Den andra halvan av juni förväntas bli svalare

Efter ett par veckor med instabilt väder med både värmeböljor och skyfall i vissa regioner bjuds det nu på några överraskningar.

En strand i Valencia
Det blir strandväder.

Väderförhållandena i Spanien under juni månad skapar alltid stort intresse och förväntningar. Den här månaden markerar övergången mellan vår och sommar, och vädervariationerna kan vara märkbara och ibland överraskande. Början på juni har bjudit på temperaturer upp mot 40 grader i vissa delar av landet medan andra har fått betydligt svalare. Samma sak med nederbörden, vissa delar i syd har inte fått någon nederbörd alls medan andra framförallt i öster har haft skyfall på vissa orter.

Nu förväntas temperaturerna sjunka till under genomsnittet på nästan hela fastlandet och Balearerna. Det är bara sydvästra delen av landet och Kanarieöarna som får för årstiden normala temperaturer. Vad gäller regn så förväntas Galicien få mer av den varan än normalt. Medan centrala, södra, sydvästra och sydöstra Spanien samt Kanarieöarna får torrare än normalt. Resten av landet förväntas få normala mängder regn, i varje fall enligt Spaniens meteorologiska byrå AEMET.

Saharadamm (Calima) och DANA.

Ankomsten av saharadamm och den nederbörd som en förväntad DANA (isolerat lågtryck på hög höjd) kommer att ge, innebär den perfekta kombinationen för lerregn.

Tack vare cirkulationen av en DANA kommer ett sydligt flöde att påtvingas Spanien som kommer att dra dammet från Nordafrika. Detta kommer främst att drabba Italien och södra Frankrike, men på tisdag når det Medelhavsregionerna och framför allt Balearerna. Detta kommer att vara åtminstone fram till fredag då det börjar dra sig tillbaka. Risken för lerregn är betydande på onsdag och torsdag i de östra delarna av landet. Framförallt i Valencia, Katalonien och på Balearerna.

Dessa partiklar är vanligtvis damm och finkornig sand, även om de också kan vara gjorda av aska och lera. Deras storlek sträcker sig från enheter mindre än mikron till tiotals mikron. Långvarig inandning av dessa ämnen är skadligt för hälsan. Deras närvaro syns tydligt framförallt vid solnedgången då himlen blir gulaktig eller till och med orange.

För två år sedan hade vi en extremt kraftig calima, denna videon är från det tillfället.

Tisdag den 18 juni.

Väderprognos den 18 juni 2024.
18/6-2024.
Kanarieöarna.

Lokalt ihållande regn i västra Galicien, som även kan spridas till resten av regionen och Asturien. Det är heller inte uteslutet med regn i nordvästra Kastilien och León samt i Kantabrien. Temperaturerna ökar något i större delen av landet förutom i västra Galicien och kusten i sydöst där den sjunker något. Kanarieöarna: Norra delarna av öarna samt Lanzarote och Fuerteventura för övervägande molnigt som lättar mot eftermiddagen. Inga större temperaturförändringar och måttliga vindar.

Onsdag den 19 juni.

Väderprognos den 19 juni 2024.
19/6-2024.
Kanarieöarna.

Risk för lokalt kraftiga oväder i Kantabrien och Pyrenéerna, hårda vindbyar i västra Galicien. En DANA drar in över västra Spanien vilket för med sig ett instabilt väderläge. Lokalt kraftiga regn med stormvindar kan uppstå som kan sträcka sig till hela den västra halvan av landet. Calima förväntas på Balearerna och i östra Spanien. Temperaturerna kommer att sjunk i praktiskt taget hela landet. Kanarieöarna: Norra delarna av öarna får växlande molnighet med möjlighet till svaga regnskurar under morgonen. Små temperaturförändringar eller svagt sjunkande dagstemperaturer, måttlig nordostlig vind.

Torsdag den 20 juni.

Väderprognos den 20 juni 2024.
20/6-2024.
Kanarieöarna.

Fastlandet och Balearerna påverkas fortfarande av DANA som ger moln i norr med troligt utbrett regn. Mest intensivt i Kantabrien där det även kan vara stormvindar som kan sprida sig till de inre delarna av landet. Nederbörden kan också sprida sig något längre söderut och till Balearerna. Temperaturerna kommer att sjunka i öster, framförallt i nordost och även på Balearerna. Det kommer däremot att bli varmare i den västra halvan av landet. Kanarieöarna: Molnigt på de norra delarna av samtliga öar. Inga större temperaturförändringar, måttlig nordostlig vind.

Fredag den 21 juni (svensk midsommarafton).

Väderprognos den 21 juni 2024.
21/6-2024.
Kanarieöarna.

Väderläget förväntas stabiliseras med svag växlande molnighet och uppehållsväder. Förutom längst i norr där det blir molnigt och med stor sannolikhet för regn. Mest intensivt i Pyrenéerna det kan också åtföljas av stormvindar i nordost. Det är heller inte uteslutet att nederbörden kan sprida sig till hela den norra tredjedelen av landet. Temperaturerna stiger allmänt framförallt i centrala och södra Spanien, det kan bli riktigt hett i Guadalquivirdalen. Kanarieöarna: Växlande molnighet på norra delen av öarna, med en liten möjlighet för svaga regnskurar. Temperaturerna stiger svagt, passadvind med byar som kan vara kraftiga.

Så här var vädret midsommar förra året.

Lördag den 22 juni.

Väderprognos den 22 juni 2024.
22/6-2024.
Kanarieöarna.

Molnig himmel längst upp i norr med möjlig nederbörd i östra Kantabrien och Pyrenéerna. Resten av fastlandet och Balearerna får lätta moln eller helt klar himmel. Temperaturerna stiger nästan överallt mest markant i de centrala delarna av landet. Undantaget är längst i öster och i Ebrodalen där det blir oförändrat. I Guadalquivirdalen kommer temperaturerna att överstiga 35 grader. Kanarieöarna: Lätt växlande molnighet med oförändrade temperaturer och måttlig passadvind.

Söndag den 23 juni (spansk midsommarafton).

Väderprognos den 23 juni 2024.
23/6-2024.
Kanarieöarna.

Längst i norr växlande molnighet och viss möjlighet till svaga regnskurar. Soligt och torrt väder i resten av landet, stigande temperaturer, speciellt i norra halvan av landet. Kanarieöarna: Svagt stigande temperaturer och måttlig passadvind med enstaka kraftigare vindbyar.

Videon längre upp visar hur en calima ser ut och verkar. Men fenomenet DANA (Cold drop på engelska) är heller inte att leka med. Det kan komma otroliga mängder vatten på kort tid i ett begränsat område, då kan det gå så här:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …