Priser på dagens meny i Spanien

Spanien har en lång tradition på att erbjuda en prisvärd dagens meny, priserna varierar från 3,50 euro till 15 euro och ibland även mer.

Menú del día

Bakgrunden till ”menú del día”

Ursprungligen var det ett åläggande från ministeriet för information och turism. 1964 bestämdes det genom ett dekret skyldigheten för alla restauranger att erbjuda en turistmeny. Priset fastställdes av staten och varierade beroende på restaurangens kategori. 1971 bytte menyn namn till dagens meny ”menú del día”. Med tiden liberaliserades priserna, men dagens obligatoriska meny gällde fram till 2010, då den upphävdes till följd av ett europeiskt direktiv.

Från början stipulerade regeringen att menyn skulle innehålla en förrätt, en huvudrätt och en efterrätt. Samt dessutom en liter vin, en öl eller annan dryck samt bröd. Detta har också ändrats över tid och idag är det ofta bara förrätt, huvudrätt och dessert eller kaffe samt bröd. En liter vin ingår heller inte längre utan idag är det betydligt mindre kvantiteter.

Det ursprungliga priset 1964 var 50 pesetas för fjärde klassens restauranger, 90 pesetas för tredje klassens restauranger. Sen steg det till 140 pesetas för andra klassens restauranger, 175 pesetas för förstklassiga restauranger och 250 pesetas för lyxrestaurangerna. Det vill säga från 0.30 euro på de enklaste restaurangerna till 1,50 euro på lyxkrogarna.

Dagens priser

Dagens meny

Enligt en undersökning utförd av restaurangnäringens organisation ”Confederación Empresarial de Hostelería de España” är det genomsnittliga priset idag 13.20 euro. Prisutvecklingen är nära kopplad till inflationen. Det senaste året har priset på menyn ökat med 3,4 %, 2022 kostade menyn 12,8 euro. Enligt undersökningen har 76 % av restaurangerna höjt sina menypriser under de senaste nio månaderna. Men det innebär också att 24 % av restaurangerna inte har höjt priserna och 26,5 % har bara höjt med maximalt 5 %.

Billigast

Enligt undersökningen är Andalusien en av regionerna med den billigaste dagliga menyn i landet. Där kostar förrätt, huvudrätt, efterrätt, dryck och kaffe i genomsnitt 12,30 euro. I Malaga varierar priset på menyerna från 8,90 till 12 euro. Dessutom finns i staden en av de billigaste menyerna i Spanien på baren Mercado de Huelin, där den kostar fem euro.

Andra prisvärda regioner är Valencia och Las Palmas de Gran Canaria. I Valencia ligger snittpriset på cirka 12,7 euro medan det på Kanarieöarna rör sig om ett snittpris på 11,9 euro.

Dyrast

Barcelona har de dyraste dagliga menyerna i landet, med en kostnad på 14,7 euro. Det följs av Madrid (14,5 euro) och Bilbao (14 euro). I Madridregionen finns det ett undantag, eftersom Parla har baren med den billigaste menyn i Spanien, med ett pris på cirka 3,50 euro.

Mer relaterat till restauranger i Spanien

De fem bästa destinationerna för matälskare.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …