Dags att plocka vildsparris

I februari börjar vildsparrisen att titta fram och i våra trakter på Costa del Sol, sträcker sig säsongen fram till april.

Blommande vildsparris
Blommande vildsparris doftar gott.
Vildsparris

I februari börjar vildsparrisen att titta fram och i våra trakter på Costa del Sol, sträcker sig säsongen fram till april. Med lite lagom regn följt av solsken och varmare dagar, det är idealet för att sparrisar ska skjuta upp ur jorden. De växer i buskar ute på landet, ofta på karga platser mellan stenpartier och den sticks rejält. Du bör ha på dig långärmat, en typ täckjacka är jättebra, handskar är absolut nödvändigt och en liten kniv för att skära av sparrisen. Sedan är det bara att dyka ner i busken och leta sparris, de är bra på att gömma sig så dela på grenarna och leta neråt rötterna.

Jag lagar gärna äggröra med vildsparris och gärna ihop med svamp och lite  skinka, Serrano i små bitar funkar jättebra. Stek på medeltemperatur. Börja med lite gul lök och vitlök om du gillar det, därefter sparrisen i mindre bitar och sist svamp och skinka. Nedre delen av sparrisen är hård och träig så ta bort den.

När det börjar se färdigt ut, häll på äggröra av två ägg, ett par skedar vatten och salt och peppar efter smak. Sänk värmen och vänd i pannan tills äggröran stelnar.

Sparrisen finns även längre norrut i Spanien och där är säsongen av naturliga skäl senare, men i juni tar säsongen slut även i norr.


Madeleine Öberg

Madeleine Öberg, dalkulla som bott i Spanien över halva sitt liv. Har jobbat med biluthyrning, fastighetsförsäljning, media och tidningsutgivning. Bosatt i byn Monda med hästridning som hobby.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …