Lovande väderprognos för midsommar

Inledningen på veckan karaktäriseras av instabilitet med skurar och blåst på många håll, men det ändrar sig radikalt lagom till midsommar.

Under söndagen den 18 juni passerade ett kraftigt atlantiskt lågtryck. Det förde med sig blåst, regn och åska i större delen av Spanien. Dessutom sjönk temperaturen i framförallt sydost med så mycket som 6 – 8 grader.

Instabiliteten kommer att dröja sig kvar under början på veckan vilket resulterar i svalare väder än normalt för årstiden. Även om nattemperaturerna kommer att hålla sig på en anständigt varm nivå, enligt Spaniens meteorologiska byrå (AEMET).

Men i mitten på veckan kommer nederbörden gradvis att försvinna, frånsett några skurar i Kantabrien och bergen i norr. Värmen stiger också gradvis för att till midsommar vara uppe i normala nivåer för årstiden. Det kan till och med bli rejält varmt i delar av landet med temperaturer över 40 i söder och upp till 35 grader i norr.

Midsommar, utveckling under veckan.
Midsommarveckan 2023.

Måndag den 19 juni 2023

Molnigt i norr och i sydöst med spridda regnskurar som avtar under eftermiddagen och ökar i resten av landet. Medelhavskusten och sydvästra Spanien blir dock i stort sett utan regn. Medelhavet och Balearerna samt Andalusien får varmt 30 – 35 grader.

Gul varning för kraftiga regn och stormvindar: Aragonien, Asturien, Kantabrien, Kastilien och León, Galicien, Navarra, Baskien och La Rioja.

Gul varning för höga temperaturer: Balearerna.

Tisdag den 20 juni 2023

Det instabila vädret fortsätter i norr, i centrala Spanien, i öster och på Balearerna.

Gul varning för kraftigt regn och stormvindar: Aragonien, Navarra och Baskien.

Onsdagen den 21 juni 2023

Mycket liten ändring med en möjlighet till spridda regnskurar i större delen av landet. I sydväst, utmed Medelhavskusten och på Balearerna blir det i stort sett soligt och mycket få moln. Dagstemperaturerna sjunker i nordost men stiger i resten av landet, Medelhavskusten får också högre nattemperaturer.

Gul vädervarning för kraftiga regn och stormvindar: Aragonien.

Torsdag en den 22 juni 2023

Lagom till midsommar anländer sommaren på allvar genom att ett högtryck drar in över större delen av landet. Den tidiga morgonen blir dock fortfarande mulen och fuktig i östra Kantabrien och runt Pyrenéerna. För övrigt blir det en klar och solig dag med stigande temperaturer. Framförallt i Cádiz och Guadalquivirdalen där temperaturerna kan gå upp mot 40 grader.

Midsommarafton 2023

Fredag den 23 juni 2023, midsommarafton.

Soligt väder från en klarblå himmel och varmt väder som i delar av södra Spanien kan bli riktigt hett. I Extremadura och delar av Andalusien (Guadalquivirdalen) kan det bli upp mot 40 grader. I Katalonien kan det eventuellt smyga sig in moln under eftermiddagen som eventuellt kan ge någon regnskur. Inga stormar förväntas någonstans, det kan eventuellt bli något blåsigt i Gibraltar sund och borta vid Tarifa. Men i Tarifa vill de ju faktiskt ha blåst.

Midsommardagen
Midsommardagen 2023.

Lördag den 24 juni 2023 (midsommardagen) – Söndag den 25 juni 2023.

Soligt och varmt väder utlovas för hela landet, hett i Extremadura och Guadalquivirdalen (över 40 grader).

Midsommardagen, Europa
Midsommardagen 2023, lufttryck – nederbörd (A= högtryck och B= lågtryck.)

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …