Den spanska tågstrejken i mars är avblåst

Lokförarna och Renfe kom igår överens om sina anställnings- och arbetstidstvister och ställer in de strejker som var planerade i mars.

Strejken avblåst

Lokförarna i Spanien varslade om fyra strejkdagar i mars. Men nu bara ett par dagar senare har det spanska förbundet för järnvägsmaskinister (SEMAF) avbrutit aktionerna efter att de nått en överenskommelse med företaget.

Fackföreningen och företaget höll ett möte i går den 22 februari och nådde då en överenskommelse som upphäver strejkvarslen. Strejkerna var planerade till fredag den 1 mars, måndag den 4 mars, onsdag den 6 mars och tisdag den 12 mars.

De har skrivit under ett avtal som rör fyra åtaganden. Inklusive offentliggörandet av den nya utlysningen för offentlig anställning för lokförare före den 15 mars. Dessutom har de kommit överens om rörlighetsprocesserna för personalförflyttningar, procedurerna för avskedande och partiell pensionering. Dessutom anpassningen av uppgiftstabeller. Vilket kommer att möjliggöra tillämpningen av arbetsdagsavtalet som fastställs i klausul 5 i det tredje kollektivavtalet med Renfe Group.

Renfe sa efter att transportministeriet denna vecka godkände ersättningsgraden som fastställts för nya lokförartjänster, att ”det nu inte finns några skäl att strejka”.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …