Det blir fler tågstrejker i mars

Tågstrejkerna i Spanien under februari får en fortsättning i mars, nu är det lokförarna som lägger varsel för 24-timmarsstrejker.

Renfe strejk

Spanska förbundet för järnvägsmaskinister (SEMAF) har meddelat att lokförare som tillhör Renfe kommer att strejka under fyra dagar i mars. Strejken är avblåst.

Detta nya strejkvarsel kommer efter vad de säger har varit ett misslyckat möte med Renfe och transport- och finansministerierna. Det handlar om anställnings- och arbetstidstvister, detta följer i hälarna på de strejker som utlystes av flera fackföreningar i början av februari.

Tre av de fyra strejkerna kommer att pågå i 24 timmar vardera. De äger rum fredagen den 1 mars, måndagen den 4 mars och tisdagen den 12 mars. Dessutom kommer de att strejka onsdagen den 6 mars: från 07:00 till 10:00, från 13:00 till 16:00 samt från 19:00 till 22:00.

SEMAF säger att den nuvarande situationen orsakar en kränkning av arbetarnas och passagerarnas rättigheter. Eftersom ”bristen på planering och avbrott i personella resurser” orsakar en brist på lokförare. Något som leder till att tåg försenas eller ställs in. De säger att om det inte blir en snar lösning på detta så kommer situationen att ”förvärras och tjänsten kommer att drastiskt försämras för användarna”.

”På SEMAF kommer vi att fortsätta att arbeta och kämpa för att personalprocesserna blir smidiga och ordnade så att kollektivtrafiken är värdig och effektiv”, påpekar facket.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …