Civilklädda MC-poliser på omärkta motorcyklar

Nu i sommar kommer civilklädda MC-poliser på diskreta omärkta motorcyklar att patrullera på vägarna i Spanien.

Motorcykel
Kanske en Guardia Civil.

I ett försök att minska hastigheterna och annat farligt beteende i trafiken tar de spanska trafikmyndigheterna DGT till nya grepp. Under sommaren som kommer introduceras därför MC-poliser som verkar ”under cover” i trafiken. Det innebär att motorcyklisten som kör bredvid dig mycket väl kan vara en officer från Guardia Civil Traffico.

Chefen för DGT, Pere Navarro säger att det kommer att finnas fler ”hemliga poliser” runt helgerna.

Det blir även fler åtgärder för att öka trafiksäkerheten.

En annan åtgärd som tas är att öka antalet radarkontroller och fartkameror. Det blir 88 nya sådana fördelade över hela Spanien. ”Om vi jämför med övriga Europa har vi fortfarande relativt få, men det är inte bara en fråga om kvantitet”.

Navarro förklarade att Spanien går mer och mer mot sektionsradar. Det är radaranläggningar som klockar hastigheten mellan två olika punkter på en två till tre kilometer lång sträcka. Dessa kameror fångar förare som slår till bromsen när de ser en kamera för att sedan sätta fart när de passerat den.

En annan åtgärd som också är aviserat och som kommer att tillämpas vintertid när det snöar är att ”förbjuda trafik i vänsterfilen”. För att fordon för snöröjning och saltning samt räddningstjänst lättare skall kunna ta sig fram.

Navarro vägrade att kommentera huruvida det skall införas vägavgifter på vägar med dubbla körbanor. Däremot bekräftade han att nya förare med B-körkort kommer att få genomgå obligatoriska tester för att få köra 125 cc motorcyklar senare i år. Hittills har alla som har haft B-körkort i mer än tre år fått köra motorcyklar upp till 125 cc. Men det blir det slut med före årsskiftet, en ändring som bara gäller nya förare.

Det finns också planer på att införa krav på att motorcyklister skall bära heltäckande hjälm samt godkända mc-handskar. Men det är ännu inte klart om dessa regler kommer samtidigt som de ändrade körkortskraven.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …