklar relaterade till trafiken i Spanien:

Arkiv: Trafik.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de la Malagueta.

Väderprognos för Spanien 28 maj – 2 juni 2024

Med undantag för den allra nordligaste delen av Spanien har sommarvärmen kommit med besked, men …