Närvandring runt vackra Estepona

Den ideella föreningen Estepona Nordico erbjuder ett brett utbud av aktiviteter i och runt Estepona. En av de populäraste är vandringarna som leds av olika eldsjälar i föreningen. En solig söndag i februari passade vi på att följa med på en lite annorlunda tur med de kunniga och trygga ledarna Filippa Sjöquist och Göran Gudmundsson.

Sierra Bermeja, Estepona.

Filippa och Göran har gått och lett många vandringar, både privat och i Estepona Nordicos regi. Det krävs en hel del förberedelse för att leda en vandring – och ännu mer för att planera en ny. Den ska provvandras, svårighetsbedömas och presenteras på ett korrekt och lockande sätt. Allt detta gör ledarna helt ideellt.

Många vandringar sker med några mils avstånd från Estepona, ofta upp i bergmassiven eller längs den natursköna kusten. Vandringarna kan vara mer eller mindre påfrestande, dock rör det sig oftast om sträckor med många upp- och nerförsbackar. Det är absolut vacker natur och öppna vidder, men hur vore det att vandra i närområdet i direkt anslutning till staden utan att behöva ta en bilresa till startpunkten?

– Vi har länge varit nyfikna på vad som finns strax utanför stadskärnan,
berättar Göran. Visst är det vackert vid Atlantkusten och runt bergsbyar som Casares, men hur ser det ut i närområdet?

Hur vore det att vandra i närområdet i direkt anslutning till staden utan att behöva ta en bilresa till startpunkten?

Tanken är att visa hur landsbygden ser ut direkt utanför Estepona. Vi samlas vid en känd livsmedelskedja men istället för att ta bilarna vidare startar turen redan här. Promenaden inleds mot nordväst förbi industriområdet och under motorvägen A7.

Efter bara någon kilometer så ser omgivningarna helt annorlunda ut. Redan här känns det att vi är på landsbygden med mängder av små gårdar och villor, många av dem med egna odlingar. Vi ser träd med apelsiner, citroner, avokado och mycket annat.

– Sedan ska vi inte glömma djurlivet, inte bara de vilda djuren utan också hästar, får och grisar, säger Filippa. Och inte minst alla hundar …
Varje hus och trädgård verkar ha minst en hund och de flesta skäller när vi promenerar förbi. Vi går cirka 4,5 kilometer och når vändpunkten för vandringen, kapellet Ermita de San Isidro, där vi också intar vår medhavda matsäck. I området ligger det även ett fritidsområde med grillplatser, övernattningsställe och ett litet hotell.

Vandrare utanför Estepona.
Ett makligt tempo och många pauser, det är hemligheten bakom en lyckad vandring.
En blomsteräng utanför Estepona.
Härlig villa med skyddande palmer och utsikt mot Estepona och havet.

– Visst är de mer traditionella vandringarna härliga, men vi vill kunna erbjuda en lite bredare palett, säger Göran. Samtidigt får vi en djupare insikt i hur mycket som finns runt Estepona och att det inte krävs några större avstånd för att få en helt annorlunda upplevelse!

Vi går en annan väg tillbaka och ser ännu mer av hur ”vanliga” människor bor utanför själva staden.
Vandringen avslutas på en riktigt spansk tapasrestaurang vid industriområdet där vi är de enda utlänningarna på plats. Som sagt, det krävs inte mycket för att uppleva något nytt när du besöker Estepona. Stort tack till Filippa och Göran och alla andra vandringsledare som osjälviskt bjuder på dessa upplevelser!

Mer från Esteponas omgivningar.

Trädgårdsdans för livsrytm.
Saltstänkta skaldjur och vågvaggat vin.


Gillar du också att vandra, fota och Skriva?

Har du upplevt vandringsleder i Spanien som du vill berätta om? Skriv då till oss på info@hejspanien.com.


Björn Stenvall

Byggnadsingenjör, reseledare, industrijournalist och egenföretagare. Bott på flera ställen i Spanien men upptäckte Estepona 2016 och blev fast. Älskar’t!

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …