Ciudad Encantada och Djävulens fönster

Ciudad Encantada är en spektakulär naturlig formation av kalksten belägen i provinsen Cuenca i centrala Spanien. Dess namn översätts till ”Förtrollad stad”, och den lever verkligen upp till detta namn genom sina fascinerande och unika geologiska formationer som skapar en känsla av att vara i en magisk, förtrollad värld.

Ciudad Encantada

Ciudad Encantada är mer än bara ett geologiskt underverk, det är en port till en magisk värld av fantasi och skönhet.

Dess ursprung går tillbaka till över 90 miljoner år, då det förtrollade området var en del av en tidigare havsbotten. Allt började under jura- och kritaepokerna då området som nu är Ciudad Encantada var täckt av ett lugnt hav vilket ledde till avsättning av salter, särskilt kalciumkarbonat. Under denna tid ackumulerades skalen och resterna av marina organismer på havsbotten och skapade ett lager av sediment. Med tiden blev detta sediment komprimerat och förstenat till det som vi känner som kalksten.

En pågående process även idag

Efter att havet drog sig tillbaka på grund av geologiska förändringar började landet höjas genomtektoniska krafter. Denna upphöjning exponerade de tidigare havsbottenlagren. Regnvatten och smältvatten började långsamt lösa upp kalkstenen, vilket ledde till att dessa eroderande krafter gradvis började forma stenarna – en process som pågår än idag. 

Mjuka kurvor och skulpturer

Kalkstenen i området är särskilt känslig för kemisk vittring. Regnvatten, som är naturligt surt på grund av närvaron av koldioxid, reagerar med kalkstenen och bryter ner den över tid. Denna kemiska process hjälper till att forma mjuka kurvor och skulpturer som kännetecknar Ciudad Encantada.
Vindens ständiga ström och dess sandkorn fungerar också som naturliga slipmedel, som polerar ytan på stenarna och skapar de släta ytor och rundade kanter som är karakteristiska för formationerna. Temperatursvängningar, där stenen värms upp under dagen och kyls ner under natten, kan också orsaka fysisk expansion och kontraktion, vilket i sin tur kan leda till sprickbildning och separation av stenblock.
Vissa områden av kalkstenen är mer motståndskraftiga mot vittring och erosion än andra. Detta skapar en differentierad nivå av eroderade formationer och skulpturer, där vissa områden har eroderat snabbare än andra och skapat enastående landformer.

Magiskt

Ciudad Encantadas förtrollande stenformationer är resultatet av en harmonisk dans mellan tid, väder och geologiska processer. Genom årtusenden har dessa krafter långsamt omvandlat kalkstenen till konstnärliga skapelser som nu lockar besökare från hela världen. Varje rundning, skåra och kurva berättar historien om naturens oändliga förmåga att skulptera fantastiska skapelser, och Ciudad Encantada står som ett levande bevis på detta konstanta arbete.

Besökare kan beundra allt från stora ”stenkatedraler” och ”tronsalar” till ”skulpturer” som liknar djur och mänskliga ansikten. Många av dessa formationer har fått namn som återspeglar deras utseende, som till exempel  ”Flickan som gråter”,  ”Hängande trädgårdar”, ”Sittande gubben”, ”Huvudet på en kamel” och ”Romerska bron” är bara några exempel. Dessa namn har givits åt formationerna på grund av deras slående likheter med de nämnda föremålen, vilket ger platsen en extra dimension av fascination.

Att besöka Ciudad Encantada är som att gå in i en surrealistisk värld där naturens skapande krafter har bildat en slående samling av stenstrukturer. Det finns en markerad vandringsled som tar besökare genom de mest imponerande formationerna och ger möjlighet att verkligen uppskatta skönheten i varje detalj. Den lugna atmosfären och de omgivande skogarna bidrar till en unik upplevelse av naturens underverk. Vegetationen består av gallekar, enbär, buxbom och björnbär. Fårflockar betar även i omgivningen.

Filmscen

Förutom dess geologiska och estetiska värde har Ciudad Encantada också en kulturell betydelse för området. Det har inspirerat lokala legender och sagor som har förstärkt den förtrollade atmosfären kring platsen. Dessutom har formationerna fungerat som inspiration för konstnärer, författare och filmskapare genom åren. En av de mest kända filmerna som har dragit nytta av denna förtrollande plats är ”Conan Barbaren” från 1982. Conan Barbaren är en episk fantasyfilm som är löst baserad på författaren Robert E. Howards romaner om ”Conan the Barbarian”. Filmen introducerade Arnold Schwarzenegger som huvudrollsinnehavaren, den tystlåtna och muskulösa barbariska krigaren. Ciudad Encantada tjänade som den perfekta platsen för en av filmens mest minnesvärda scener. Stämningen i Ciudad Encantada passar perfekt med filmens fantasytema och hjälper till att förstärka den mytiska värld som filmen skapar.

Conan Barbaren hade en märkbar effekt på Ciudad Encantadas rykte som en turistdestination. Filmen bidrog till att sätta platsen på den globala kartan och lockade fler besökare som ville uppleva den förtrollade atmosfären som filmen fångade så väl. Många av besökarna ville inte bara beundra de spektakulära stenformationerna utan också återuppleva filmens magi. Även om Conan Barbaren släpptes för länge sedan fortsätter Ciudad Encantada att vara en populär turistdestination för filmälskare som vill se inspelningsplatsen.

Detta är en bekräftelse på hur filmen har förstärkt platsens mystik och skönhet. Platsen kommer att fortsätta att fascinera och inspirera människor i många år framöver, både som en geologisk skatt och som en minnesvärd filmkuliss.

Arnold Schwartzenegger
Arnold Schwartzenegger hade
huvudrollen i Conan Barbaren

Geologiskt underverk

På grund av Ciudad Encantadas unika och sårbara natur är det viktigt att bevara området för framtida generationer. Eftersom det är en populär turistattraktion har åtgärder vidtagits för att reglera antalet besökare då det finns behov av att skydda vissa känsliga ekosystem samt minimera påverkan på formationerna.

Ciudad Encantada är mer än bara ett geologiskt underverk, det är en port till en magisk värld av fantasi och skönhet. Dess formationer, skulpturer och landskap påminner oss om naturens outtömliga kreativitet och förmåga att skapa konst som överträffar mänskliga förmågor. Genom att bevara och dela denna plats med världen kan vi fortsätta att förlora oss själva i den förtrollande staden av sten och förundras över naturens makalösa skapelse.

På vägen fram till  Ciudad Encantada kommer man att passera Djävulens fönster (El Ventano del Diablo).
Det är en imponerande klyfta som bildas av floden Júcar. Det är en slags grotta huggen in i klippan från vilken Júcarfloden kan ses i all sin prakt där den tar sig igenom en smal ravin.

Djävulens fönster
Djävulens fönster

Legenden om Djävulens fönster

Den har fått namnet för att vara platsen där djävulen genomförde sina trolldomssessioner. En legend som passar perfekt till denna naturliga plats, där erosionen på kalkstenen har format platsen. Stanna till här också det är en magisk plats.

En kort film från Djävulens fönster.

Författaren har skrivit många intressanta artiklar för Hej! Spanien, här finns det fler: Gunnar Lönn.


Gunnar Lönn

Jag heter Gunnar Lönn och är en glad pensionär med ett stort intresse för övergivet, historiska platser och häftiga byggnadsverk. Jag har hållit på i många år att besöka dessa typer av sevärdheter, men under de senaste åren har jag också börjat med att dokumentera platser som jag besöker.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …