De spanska bostadspriserna fortsätter att öka

Priserna på fastigheter i Spanien fortsätter uppåt, den stora efterfrågan på bostäder i Spanien håller uppe priserna trots stigande räntor.

Bostäder i Marbella.

Det genomsnittliga priset för en begagnad spansk bostad i augusti 2023 låg på 2.084 euro per kvadratmeter. Detta är en ökning med 0,62 % jämfört med juli och 6,83 % jämfört med förra året.

De senaste siffrorna på genomsnittliga bostadspriser som tillhandahålls av pisos.com. De tyder på att en fortsatt hög efterfrågan spelar nyckelrollen i att driva upp priserna, och det finns inget som pekar på en avmattning.

De högsta priserna.

Den dyraste autonoma regionen för att köpa en bostad i augusti var ögruppen Balearerna, där låg priset på 4.150 euro per kvadratmeter. Därefter kom Spaniens huvudstad Madrid med 3.524 euro/m2. På tredje plats kvalade Baskien in med 3.001 euro/m2.

De lägsta priserna.

De utan tvekan lägsta bostadspriserna hittar man i Extremadura, i augusti kunde man där köpa bostad för 820 euro per kvadratmeter. Näst billigast var det i Kastilien-La Mancha med 870 euro/m2. Därefter kom Spaniens glesast befolkade region Kastilien och León med 1.199 euro/m2.

Ökningar och minskningar, trender.

De mest slående ökningarna på årsbasis är Balearerna, där bostadspriserna har gått upp 16,89 %. Därefter kommer Kanarieöarna med 13,13 % och Valencia med 12,35%. Tittar man på provinsnivå så är den största ökningen i Málagaprovinsen (17,96 %). Balearerna (16,89 %) och Santa Cruz de Tenerife (16,29 %). De kraftigaste minskningarna var det däremot i Ourense (-5,27 %), Zamora (-4,63 %) och Toledo (-4,09 %).

Trots att de spanska bankernas beviljande av bolån har svalnat den senaste tiden så går bostadsmarknaden i Spanien för fullt. Priserna stiger också på grund av den långsamma utvecklingen av nybyggnationen, som hämmas av ökade kostnader på byggmateriel. Med tanke på den starka efterfrågan på fastigheter i Spanien, i kombination med ett lågt utbud av nybyggen, är det ytterst få som tror att fastighetspriserna kommer att sjunka inom överskådlig framtid.

Mer i ämnet bostäder i Spanien.

Försäljningen av bostäder på Costa del Sol fortsatt stark! Varför?


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …